TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Rizeli kadınları 'çay'a bekliyor


14.07.2019 / Rize



Kadın girişimcilerin başarı öykülerinin anlatıldığı yazı dizisinde bu defa Rize'nin kadın girişimcileriyle buluşuldu.​ Rize Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Suyabatmaz, "Evdeki kadını tarlaya indirmek istiyoruz. Kadınlarımız çay işinden elini çektiği için, Gürcistan'dan çay toplamaya gelmeye başladılar. 600 milyon TL Gürcistan'a yevmiye parası olarak kaynak aktarılıyor. Biz bu paranın Rize'de, Rizeli kadınlarda kalmasını istiyoruz. Çay emir altında toplanmaz. Hedeflerimiz belli. Kadınlarımızı kendi bahçesine indirebilmek ve kendi işinin patronu olarak çay toplatabilmek" dedi.​

TOBB Rize Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Suyabatmaz, birçok alanda çalışmaları olan bir iş kadını. Suyabatmaz, hikayesini, "1995 yılında evliliğim nedeniyle Rize'ye yerleştim. 1999 yılında türbanımdan dolayı üniversite eğitimime devam demediğimden, iş hayatına kayınpederimin hukuk bürosunda başladım. Kısa bir süre sonra 2001 yılında, eşimin sermayesini oluşturduğu 30 metrekarelik bir dükkanda, tekstil sektöründe, ticarete başladım. 2009 yılında ise Rize İyidere ilçesinde sosyal anlamda bölgede ciddi eksikliğini hissettiğim kadınlar plajım faaliyete geçirdim" sözleriyle anlattı.

 

-105 kişi istihdam ediyoruz

 

Rize'de ilk olan ve günde 500 kadına hizmet veren plajın halen çalıştığım belirten Suyabatmaz, diğer çalışmalarını da şöyle anlattı: "2012 yılında 3 ortaklı yeni bir şirket kurarak, Rize İyidere ilçesinde 5 yıldızlı otel yatırımımıza başladık. 3.5 yıl bu yatırınım müteahhitliğini yaptım. Şantiyede önce çekingen davranan işçiler, bir süre soma 'abi' demeye başladılar. 2016 yılında Rize'nin ilk 5 yıldızlı oteliyle, turizm sektörüne giriş yaptık. 2019 Ocak ayında içinde 8 markayı barındıran kadın butik mağazamızla faaliyet alanlarımızı geliştirdik. Toplamda, 105 personel barındıran işletmelerimizde, emin adımlarla ticari akışımızı devam ettiriyoruz. Her türlü ortama uyum sağlarım. Yeri geldiğinde topuklu ayakkabılarımı giyerim, yeri geldiğinde sarı çizmelerimi çekerim. Evin girişimcisi benim. Eşim devlet memuru."

 

-Çaykur’la ortak proje

 

Rize Kadın Girişimciler Kurulu'nda da yakın zamanda görevi devraldıklarım belirten Suyabatmaz, "Şubat ayında, iki listeyle girdiğimiz seçimde, ekibimle birlikte seçimi alarak göreve başladık. Bizden daha önce bu görevi yapan Zühre Kavuncu ve ekibine bu zamana kadar Rize'nin girişimci kadınına vermiş oldukları destek için ayrıca teşekkür ediyorum. Ayrıca TOBB'daki kadının statüsünü önemseyen ve her platformda kadını ön plana çıkartan Yönetim Kurulu Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'na ve her zaman bizlerden desteğini esirgemeyen ve yanımızda olduğunu hissettiren Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Şaban Karamehmetoğlu'na teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Suyabatmaz, bundan somaki süreçte yapacaklarını da şöyle anlattı:

 

"Ekibim ve ben seçime girerken Rize'nin cesur kadınım iş hayatının içerisinde nasıl daha bilinçli hale getirebiliriz ve yeni kadın girişimcileri nasıl teşvik edebiliriz diye düşündük. Seçimleri 4 oyla kazandık. Bayrağı teslim aldıktan soma ilk çalışmamız olan TOBB, Habitat Derneği, İTÜ ve Coca Cola Türkiye ortaklığında yürütülmekte olan Kızkardeşim projesi kapsamında, Rize'de yerel lezzet gıda girişimciliği hibe alanında ilk elemelerimizi tamamladık. Bu projedeki işletmecilerimizi, ekip olarak destekliyoruz. Rize'nin ekonomik olarak en önemli gelir kaynağı olan çay tarlalarına, kadınımızı nasıl geri döndürebiliriz diye Ar-Ge çalışmalarını devam ettiriyoruz. Hepimizin anneleri ve anneanneleri çay toplardı, ama şehirleşmeyle birlikte bundan uzaklaştık. Şimdi Çaykur ve ilgili kurumların görüşlerini de alarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Evdeki kadını tarlaya indirmek istiyoruz. Kadınlarımız çay işinden elini çektiği için, Gürcistan'dan çay toplamaya gelmeye başladılar. 600 milyon TL Gürcistan'a yevmiye parası olarak kaynak aktarılıyor. Biz bu paranın Rize'de, Rizeli kadınlarda kalmasını istiyoruz. Çay emir altında toplanmaz. Hedeflerimiz belli. Bir kadınlarımızı kendi bahçesine indirebilmek ve kendi işinin patronu olarak çay toplatabilmek, imkanı olmayan kadınlarımızın da Çay-Kur bünyesinde toplamalarını sağlayabilmek. Bunu teşvik etmek için, hepimiz yerel kıyafetlerimizi giyip, çay da toplayacağız örnek olacağız. Bunun dışında bölgesel ekonomik kalkınmada kadının etkin rol almasını sağlayıcı ciddi projeleri geliştirme aşamasındayız. Ar-Ge çalışmalarımızı tamamladıktan soma tahmini ocak ayından soma geliştirdiğimiz, projelerimizi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz."

 

-Nasıl girişimci oldular?

 

Sevilay Yanılmaz: Muhasebe okudum. 1991 yılında staja başladığım şirkette kaldım. Hala orada muhasebe müdürü ve yönetim kurulu başkan vekili olarak çalışıyorum. Şirketin kuruluşundan bu yana oradayım. Yaptığım iş dışında, okullar ve eğitimle de yakından ilgileniyorum. 20 yıldır okul aile birliği başkanlığı yapıyorum. Yardıma ihtiyacı olan çocuklara yardımcı oluyoruz. Bugüne kadar Kent Konseyi olarak da, 400'den fazla çocuğu giydirdik. Okulları, tiyatrolara götürüyoruz. Bu çalışmalarla çocuklarımıza dokunmak beni çok mutlu ediyor.

 

Fatma Karasüleymanoğlu: Evliyim, iki çocuk sahibiyim. Genç bir yaşta, 18 yaşında anne oldum. 2005 yılında ise, iş hayatına girdim. 2 yıllık bir moda evi tecrübem oldu. Daha sonra ise, bir organizasyon şirketi kurduk. Reklam, tabela işine de girdik. Aynı zamanda 8 markanın bulunduğu butiğimiz de, Yasemin hanımla ortağız ve burası da devam ediyor. Ortaokulda zayıf getirdiğim için ailem beni okutmadı. 17 yaşında evlendirildim, 18 yaşında anne oldum. Dışarıdan liseyi okudum. Şu anda ise 48 yaşındayım. O kadar çok şey var ki yapmak istediğim... Eşim öğretmen. Eşimin desteği hiç olmadı iş hayatımda. KOSGEB'in girişimcilik kursuna giderek, devletin desteğiyle başladım. Kadınlara da diyorum ki; "Mücadele azminizi kaybetmeyin. Kadın isterse yapar."

 

Sema Aktaş: Kız meslek lisesini bitirdim. İdealist öğretmenlerin çalıştığı bir okulu bitirdim, ancak sonrasında evlendim. İki çocuğum oldu. Babam PVC'yi Rize'ye ilk getiren isimlerdendi ve benim aklımda hep babamla çalışmak vardı. 25 yılsonunda memleketime geri döndüm. Çocuklarım evlendi. Ailemin desteğiyle onlarla çalışmaya başladım. Şimdi PVC üzerine çalışıyoruz. Başarmak için emek harcamak ve istemek gerekiyormuş. Benim de hayalim için 25 yıldan fazla beklemem gerekti. Şuanda ailemin de desteğini alarak kendi şirketimi kurdum. Bu kadar başarılı kadının arasında olmak çok güzel. Her gün farklı bir kadın hikayesi görüyoruz ama hepsi çok güzel ve güçlü kadınlar.

 

Güneş Bilgin: 2 çocuğum ve iki torunum var. Oğlum eşim ve yeğenimiz birlikte çalışıyoruz. Benim hikayem evde başladı. Fabrikalardan kumaş alıp onları işleyip satıyorduk. Sonrasında bir iç giyim mağazası açtık. Eşim de destekledi. Ancak bir süre soma İstanbul'a yerleştik. 4 yıl sonrasında da geri geldik, ben ise çocuk girişimciliği üzerine okudum. O arada eşimin sigorta şirketi vardı. Eşim davet etti, önce elemanı oldum, sonrasında ortağı oldum. Şimdi ise eşim, oğlum, yeğenimle çalışıyorum. Sorumluluk hem evde, hem işte devam ediyor. Ama güzel bir şekilde devam ediyor.

 

Dilara Hoşver: Liseden sonra erken evlendim. Eşimin mobilya mağazası vardı. 94 yılında çalışmaya başladım ancak kesintili bir süreç oldu. 2002 yılında aktif olarak çalışmaya başladım. Başladığımda bilgisayarı sadece üç parçalı bir makine olarak biliyordum. Benimle "Sen bir poliçe kesene kadar biz yemek aşamasına geçiyoruz" diye dalga geçerlerdi. Ancak işe başladıktan, 3 hafta sonra sistem değişti ve ben eğitime gittim. Geri döndüğümde sistemi bilen tek isim bendim. O gün herkes sistemle ilgili soru sorarken, ben kahvemi yudumluyordum. O günden soma da benimle uğraşmadılar. Şu anda eşimle ortak çalışıyoruz, 6 ofisimiz var. 5 tanesi Rize'de, bir tanesi İstanbul'da. 13 tane çalışanımız var. Memnuniyetle söylüyorum ki, çalışanlarımızın büyük kısmı kadın. Sadece eşim ve bir çalışanımız erkek, geri kalan çalışanlarımız kadın. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA