TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Çorumlu kadınlar dünyaya açılacak


30.06.2019 / Ankara



Kadın girişimcilerin başarı öykülerinin anlatıldığı yazı dizisinde bu defa Çorum’un kadın girişimcileriyle buluşuldu. Toplam nüfusu 500 bini geçen Çorum'un oldukça genç bir Kadın Girişimciler Kurulu var. Kurul üyelerinin hayalleri dünyaya açılmak.​

Kurul yönetimi genç ve iddialı isimlerden oluşurken, Kurul başkanlığını bu dönem Zeynep Yarımca üstlendi. 2006 yılından bu yana çalıştığını belirten Yarımca hikâyesini "Evlilikten sonra eşimin aile şirketinde çalışmaya başladım. 2009 yılında kendi organizasyon firmamı kurdum. 9 yıl işlettim, şu anda ise bir kahve firması bünyesinde franchising yapıyorum" diyerek anlattı. Yoğun iş hayatının yanı sıra iki de çocuğu olan Yarımca, kendi gelişimleri açısından İstanbul'a açılmak istediklerini de belirtti. Yarımca, "Yakın zamanda İstanbul'da bir şirket kuruyoruz. Medikal sektörüne de girmek istiyoruz" dedi.

 

-Pozitif ayrımcılık

 

Kadın girişimciler için TOBB Başkam Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ayrıcalıklı bir konumu olduğunu belirten Yarımca, "Kendisi desteğini hep hissettirdi. Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Çetin Başaranhıncal Bey de hepimiz için çok özel. Tüm çalışmalarımıza destek veriyor ve projelerimiz için imkânları seferber ediyor" ifadelerini kullandı. Çorum Kadın Girişimciler Kurulu'nun 2007 yılında kurulduğunu kaydeden Yarımca, şu an itibariyle 53 üyelerinin bulunduğunu vurguladı. Yarımca bugüne kadar yapılanları ve bundan sonra atmak istedikleri adımları da şöyle anlattı:

 

"Kurulduğumuzdan bu yana çok projenin içinde yer aldık. Kız meslek liselerinde kariyer günleri yaptık. Çünkü biliyoruz ki kız öğrencilerimiz çok kıymetli. Rol modeli olan insanları götürdük, onların ilham veren hikâyelerini öğrencilerimizle paylaştık. Huzurevi ziyaretleri, sevgi evlerine gönül bağı ziyaretleri yaptık. Bundan somaki dönemde ise Hitit Üniversitesi'yle olan çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Üniversitede girişimcilik günleri yapacağız. Bir yandan da kendimizi geliştirmek için eğitimler düzenliyoruz ve bu eğitimleri sürdüreceğiz. Biz çok yeni bir ekibiz. Ancak birçok hayalimiz var. Yeterli iş alam olmaması kadınların önündeki en büyük engel olarak gözüküyor. Kadın girişimci ve kadın çalışan sayısı çok az. Bu nedenle bizler de işyerlerimizde kadın çalışanlar için pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Ana hedefimiz ise görev yaptığımız dönemde kadın girişimci sayışım artırmak."

 

 -Nasıl girişimci oldular?

 

Şule Bilge: “Üniversiteden sonra serbest çalıştım. Daha sonra aile şirketimizde görev aldım. Aile şirketimiz benzinlik etrafında şekillenen bir alanda faaliyet gösteriyor. Ancak bu işin bana uygun olmadığım görünce, kendi iç mimarlık bürosunu kurdum. Şu anda Çorum'dayım, ancak hayallerim Çorumla sınırlı değil. Ben üniversiteyi Almanya'da okudum. Bu nedenle Almanya'ya açılmak gibi bir hayalim var. Belki ilerleyen dönemde Çorum şirketimin merkezi olabilir, ama başka yerlerde de faaliyet göstermek istiyorum.”

 

Gülden Arzoğlu: “Eğitim sektöründe faaliyet gösteriyorum. Meslek hayatıma 2007 yılında başladım. Şu anda da bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerimiz var. Kadın Girişimciler Kurulu'nun yanı sıra daha önce genç girişimciler kurulu başkan yardımcılığı görevini bir süre yürüttüm. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerimizde Osmancık'ta 17, Çorum'da ise 14 kişi istihdam ediyorum. Aynı zamanda tüm Türkiye'de örgütlü bulunan Özel Eğitim Kurumları Derneği'nde Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum.”

 

Melisa Gürlek: “1995 doğumluyum. Çalışma hayatında yeniyim, yaklaşık 2.5-3 yıldır kendi işimi yapıyorum. Bir güzellik merkezi açmayı çok istiyordum. Estetisyen ve güzellik uzmanlığı eğitimim var. Çorum'a bir merkez açarak, hayalimi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında, Kadın Girişimciler Kurulu Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile biraraya geldi. Şu anda birçok doktor ve estetisyenle çalışıyorum. Amacım ilerleyen aşamada şubeleşmek.”

 

Elif Dalyan: “Hitit Üniversitesi matematik bölümünde görev yapıyorum. Bu kurula akademisyenlere tanınan kontejan kapsamında dâhil oldum. Doçentim ve aynı zamanda üniversitemizin bölüm başkanlığı görevini de üstlenmiş bulunuyorum. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik ve Kadın Matematikçiler Derneği'ni kurduk. Bu süreci ODTÜ'deki deki hocalar ve diğer arkadaşlarımızla birlikte yürüttük. Her sene 4 etkinlik yapıyoruz. Derneğimizin merkezi özellikle Çorum olarak seçildi, çünkü biz yüzümüzü Anadolu'ya dönmek istedik. Ana amacımız da Anadolu'da üreten bilim kadınlarına ulaşmaktı. Şu anda 100 üyemiz var, çalışmalarımız da halen devam ediyor. Bu tür etkinliklerle kadınlara ulaşmak, bir mutluluk kaynağı.”

 

Özlem Özdemir: “Yüksek lisans ve dil eğitiminin ardından serbest muhasebecilik sürecim başladı. Şu anda ise uzlaştırmacılık ve bağımsız denetçilik görevlerim yürütüyorum. 5 senedir kendi ofisimde faaliyet gösteriyorum. Bağımsız denetimde de, ne mutlu ki birçok kadın rakibim var.”

 

Nuriye Büyukkayacı Duman: “1978 Çorum doğumluyum. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'ndan dönem üçüncüsü olarak mezun oldum. 2001-2007 yıllan arasmda Gazi Üniversitesi Çorum Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nde, 2007-2010 yılları arasında Hitit Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptım. 2010-2012 yılları arasında öğretim görevlisi doktor, 2012-2017 yılları arasında ise yardımcı doçent doktor olarak görev yaptım. 2017 yılından bu yana ise, aynı kurumda doçent doktor olarak çalışıyorum. Halen Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Hemşirelik bölüm başkanlığı görevlerini yürütüyorum. Ayrıca Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi yönetim Kurulu üyesiyim.”

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA