TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Tarım ürünleri ticaretinde devrim niteliğinde bir adım atıyoruz


06.09.2011 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, lisanslı depoculuk sistemiyle tarım ürünleri ticaretinde devrim niteliğinde bir adım atıldığını bildirdi. ​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.

 

Ankara'nın Polatlı ilçesine bağlı Üçpınar köyünde TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı törenle tanıtıldı.

Tarım ürünleri üretimi ve ticaretinin her geçen gün daha önemli hale geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, geçimlik bir iş olarak görülen tarım sektörünün giderek daha kazançlı ve talep gören bir iş alanı haline geldiğini ifade etti.

Dünya nüfusunun devamlı arttığını, buna karşılık tarımsal arazi miktarının hemen hemen aynı kaldığını, hatta azaldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ''Böyle bir dünyada küresel gıda krizi, en az küresel ekonomik kriz kadar önemlidir. Bu çerçevede bütün dünya, tarım politikalarını yeniden gözden geçiriyor. Artık spot borsacılık devri bitti. Ürünler elektronik ortamda el değiştirmeye başladı. Şu anda ülkemizde bir yıl içinde tüketilecek hububatın yüzde 90'ı yeterli depolar olmadan piyasalara arz ediliyor.

Piyasada arz fazlası oluşunca, doğal olarak ürünün fiyatı düşüyor. Kim kaybediyor, üretici kaybediyor. Yeterli depo olmadığı için düzenli olarak kaliteli ürün üretilmiyor. Kim kaybediyor, tüketici kaybediyor. Türkiye'nin topraklarını nakış nakış işleyerek zenginliğimizi ortaya çıkaran çiftçimiz daha fazla para kazanmayı, insanlarımız sofrasında daha kaliteli ürünleri tüketmeyi hak ediyor.''

Bu değeri ortaya çıkarmanın yolunun da lisanslı depoculuk sistemini tarımsal ürün ticaretinin temeline yerleştirmekten geçtiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Bizim üreticilerimizin sorunları neler diye bakıyoruz? Üretici ürününü saklayamıyor, hasat döneminde ucuza satıyor, finansmana erişmekte zorluk çekiyor. Dolayısıyla karlı üretim yapmakta zorlanıyor, üretilen ürünün kalitesi düşüyor. Sanayici yılın her ayı aynı standartta ürün bulamıyor'' diye konuştu.

Üreticilerin ve tüketicilerin sofrasının lisanlı depoculuk sisteminin hayata geçirilmesiyle bereketleneceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, çiftçinin, ürününü fiyatların düşük olduğu hasat zamanında elden çıkarmak zorunda kalmayacağını, elde ettiği ürününü lisanslı depoya koyarak uygun gördüğü bir dönemde satabileceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, bu sayede finansmana erişimi de kolaylaşacak üreticinin, ürünü karşılığında aldığı ürün senedini teminat gösterebileceğini ve banka kredisine ulaşabileceğini bildirdi.

Üreticilerin ayrıca, ürünlerini borsalar aracılığıyla pazarlayabileceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: ''Kapı kapı dolaştırmayacaklar, nakliye masrafından kurtulacaklar. Bu sayede ürünlerini daha kolay ve yüksek fiyata elden çıkarma imkanı elde edecekler. Sanayici de bu sistemle yılın 12 ayında standardı belirlenmiş ürün bulabilme imkanına kavuşacak. Ayrıca bu sistem sayesinde tarım ürünleri ticareti kayıt altına alınabilecek, kaliteli üretim teşvik edilecek. Tarımsal üretim miktarı ve kalitesi hakkında daha kesin veriler elde edilebilecek. Baktığınız zaman tarımsal üretim alanında çok daha etkili politikalar oluşturulabilecek. Üretici kazanacak, tüketici kazanacak, devletimiz kazanacak. Lisanslı depoculuk sisteminin kurulması, etkin ve sağlıklı bir yapıda işleyebilmesi için çeşitli tamamlayıcı unsurların da bitirilmesi gerekmektedir.

Söz konusu sistemi inşa ederken, ürünün elektronik ürün senedine dönüşümünün sağlanması, sigorta sisteminin kurulması, ürünün kalite ihtilafındaki hakem laboratuvar ve referans laboratuvarın geliştirilmesi çok önemli. Son ve diğer tamamlayıcı adım olan ürün ihtisas borsalarını da kurduğumuz zaman tarımsal üretim ticaretinde çağ atlayacağız.
Bakanlarımız önderliğinde bu adımları da inşallah atacağız. Sözlerime son verirken tarım ürünlerin ticaretinde çok önemli bir aşama olan bu gelişmenin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.''

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, hayvansal ürünlerle ilgili olarak piyasa müdahale kurumları oluşturacaklarını, yeni piyasa düzenleri oluşacağını belirterek, bu konuda çalışma yapıldığını kaydetti.

Eker, bu tanıtım toplantısının çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin sadece tarımda değil, tarımsal ürünlerin ticaretinde de önemli hamle yaptığını söyledi.

Bakanlığının tarım konusundaki çalışmalarına değinen Eker, tarımla ilgili 14 kanun çıkardıklarını, bunlardan birinin de Lisanslı Depoculuk Kanunu olduğunu anlattı.

61. Hükümet olarak yeni bir çalışma yaptıklarını belirten Eker, ''Lisanslı depoculuk önemli, yeni bir safha şu, hayvansal ürünlerle ilgili olarak da piyasa müdahale kurumları oluşturacağız. Yeni piyasa düzenleri oluşacak, şu anda bunların çalışması yapılıyor. Buna da ihtiyaç var'' diye konuştu.

Türkiye'nin tarımsal üretimine değinen Eker, tarımsal üretimde dünyada 11'nci sırada olan Türkiye'nin 7'nciliğe yükseldiğini kaydetti.

Aynı alanda daha az insanın daha çok üretim yaptığını, verimliliğin arttığını dile getiren Eker, ''Türkiye 8 yıl önce 23 milyar dolarlık tarımsal hasıla üretirken, bugün 62 milyar dolarlık tarımsal hasıla üretir hale geldi. Türkiye tarımsal hasıla üretimiyle Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada'' dedi.

Tanıtımını yaptıkları lisanslı depoculuk mekanizmasının önemini vurgulayan Eker, üreticinin pazarlama sorunu yaşamadan, hazineye yük getirmeyecek şekilde çağdaş depolama imkanına kavuşması, pazarlama mekanizmasının kurulmasının ''Lisanslı Depoculuk'' olduğunu anlattı.

-Çağ değişimini yaşıyoruz

TMO-TOBB Lisanslı Depoculuk AŞ'nin 40 bin tonluk depo kapasitesinin mütevazi bir kapasite olduğuna işaret eden Eker, ''Başlangıç adımları küçük olmakla birlikte çok önemli, çünkü bu alandaki çağ değişimini ifade eder. Bugün biz bu çağ değişimini yaşıyoruz'' diye konuştu.

Dünya tarımsal üretiminin zaman zaman dalgalandığını, tarım ürünlerinin sadece gıda için üretilmediğini hatırlatan Eker, tarımsal üretimin enerji ikamesi olarak kullandığını ifade etti.

Mısır başta olmak üzere hep çok ürünün enerji kaynağı olarak kullanıldığını, bu durumun piyasaların dalgalanmasına yol açtığını dile getiren Eker, bunun bedelini Somali, Etiyopya gibi ülkelerin ödediğini söyledi.

Türkiye'nin buğday üretimine de değinen Eker, bu yıl 21.8 milyon ton buğday üretildiğini, Türkiye'nin yıllık tüketiminin 18 milyon ton olduğunu, bu yıl 3,8 milyon ton ihtiyaç fazlası buğday üretiminin olduğunu kaydetti.

Lisanslı depoculuğun üretici açısından pazarlama, ürünün sağlıklı depolanması, muhafazası, farklı kalitedeki ürünlerin farklı depolarda muhafaza edilmesi gibi birçok faydalarının olduğunu anlatan Eker, lisanslı depoculuğun ayrıca, sanayicinin yıl boyu ihtiyaç duyduğu kalitede ürünü temin edebilme açısından da önem taşıdığını bildirdi.

Lisanslı depoculuğu geliştirmek gerektiğini vurgulayan Eker, ''Bunu geliştirmeli, ürün iktisat borsalarıyla bir an önce desteklememiz lazım. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Önümüzdeki aylar, bunun hayata geçirileceği aylar olacak'' dedi.
 
-Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, ''Artık Türk tarımcısı ürettiği ürünü depolamak üzere sağlıklı imkanlara kavuştu. Ürününü hiçbir kaygıya kapılmadan bu depoculuk sistemi kapsamında bu depolara teslim edecek'' dedi.

Yazıcı, Türkiye topraklarının önemli bir kısmının tarıma elverişli olduğunu belirterek, yeterli su kaynağına da sahip olduğunu anlattı. Bugüne kadar tarımla meşgul olan çiftçilerin, tarıma dayalı sanayi faaliyeti yapan iş adamlarının büyük sorunlar yaşadığını ifade eden Bakan Yazıcı, Ak Parti hükümetinin her konuda olduğu gibi bu alanda da önemli çalışmalar yaptığını dile getirdi. Hükümetlerinin gıda üretiminin artmasına yönelik alt yapı sorunlarının giderilmesine yönelik de önemli hizmetler verdiğini dile getiren Yazıcı, 2005 yılında lisanslı depoculuk kanununu da çıkarttıklarını anlattı. Tarımla ilgili mevzuat eksikliklerini de giderdiklerini vurgulayan Yazıcı, ''Bu alanda yasal düzenlemeleri gerçekleştirdik. Hukuksal alt yapıyı güçlendirdik'' dedi. İlk defa, dünyada gelişmiş ülkelerin uyguladığı lisanslı depoculuğun adımını hukuksal olarak 2005 yılında attıklarını söyleyen Yazıcı, bu konuyla alakalı kamu kuruluşları, meslek odaları ve odalar olmak üzere bu alanla ilgili örgütlerin yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu belirtti.

Bu alanda ikincil düzenlemeler gerçekleştirdiklerini de ifade eden Yazıcı, şunları söyledi:''Artık Türk tarımcısı ürettiği ürünü depolamak üzere sağlıklı imkanlara kavuşmuştur. Ürününü hiçbir kaygıya kapılmadan bu depoculuk sistemi kapsamında bu depolara teslim edecek. Ürününü bu depoya getirdiklerinde ürünün niteliği, kalitesi akredite edilmiş laboratuvarlar vasıtasıyla analize tabi tutulacak. Ürün sahibine ürününü temsilen ürün senedi verilecek. Bu senet ticaret hukukunda kıymetli evrak anlamında bir senet olacak. Teslim ettiği ürününe karşılık elinde taşıdığı senedi gerektiğinde kredi faaliyeti yürüten kuruluşlara, bankalara rehin etmek suretiyle karşılığında kredi kullanma imkanını kavuşacak. Tarıma dayalı ticari faaliyette bulunan, sanayi faaliyetinde bulunan iş adamlarımız ham madde ihtiyacı olan tarım ürünlerini depolamak için ayrıca depo yapmak külfetinden kurtulacak ve satın aldıkları ürünlerini lisanslı depolarda depolama imkanına kavuşacak.''

Bakan Yazıcı, çiftçinin ürün fiyatlarının dalgalandığı dönemlerde ürününü düşük fiyatlarla elinden çıkarma kaygısı taşımayacağını belirterek, depoya teslim ettiği ürünü dilediği zaman kendisine en uygun piyasa koşullarında depodan almak veya depoya satmak imkanına kavuşacağını söyledi.

Bakan Yazıcı, Polatlı'daki deponun 40 bin ton kapasiteye sahip olduğunu, 38 bin tonluk kısmı için lisans verildiğini gerisinin de tamamlanacağını kaydetti.

Türkiye'de üretimin 20 milyon tonu aştığını hatırlatan Yazıcı, yakın bir zamanda depoculuğun kapasitesini en az 2 milyon tona çıkartmayı planladıklarını söyledi. Yazıcı, tanıtımı yapılan söz konusu depoculuk faaliyetinin çiftçiye ve vatandaşa tanıtılması gerektiğini vurguladı. Çiftçiye depoya teslim ettiği ürün karşılığı verilecek senedin bir borsası olması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, ürün ve ihtisas borsaları kuruluncaya kadar ise bu borsanın işlevini görmek üzere Polatlı Ticaret Borsasınını yetkilendirdiklerini kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak imzaladığı ilk önemli evrakın söz konusu lisans evrakı olduğunu söyleyen Yazıcı, bundan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi. Lisanlı depoculuk alanında çalışmak isteyen 6 şirket bulunduğunu anlatan Yazıcı, ''Biz 6 şirkete lisanslı depoculuk çalışmalarını yürütmek üzere izin verdik. Bir tanesine lisans verdik. Diğerleri çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah yakın zamanda bu firmalar da çalışmalarını tamamlayacak. Lisans talep etme aşamasına gelecekler'' diye konuştu.

Törendeki konuşmaların ardından Bakanlar Eker ve Yazıcı ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yetkililerden ürünlerin teslim sürecine ilişkin bilgi aldı, daha sonra da depoya teslim edilmek üzere getirilen hububat ürününün tahlil ve alım işlemlerini gerçekleştirdiler. Bu arada 40 bin ton kapasiteye sahip depoya şimdiye kadar 17 bin ton ürün teslim edildiği öğrenildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA