TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu Gaziantep’te toplandı


08.10.2018 / Gaziantep



Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu’nun 15. toplantısı 04 Ekim’de Gaziantep Ticaret Odası ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya, Platforma üye Oda ve Bölge Ajanslarının (Şanlıurfa, Adıyaman, Antakya, Osmaniye, Kilis, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odaları) katılımının yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç ve TOBB Odalar ve Borsalar Birliği Daire Başkanı Hasan Erbay katıldı.​

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç toplantıda yaptığı konuşmada, Ocak ayından beri Türk Lirası’nın yaklaşık yüzde 50 değer kaybettiğini vurgulayarak, “Bu kur hareketi başladığı andan itibaren teyakkuz halindeyiz. Bayramdan önce 365 Oda ve Borsa Başkanımızla bölge bölge toplantı yaptık. Yangının farkındayız. Hükümetimizle sürekli istişareler içindeyiz. 14 Ağustos’ta TOBB-TÜSİAD birlikte açıklama yaptı. Orada 5 maddelik önerimizi hem kamuoyu ile hem hükümetimizle paylaştık” dedi.

 

En acil sorunun yeni krediye ulaşmak olduğuna dikkat çeken Kıvanç, “Yeni KOBİ Destek Kredisi’ni Hükümetimizle birlikte devreye soktuk. Kredi kullanmak isteyen KOBİ’lerimiz ise maalesef yüzde 30’ları aşan faizlere maruz kalıyorlar. Destek Kredisi kullanınca 6 ay geri ödemesiz, aylık 1,85, yıllık 22 ödeyecekler” şeklinde konuştu.

 

Kıvanç reel sektörün üretim ve istihdam kapasitesinin korunmasının son derece büyük önem arz ettiğini, enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için güven verici somut bir yol haritası hazırlanması gerektiğini hükümete ilettiklerini söyledi.

 

Avrupa Birliği ile ilişkilerin yeniden kurulmasının önemine vurgu yapan Kıvanç, “Sayın Cumhurbaşkanımızla, Sayın Başkanımız Almanya’da kapsamı ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaret çok olumlu geçti. En büyük ticaret partnerimiz AB ile ilişkilerimizin normalleşmesi çok önemli” dedi.

 

Zeki Kıvanç, iflas listeleri dolaştırıldığını ve bunun alçaklık olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Şirketlere itibar cellatlığı yapılıyor. Bu listeleri gezdirenler unutmasınlar, bugün şirketlerimize itibar cellatlığı yapanlar farkında olmadan kendi geleceklerine suikast yapıyorlar. Dedikodularla ayağımıza kurşun sıkanlara karşı tavrımı açıkça ortaya koyduk. Savcıları göreve çağırdık. Biz umudumuzu kaybedemeyiz. Umudumuzu kaybettiğimiz zaman geleceğimizi kaybederiz. Olan bize olur, çalıştırdığımız kardeşlerimize olur”.

 

Türkiye’de kurulu her şirketin, milli bir değer olduğunu ifade eden Kıvanç, “İktisadi kalkınmanın lokomotifidir. Bugün karamsarlığa, ümitsizliğe kapılma günü değil mücadele günü. Zaman, ülkemiz ve milletimiz için daha çok çalışma zamanı. İş dünyası olarak üretime, yatırıma, istidama ve ihracata eskisinden daha büyük kararlılıkla devam etmeliyiz. Hep birlikte, el ele verirsek büyük atılımlar gerçekleştirecek, dünyanın en büyük ekonomileri arasında girme hedefimize doğru ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.


Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da bölgenin önemli bir turizm, sanayi ve ticaret potansiyeline sahip olduğunu belirterek, "Bu potansiyeli işleyebilecek projeler geliştirmeyi, ortak sorunlarımıza çözüm üretmeyi hedefliyoruz" dedi.
 
Bölgedeki şehirler olarak yarışmak değil, "kazan kazan" felsefesi ile şehirler arasında sinerji oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, "Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu da Odalarımızın en özel projelerinden biri ve biz bu projeyi sahipleniyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Yıldırım şöyle devam etti: "Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu bundan 4 yıl önce Gaziantep Ticaret Odası önderliğinde, Adıyaman – Antakya - Kahramanmaraş - Kilis- Osmaniye ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odalarının bir araya gelmesi ile kuruldu.
 
Platform 7 Odanın bir araya gelmesi ile oluşturuldu ancak ilerleyen dönemde bölgemizdeki Kalkınma ajansları da bu oluşuma dâhil oldu.
 
Ve bugün de çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden temsilciler var ki bu bundan sonra çok daha güçlü olacağımızı gösteriyor.
 
Ben bu vesile ile TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Sanayi Odası Başkanı Sayın Zeki Kıvanç ve TOBB Odalar ve Borsalar Daire Başkanı ve TOBB Başkanlık Özel Müşaviri Sayın Hasan Erbay'a hoş geldiniz diyor, destekleri için teşekkür ediyorum”.
 

Bölgesel Sorunlar ve Çözüm Stratejilerinin görüşüldüğü toplantıda, Suriyeli mülteciler ve Alınması Gereken Önlemler, Bölge Ekonomisi ve Gelişimine Yönelik Acil Önlemler ile Bölge Turizm Havzası Kurma Çalışmaları ele alındı.

 

Toplantıda alınan kararlar şöyle;

 

1.        “Suriyeli mülteciler ve Alınması Gereken Önlemler “ başlığı altında Bölgedeki mevcut durum ve yaşanan problemler hakkında bilgi verilmiş olup, alınacak önlemler tartışılmıştır. Bu önlemlerin temel konusu ‘Bölgemize özel’ teşvik / destek sisteminin getirilmesi gerekliliği ve Bölgenin yükünü hafifletici önlemler, vergi muafiyetleri, girdi maliyetleri teşvikleri vb. konular üzerinde durulmuştur.

 

2.       Mülteci sorunlarının tek bir Bakanlık tarafından yönetilmesi gerekliliğini ve bu nedenle de “Göç ve Entegrasyon Bakanlığı’nın” oluşturulması talep edilmiştir.

 

3.       Suriyeli Mültecilerin ülkelerine dönmelerini sağlamak için geri dönüşü özendirici tedbirlerin oluşturulması, çalışma izinlerinin Valilikler tarafından verilmesi, Suriyelilerin bulundukları iller dışında da  çalışması önerilen çözüm önerileri arasında yer almaktadır.

 

4.        Suriyeli Mültecilere ilişkin sorunların ve çözüm önerilerinin araştırılarak bir rapor halinde bir sonraki platform toplantısında gündeme gelmesini, raporun Türkiye Eğitim Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) öncülüğünde derlenmesine ve sunulmasına karar verilmiştir.

 

5.       Turizm havzası kurma çalışmaları kapsamında, Platform tarafından daha önceki dönemlerde hazırlanan “Akdeniz'den Mezopotamya'ya Mozaikten Gastronomiye Turizm Yolculuğu Projesi” nin revize edilmesi ve proje bütçesi için Ajansların yeniden kaynak ayırmaları talebi iletilmiştir.

 

6.       TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Kıvanç TOBB tarafından Suriyeli Mülteciler ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermiş olup, MADAT Fonu ile yürütülen proje yanında Özellikli bir Üretim Bölgesi kurularak bu bölgede üretilecek ürünlerin gümrüksüz ihracatının ele alınması üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

 

7.       Bir sonraki toplantının Aralık ayında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapılmasına ve TEPAV raporunun bu toplantıda ele alınmasına karar verilmiştir.

 

8.       Kahramanmaraş toplantısı sonrasında yapılacak toplantı konusunun ise “Tarım ve Hayvancılık” olmasına karar verilmiştir.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA