TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Konkordato Antalya’da konuşuldu


05.10.2018 / Antalya



Adalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Medeni Usul ve İcra İflas Hukukçuları Birliği’nin işbirliğiyle düzenlenen “7101 Sayılı Kanun Çerçevesinde Konkordato” başlıklı toplantı, Antalya’da yapıldı. Toplantıya, TOBB Genel İdare Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Adalet Bakanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü Niyazi Acar, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve yargı mensubu katıldı.​

Toplantının açılışında konuşan TOBB Genel İdare Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yargı camiasını Antalya’da ağırlamaktan duyduğu mutluluğu ifade ederken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun selamlarını katılımcılara iletti. İş dünyasının zaman zaman yolunda gitmeyen işlerden dolayı iflas erteleme ya da konkordatoya başvurduğunu belirten Çandır, “Burada iş dünyasının amacı zor süreçlerin içinden geçerek yaşamaya devam etmektir” dedi.

 

-“Acil ihtiyaçtı”

 

Konkordatonun 7101 sayılı Kanun ile düzenlenmeden önce tacirler tarafından çok tercih edilen bir uygulama olmadığına dikkat çeken Çandır, ödeme güçlüğü içerisinde bulunan tacirin 31 Temmuz 2016 tarihine kadar iflas ertelemeye başvurduğunu anımsattı. Artık iflas ertelemeden yararlanma imkânının kaldırıldığını kaydeden Çandır,  şunları söyledi:

 

“Bu durum bizleri, aslında çok aktif olarak kullanılmayan konkordato müessesini tekrar canlandırmaya ve işlevsel hale getirmeye yönlendirdi. Hali hazırda İcra ve İflas Kanunu taslağını çalışmakta olan Adalet Bakanlığımızın bürokratları ve Bilim Komisyonu, TOBB, Oda ve Borsalar aracılığı ile özel sektörün sıkıntıları ve taleplerini derledi. Konkordato düzenlemesini TOBB ile birlikte hazırladı. Söz konusu düzenleme, iflas ertelemenin yürürlükten kaldırılması ile birlikte acil bir ihtiyaç haline geldiğinden, çok kısa sürede hazırlandı ve 15.03.2018 tarihli Resmi Gazete’de 7101 sayılı kanunla yayımlandı. Verilere göre kanunun yayım tarihinden sonra, Eylül ayı sonuna kadar toplamda 220 şirket konkordato talebinde bulundu ve bu başvurulara ilişkin olarak geçici mühlet kararı verildi.”

 

-“Uygulamadaki sorunlar kaldırılacaktır”

 

Konkordatonun, mali durumu bozulmuş iyi niyetli ve dürüst borçluları korumak amacını güttüğünü vurgulayan Çandır, “Ancak her ne kadar iyi niyetli ve dürüst bir borçluyu koruma amacı gütse de, pek tabi bazı sorunlar uygulama ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Siz değerli hukukçularımızın organize ettiği bu gibi toplantılarda, özel sektörün de katılımıyla, ortaya çıkan sorunlarda çözümlenecek. Hem özel sektör hem mahkemeler düzgün işleyen konkordato mekanizmasıyla rahatlayacaklardır” diye konuştu.

 

Toplantıda, Adalet Bakanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürü Niyazi Acar ile Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal katılımcılara toplantının amacını anlatan birer konuşma yaptı. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA