TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Müteahhitlik sektörüne ‘sigortacılık’ modeli


14.01.2012 / 



TOBB Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Meclisi üyeleri, mesleğe bir standart getirilmesi ve disipline edilmesi gerektiğini vurguladılar. TOBB ve Hazine Müsteşarlığı tarafından kurulan ve TOBB altında örgütlenen sigortacılık modelinin müteahhitlik mesleğine uyarlanması konusunun ele alındığı toplantıda, sektör meclislerinin biraraya gelerek ayrıntılı çalışma yapması istendi.​ ​

 

Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde, Meclis Başkanı Bekir Adıyaman Başkanlığında yapılan TOBB Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli Müteahhitlik Meclisi toplantısına; TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Bülent Ercan, Türkiye Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi Başkanı Erdal Eren ve meclis üyeleri katıldı.

-Müteahhitler mesleklerinde standart istiyor

TOBB altında örgütlenen sigortacılık modelinin nasıl çalıştığı konusunda yapılan sunumun ardından, meclis üyeleri bu modelin müteahhitliğe uygulanması konusunu değerlendirdiler.

Gerek müteahhitlik mesleğinin kayıt altına alınmasında, gerekse işçilerin belgelendirilmesinde çıkarılan yasalar ve getirilen zorunlulukların mutlaka denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, denetim olmadığı sürece çıkartılan yasaların işe yaramayacağını belirtti. 

 -“Müteahhitlik sektörü sahipsiz görülüyor”

Toplantıya katılan Türkiye Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi Başkanı Erdal Eren, müteahhitlik sektörünün sahipsiz ve denetimsiz olarak görüldüğünü belirterek şöyle konuştu: “Taksi şoförü ve berber olmak için bile birçok belge almak gerekirken, bir apartman inşa edildiğinde, hiç kimse bir belge sormamakta, mesleğe girmekle ilgili herhangi bir şart bulunmamaktadır. Bu müteahhitlik mesleğinin en önemli sorunlarından biridir. Müteahhitlikle ilgili çıkan yasalarda, çok da doğru şeylerin yapılmadığı, artık kamu bürokrasisi tarafından da dile getirilmektedir. Müteahhitlik mesleğinde cüzdanı ve vicdanı arasında kalan ve çelişkili şeyler yapan insanlar da bulunmaktadır. Bu sorunlara bir neşter vurulmasının zamanı gelmiştir. Sigortacılık modelinin müteahhitlere uyarlanması konusunda ise, meclislerin biraraya gelip ayrıntılı çalışma yapması gerekmekte.”

-Yapı denetim sistemi geliştirilmelidir.

Toplantıda söz alan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Nevzat Demirsoy da, sigortacılık modelinin yapı denetimi şirketlerinin yapısı ve çalışma şekliyle uyumlu olabileceğini ve üzerinde çalışılması gerektiğini ifade ederek, yapı denetimi ile ilgili alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Demirsoy, alınmasını istedikleri önlemleri şu şekilde sıraladı: “Hazırlanacak yasal düzenlemeler bir bütün içinde ele alınarak çelişkiler ortadan kaldırılmalı; yapım sürecinde görev alan bütün unsurların yetki, görev ve sorumlulukları ile cezalar net bir biçimde ortaya konulmalı; kamu yapıları da dâhil olmak üzere, tüm yapım işleri (enerji, su, ulaştırma v.b) yapı denetim sistemine dâhil olmalı; yapı denetim kuruluşları sayıları, sorumluluk alanlarındaki boşluklar ve gerçek inşaat alanları dikkate alınarak yeniden belirlenmeli; mesleki sorumluluk sigortası sisteme dâhil edilmeli; yapılacak yasal düzenlemeler ile ilgili idarelerin farklı uygulamaları ortadan kaldırılarak uygulamada standart sağlanmalı.”

-“Kimler müteahhitlik yapabilir?”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Bülent Ercan ise, Bakanlığın, şu anda, müteahhitleri kayıt altına almaya çalıştığını belirterek, bunlar arasında mevzuata aykırı davrananları belirli bir süre de olsa sektörün dışında tuttuklarını anlattı. Ercan, bunun dışında Bakanlığın bir müdahale amacı olmadığını belirterek, “Sektör kendi içinde bazı kavramları oturtmalıdır. Örneğin yapı müteahhidinin kim olduğu, tesisat, inşaat, altyapı müteahhidinin tanımları, nitelikleri ve fonksiyonları netleştirilmelidir. Türkiye’de müteahhitliği kimin yaptığı, sorumlulukları, işin sigortalanması gibi konular Bakanlığın önüne gelmeden önce, bu konular özel sektör tarafından olgunlaştırılmalıdır.” dedi. 

-Yeni kayıt sistemi

Yeni getirilen kayıt sistemi hakkında bilgi veren Ercan şunları kaydetti: “Bu sistemde müteahhitler, otomatik olarak elektronik ortamda kayıt olabilecekler. Ayrıca 01.01.2012 tarihinden itibaren müteahhitlerin (ruhsatlı-ruhsatsız yapı ayırımı olmaksızın) Bakanlıktan yetki belgesi numarası almaları gerekmektedir. Bu belge olmadan yapı ruhsatı düzenlenmeyecektir. Bu sistem, tüm yapım sürecini içine almaktadır. Benzer şekilde 01.01.2012 tarihinden itibaren ustaların yetki belgeli olması şartı getirilmiştir. Kimlerin yetki belgeli usta olacağına dair hükümler bulunmaktadır. Müteahhitler, yanlarında çalıştırdıkları ustalara bir yazı vererek, bu ustaların 2015 yılına kadar belgeli usta kabul edilmesini sağlayabileceklerdir. Ancak daha sonra bu ustaların eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir.”

-“İşçilerin mesleki yeterlilikleri belirleniyor.”

Toplantıya katılan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) yetkilileri de, işçilerin mesleki yeterliliklerinin tespitiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan bilgilendirmede,  İNTES tarafından şimdiye kadar 3500 işçinin mesleki yeterliliklerinin tespit edildiği, şimdiye kadar inşaat ile ilgili 50 mesleğin standardının hazırlandığı ifade edildi.

-“Yangın yönetmeliği revize edilerek bir an önce yasalaştırılmalı”

Doğal İzolasyon Malzeme Üreticileri Derneği (DİMDER) Başkanı Süleyman Temizci de, doğal yalıtım malzemelerinin yanmaz olduğunu ve tamamen Türkiye’deki doğal kaynakların emisyonu ile elde edildiğini dile getirdi. Hükümetin 2023 hedefleri arasında cari açığın düşürülmesinin bulunduğunu hatırlatan Temizci, Türkiye’deki doğal yalıtım malzemelerinin tercih edilmesinin, hem cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacağını hem de büyük bir enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti. Temizci şunları kaydetti: “Isı yalıtım artık zorunlu hale geldiğinden, bugün 5 milyar dolar olan pazar, çok yakın dönemde 20 milyar dolara çıkacaktır. Bu ihtiyaç Türkiye’deki doğal kaynakların kullanımıyla üretilen doğal yalıtım sıvaları ile karşılandığında, cari açığın azaltılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bununla ilgili 1,5 yıldır rafta bekletilen yangın yönetmeliği bir an önce revize edilerek yasalaşmalıdır.”





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA