TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yavuz: “İşsizliğin en temel sebebi mesleksizlik”


11.01.2012 / 



Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri 10 Projesi, TOBB İkiz Kuleler'de İslam ülkelerine tanıtıldı. Bu çerçevede 3 gün sürecek Genç İstihdamını Geliştirmek İçin Beceri Geliştirme Çalıştayı'nın açılışı yapıldı. ​ ​

Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, ''İşsizlik genellikle ülkelerin yapısal sorunlarından ileri gelse de işsizliğin en temel sebebinin mesleksizlik olduğu aşikardır'' diye konuştu.

Faik Yavuz, işsizliğin sadece Türkiye'nin değil, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonominin başlıca sorunları arasında olduğunu belirtti.

Son rakamlara göre AB ülkelerindeki işsizlik oranının yüzde 10,3 iken, gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 22'ye çıktığını ifade eden Yavuz, İslam ülkelerinde ise genç işsizlik oranının yüzde 30'a yaklaştığını söyledi.

Yavuz, Türkiye'nin ise yüzde 8,8 ile son 10 yılın en düşük işsizlik seviyesinde olduğunu dile getirerek, ''Buna rağmen gençlerimizin yüzde 17,3'ü hala işsiz durumda'' dedi.
''İşsizlik genellikle ülkelerin yapısal sorunlarından ileri gelse de işsizliğin en temel sebebinin mesleksizlik olduğu aşikardır'' ifadesini kullanan Yavuz, şunları kaydetti:

''İşadamları olarak bizler çalıştıracak nitelikli eleman bulamazken, ülkemizde 2,5 milyona yakın işsiz olduğunu görüyoruz.

Buradan hareketle TOBB olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile birlikte, bu sorunu çözmek üzere el ele verdik.
2010 yılının ikinci yarısında UMEM Beceri 10 projesini hayata geçirdik. Bu proje hem işverenlerimiz hem de işsizlerimiz için bir umut olmuştur. Projemiz, nitelikleri yetersiz olan ya da nitelikleri güncelliğini yitiren işsizlerimiz için iş bulma umududur. Merkezde TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi; yerelde ise Ticaret ve Sanayi Odaları, İŞKUR ve Milli Eğitim Bakanlığının il temsilcileri olarak hepimiz elimizi taşın altına koyduk.''

İşgücü piyasası ihtiyaç analizleri ile sanayicilerin ihtiyaçlarını tespit ettiklerine işaret eden Yavuz, 19 ilde yaklaşık 5 bin sanayiciye ulaşarak, hangi nitelikte elemana ihtiyaç duyulduğunu belirlediklerini söyledi.
Yavuz, projenin en başında Türkiye'nin tüm illerinde, seçilen 111 meslek lisesine, donanım ve eğiticilerin eğitimi için yaklaşık 50 milyon dolar yatırım yapıldığını, meslek liselerindeki öğretmenleri, işverenin ihtiyaçlarına göre eğitimden geçirdiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin tüm illerinde meslek edindirme kursları açıldığını ifade eden Yavuz, en fazla 6 ay süren teorik ve pratik eğitimden oluşan kurslardan mezun olanların meslek edindiğini belirtti.
Yavuz, kurslara katılan kişilerin hem meslek öğrendiğini hem de cep harçlığı kazandığını ve kurslar sonunda başarılı olanların ise işe yerleştiğini söyledi.
Yavuz, gerek yapılan ihtiyaç analizleri gerek bilgi sistemi ile yaklaşık 50 bin işgücü talebi topladıklarını belirterek, sanayi alanında 30 bin kişinin yetişeceği toplam 2 bin kurs açtıklarını ifade etti.

-''Proje doğru işe doğru eleman yetiştirmek amacıyla ortaya çıktı''-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Vekili Namık Ata, ''Son yıllarda yaşanan küresel ekonomik kriz bir kez daha göstermiştir ki önümüzdeki süreçte işsizliğin azaltılması ve istihdamın geliştirilmesi ülkelerin çözmesi gereken sorunlar listesinin ilk sırasında yer almıştır'' dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütünün kriz döneminde dünyada yaklaşık 34 milyon kişinin işsiz kaldığını raporladığını ifade eden Ata, işsizlik rakamlarındaki artışta genç işsizlikteki sıçramanın etkili olduğunu söyledi.
Türkiye'de zamanında alınan önlemlerle işsizlikteki artışın sınırlı kaldığına işaret eden Ata, 2010 yılı Eylül ayında yüzde 11,3 olan işsizlik oranının 2011 yılının aynı ayında yüzde 8,8'e gerilediğini belirtti.

Ata, İŞKUR'un 2008 yılından bu yana önemli oranda arttırdığı meslek edindirme kurslarına UMEM Beceri 10 projesi ile devam ettiğini belirtti.
Ata, projenin en önemli kazanımının meslek edindirme kurslarının iş gücü piyasasının gerçek ihtiyaçları doğrultusunda modern donanıma ve yetişmiş eğitmenlere sahip merkezlerde gerçekleştirilmesinin sağlanması ve talep odaklı olarak gerçekleştirilen kursları tamamlayan işsizlerin istihdam edilebilmelerine imkan sağlayan bir işbirliğinin hayata geçirilebilmesi olduğunu vurguladı.
Projenin doğru işe doğru eleman yetiştirmek amacıyla ortaya çıktığını dile getiren Ata, 5 binin üzerinde kurs açıldığını ve bu kurslardan 40 binin üzerinde kursiyerin mezun olduğunu söyledi.
Ata, işsizlikle mücadelede işgücünün verimliliğini belirleyen temel unsurlardan biri olan mesleki becerinin ve buna yönelik eğitimlerin önemine inandıklarını belirterek, bu eğitimlerin işgücü piyasasının taleplerini karşıladıkları oranda anlamlı olduğunu bildiklerini ifade etti.

-''5 yılda ortalama 1 milyon işsize eğitim ve istihdam imkanı''-

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, tüm dünyada mesleki ve teknik eğitimin giderek önem kazandığını belirterek, eğitimin okul-kurum-sektör işbirliği içerisinde katılımcı bir anlayışla yapılmasının ve kalitesinin sürekli iyileştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
UMEM Beceri 10 Projesinin 23 Haziran 2010 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdiğini belirten Açıkgöz, projenin bütçesinin 51 milyon avro olduğunu ifade etti. Açıkgöz, projenin amaçlarının 81 ildeki endüstri meslek liselerinin donanım açısından desteklenmesi ile bu okullardaki eğiticilerin eğitimlerinin güncellenmesi, yerel işgücü piyasasının ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve 5 yılda ortalama 1 milyon işsize eğitim ve istihdam imkanı sağlanması olduğunu söyledi. 

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Direktörü Dr. Savaş Alpay da yaptığı konuşmada, 2008-2009 yıllarında mali bir kriz yaşandığını ve işsizliğin en önemli sorun olarak  karşılarına çıktığını belirterek, gençler arasında yüksek olan işsizlik oranının daha da arttığını söyledi.

Alpay, İslam Kalkınma Bankasının da desteklediği UMEM Beceri 10 projesinin gençler arasındaki işsizliği kaldırmak için çok etkili olduğunu vurguladı.
Çalıştay sürecinde deneyimlerin paylaşılacağını ifade eden Alpay, 3 gün süresince yapılacak çalışmalarla profesyonel bir ağ oluşturulmasına bir adım atılacağını belirtti.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA