TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türk ve Kazak Kadın Girişimciler Gebze’de buluştu


20.10.2017 / Gebze Kocaeli



Türkiye-Kazakistan kadın girişimcileri işbirliği toplantısı Gebze’de gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, kadın girişimcilere büyük önem verdiklerinin altını çizdi.​

Ünlü Moğol Hükümdarı Cengiz Han’ın, ‘ben hepinizin hanı Cengiz Han'ım. Bu da benim Han'ım Börtedir” dediğini hatırlatan Çiler “Çatı kuruluşumuz TOBB’un, ülkemiz ve dünyanın ekonomik kalkınmasının kadınlarımızın erkeklerin yanında yer alarak, birlikte gösterecekleri çaba ve sağlayacağı katma değerle gerçekleştirilebileceği inanç ve hedefiyle kurduğu ve bugün 6405 kişiye ulaşan Kadın Girişimciler Kurulu vasıtasıyla, Kazakistan ve bölgemizin kadın patronlarını buluşturmaktan, oluşacak yeni ortaklık ve iş birlikteliklerine vesile olmaktan ayrıca gururlu olduğumuzu dile getirmek isterim” diye konuştu.

             

Türkiye ile Kazakistan’ın stratejik düzeyde iyi ilişkilere sahip olduğunu belirten Çiler, ortak tarihi, kültürel ve manevi bağların da etkisiyle, Kazakistan, Türkiye'nin bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortaklarından biri haline geldiğini vurguladı.

 

İki ülke dış ticaretin hacminin 10 milyar dolara çıkartılması için çalışmalar sürdüğünü ifade eden Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler şöyle konuştu: “Dünyada 392 milyon kadınımız iş sahibidir. Her 100 girişimciden 69’u kadındır. Son açıklanan verilere göre; kadınların dünyada iş gücüne katılım oranı yüzde 33’tür. Bu oran, AB ülkelerinde ortalama % 60.4’tür. Ülkemiz nüfusunun %49,8’ini oluşturan kadınlarımızın, işgücüne katılım oranı, ülkemizde %30,5’tir.  Yapılan araştırmalar, cinsiyet eşitliğinin sağlanması durumunda, küresel gayrisafi hasılada 28 trilyon dolarlık bir artış olacağını göstermektedir. İlgi çekici diğer bir konu; kültürümüzde Bereket ile özdeşleşen ‘kadın emeğinin’ dünyadaki aşırı yoksulluğu engelleme konusunda da etkili olduğudur. Dünya Bankası’nın araştırma sonucuna göre; Kadınlarımız erkeklerden farklı olarak kendi ailesi, kendi toplumu ve kendi grupları için para harcamaktadır. Bu veriler ışığında; kaynakları doğru değerlendirmede “usta” olan kadınlarımızın tasarruf bilincini iş dünyamıza da yansıtarak, aşırı yoksulluğu ortadan kaldırması amacıyla, iş gücüne katılımlarını daha fazla sağlamamız gerektiği açıktır.”

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA