TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye-Kosova ticaret rakamları potansiyeli yansıtmıyor


27.10.2017 / Ankara



TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Türkiye-Kosova iş Forumu’nda yaptığı konuşmada ikili ticaret hacmini artırmak için, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi halinde Türk firmalarının, benzer avantaja sahip Sırbistan ve Yunanistan firmaları karşısında rekabet edebilme gücünün de buna paralel artacağını söyledi.​

Türkiye-Kosova İş Forumu, TOBB'un ev sahipliğinde, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli'nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi.

 

İş Forumu’nun açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Kosova’nın 2008'de bağımsızlığını ilan etmesinden sonraki süreci yakından takip ettiklerini ve kısa sürede yasal altyapının oluşturularak piyasa ekonomisine geçişte ve makroekonomik istikrarın korunmasında kaydettiği gelişmeleri takdirle karşıladıklarını bildirdi.

 

Türk özel sektörü olarak bu değişim sürecinde Kosova'nın yanında yer aldıklarını ifade eden Yorgancılar, iki ülke arasındaki ticari rakamların sevindirici olduğunu fakat gerçek potansiyeli yansıtmadığını söyledi.

 

-Kosova ile ticarette durum

 

Yorgancılar, Türkiye'nin, bu yılın ocak-haziran döneminde Kosova'nın ithalatında 139 milyon avroyla en büyük üçüncü ticari ortağı olduğuna işaret ederek, "Türkiye Kosova'nın ihracatında 16. ülkedir. Ülkemiz 373 milyon avroluk tutarla Almanya ve İsviçre'den sonra Kosova'ya en büyük yatırımı yapan üçüncü ülke konumundadır. Buna ilaveten müteahhitlik sektörümüzün Kosova'da üstlendiği projelerin toplam tutarı 1,5 milyar avro civarındadır." diye konuştu.

 

Kosova'da, havalimanı inşaatı ve işletmesi, otoyol inşaatları, elektrik dağıtımı gibi önemli altyapı projelerinin yanı sıra bankacılık, sağlık, gıda gibi birçok alanda Türk yatırımlarının olduğuna dikkati çeken Yorgancılar, şunları kaydetti:

 

"1 Nisan 2016 itibarıyla yürürlüğe giren Kosova-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık ve İstikrar Anlaşması'nın son derece önemli bir adım olduğunu düşünüyor ve bu gelişmeleri memnuniyetle izliyoruz. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Kosova menşeli ürünler, AB pazarlarına sıfır gümrükle ulaşma imkânı bulmuştur. Böylece, cazip bir yatırım ortamı kazanan Kosova'ya, daha fazla Türk firmasının yatırım yapacağına inanmaktayız. Firmalarımızı Kosova'da yatırım yapmaları ve ortaklıklar kurmaları için teşvik ediyoruz. Diğer yandan, ikili ticaret hacmini artırmak için, Türkiye ile Kosova arasında imzalanan STA'nın yürürlüğe girmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz. STA onaylandığı zaman Türk firmalarının, benzer avantaja sahip Sırbistan ve Yunanistan firmaları karşısında rekabet edebilme gücü de buna paralel artacak. Bunun sonucunda, Kosovalılar daha kaliteli ürünlere, rekabetçi bir fiyatla ulaşma imkânına sahip olacaklar."

 

-Kalkınma Bakanı Elvan

 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise konuşmasında, Türkiye'nin son 10 yılda kalkınma yardımlarını artırdığını belirterek, "Türkiye'nin sağladığı resmi kalkınma yardımı miktarı 2015 yılında 3,9 milyar dolarken, 2016 yılında 6,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir." dedi.

 

Elvan, Kosova'nın Türkiye için dost ve kardeş, Balkanlar'da ise barış ve istikrar için kilit ülke olduğuna işaret ederek, Türkiye ve Kosova arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için gerekli siyasi iradenin her iki ülkede de olduğunu söyledi.

 

Türkiye ekonomisinin atlattığı badirelere rağmen güçlü temellerini dünyaya ispat ettiğini vurgulayan Elvan, son 15 yılda ekonominin büyük bir atılım gösterdiğini, 2002 yılından bu yana ekonomideki yapısal sorunların üzerine kararlılıkla gidildiğini ve bunun yansımalarının da yüksek büyüme performansıyla görüldüğünü dile getirdi.

 

Elvan, ekonominin 2003-2016 döneminde yıllık ortalama yüzde 5,7 büyüdüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:

 

"Bu sene de yüzde 5,5'in üzerinde bir büyüme performansı bekliyoruz. Büyümeye ilişkin çoğu öncü gösterge olumlu bir tabloyu işaret ediyor. Şu anki göstergelere baktığımızda, Orta Vadeli Program'da (OVP) ortaya koyduğumuz 5,5'lik büyüme performansı üzerinde bir büyüme gerçekleştireceğimizi bugünden söyleyebilmemiz mümkün."

 

OVP'de büyüme ve istihdama odaklandıklarını ve temel politika alanlarını belirlediklerini anlatan Elvan, Türkiye ekonomisini daha ileriye götürmek ve gelişmiş ülkeleri yakalayabilmek için yüksek teknolojiye dayalı bir üretim ve ihracat yapısına doğru dönüşüm gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

 

Elvan, Türkiye'nin yabancı yatırımlar için önemli bir cazibe merkezi olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin OVP'de öncelikli politika alanlarından birinin de iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi olduğunu belirten Elvan, bu doğrultuda yurt dışı ve yurt içi yatırımcıların karar alma süreçlerini hızlandırarak kaliteli yatırımlarla nitelikli istihdam oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Türkiye'nin son 10 yılda kalkınma yardımlarını da kayda değer şekilde artırdığını kaydeden Elvan, "Türkiye'nin sağladığı resmi kalkınma yardımı miktarı 2015 yılında 3,9 milyar dolarken, 2016 yılında 6,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir." dedi.

 

- Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pacolli

 

Kosova Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Behcet Pacolli de burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Kosova için tüm kapılarını devamlı açık bıraktığını belirterek, "Türkiye, Balkanlar'da yeni var olmaya başlayan demokrasiyi her zaman destekleyen bir ülke olmuştur." dedi.

 

Pacolli, Türkiye'nin, Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olduğuna ve kapılarını Kosova için devamlı açık bıraktığına dikkati çekerek, "Türkiye, Balkanlar'da yeni yeni var olmaya başlayan demokrasiyi her zaman destekleyen bir ülke olmuştur." ifadelerini kullandı.

 

Türkiye ve Kosova'nın birçok ortak değere ve aynı mantaliteye sahip olduğunun altını çizen Pacolli, "Eğer araştırılsa belki birbirimiz arasında çok ortak bağımızın olduğu görülür. Türkiye, Kosova'nın uluslararası arenada hak ettiği yeri alması için çok gayret sarf etti. Bu sebeple bütün Kosovalılar Türkiye'ye kalpten teşekkür ediyor." diye konuştu.

 

Kosova'nın bağımsızlığının 115 ülke tarafından tanındığını ve Birleşmiş Milletlerin (BM) de daimi üyesi olduğunu hatırlatan Pacolli, ülkesinin aynı zamanda Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (İMF) ile de çalıştığını söyledi.

 

Pacolli, iş dünyasının çabalarıyla iki ülke ilişkilerinin gelişeceğini, bu vesileyle Türkiye ve Kosova milletinin yaşam standartlarının daha kaliteli hale geleceğini belirterek, ekonominin insanların yaşamını harekete geçirdiğini ve bilinçlendirdiğini aktardı.

 

İş adamlarının sorunlarını yakından takip ettiğini dile getiren Pacolli, yapılan anlaşmaların kağıt üzerinde kalmaması için iş toplantılarına sürekli katılmaya çalıştığını ifade etti.

 












Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA