TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Uşak’ta Coğrafi İşaretler Bilgilendirme toplantısı yapıldı


28.09.2017 / Uşak



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Patent ve Marka Kurumunun iş birliğiyle, 26 bölgede yapılacak olan ‘’Coğrafi İşaretler Bilgilendirme’’ toplantısının 2.si Uşak Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.​

Toplantıda, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaretler Uzmanı Gonca Ilıcalı, TOBB-ETÜ SEM Öğretim Görevlisi Serdar Bilecen Pazarlama ve Satış, Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener Avrupa Birliği Başvuru Süreçleri ve Denetim ile İyi Uygulama Örnekleri, Ankara Patent’ten Avukat Ekin Karakuş Öcal Tescil sahibinin hak ve sorumlulukları, Metro Toptancı Market Kategori Md. Birol Uluşan Coğrafi İşaretli Ürünlerin yurt içi ve yurt dışı pazarlanması konularında bilgi akışı sağladı.

 

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S. Selim Kandemir açılışta yaptığı konuşmada, “Coğrafi işaretlemeyi çok önemsediklerini ifade ederek, 2010 yılında Uşak İli ile özdeşleşen Uşak Halısının coğrafi işaretini aldıklarını ve bu ürünü ihraç ettiklerini ve aynı zamanda halının dokunmasında kadınlarımızın emeğinin büyük olduğunu anlattı.

 

Uşak'ın yöresel ürünler açısından çok zengin olduğunu söyleyen Kandemir, ‘’Türkiye yöresel ürünler konusunda büyük bir zenginliğe sahip. Hemen hemen her ilin kendine özgü özellikler taşıyan bir ürünü var. Bir ürünün belli bir yöreye, kente veya bölgeye ait olduğunu ispat etmenin en kolay yolu "Coğrafi İşaret Tescili"nden geçiyor. Yöresel değerler ancak tescille korunur. 16.yy dan itibaren Dünyada ünü giderek artan Avrupalı ressamların tablolarına konu olmuş ve kadınlarımızın el emeği göz nuru ile dokunan, Topkapı Sarayı başta olmak üzere pek çok sarayın nadide köşesinde yer bulmuştur. Ayrıca gerek yapımıyla gerekse damak tadıyla ilk yapımındaki lezzeti koruduğumuz Uşak Tarhanası da 23 Şubat 2015 tarihi itibariyle menşe işareti alarak ülkemizde koruma altına alınmıştır. Görüldüğü üzere ilimizde biri mahreç diğeri de menşe işareti olan iki ürünümüz koruma kapsamındadır. Bu ürünler ilimiz için elbette ki yeterli değildir. Yeni başvurularımız içinde araştırmalarımız devam etmektedir. Coğrafi işaretlerimize ve yöresel ürünlerimize hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor’’ dedi.

 

Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Kapıdağ Mor Soğanının Coğrafi İşaret Yolculuğu süreci hakkında bilgilendirme yaptı.

 

Sarı; “Erdek Ticaret Odası olarak ulaşmak istediğimiz hedef; yıllardır bu 4 kırsal mahallede üretimi devam eden ve köylülerin ana geçim kaynağı olan mor soğana, "Coğrafi İşaret" alarak, köylülerin maddi ve manevi değerlerini korumak, bölgeyi desteklemek, daha kaliteli ve profesyonel şekilde ürünü çoğaltıp, Kapıdağ Mor Soğanı'nı yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda tanıtarak mor soğana olan ilginin artmasını sağlamaktır ve bu alanda çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

 

Toplantının ikinci gününde yapılan saha ziyaretleri kapsamında, Metro Toptancı Market Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ile firmaların üretim yerlerinde iş görüşmelerinde bulunmuş ve ikili anlaşmalara imza atıldı.

 

Toplantıda ayrıca Uşak'ın yanı sıra Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa illerinin coğrafi işaretli yöresel ürünleri de kurulan standlarda tanıtıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA