TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Doğal Gaz Meclisi İstanbul’da toplandı


09.06.2017 / İstanbul



Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı, Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında yapıldı.​

Meclis Başkanı Akbal, EPDK verilerine göre 2017 yılının ilk iki ayında doğalgaz talebinin 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 14,5 artış gösterdiğini, 2017 sonunda doğalgaz yıllık talebinin 50 BCM civarında gerçekleşebileceği tahminini paylaştı.

 

Yılın ilk beş ayında elektrik üretiminin % 34 oran ile doğal gazdan üretildiğini, ilk iki ayında konutlarda tüketimin yüzde 20 arttığını ve sanayide doğal gaz tüketiminde de yüzde 12’lik bir artış görüldüğü bilgilerini paylaşan İbrahim Akbal, petrol fiyatlarındaki 50-60 ABD Doları bandının 5-10 yıl hakim olacağı yönünde tahminler bulunduğunu ve Global LNG piyasası ve fiyat hareketlerine ilişkin bilgi verdi.

 

-Yeni ve yerli enerji kaynağımız: enerji verimliliği

 

İbrahim Akbal, enerji verimliliğinin dünya gündeminde ağırlığını gün geçtikçe artırdığını, en son Uluslararası Enerji Ajansının bir çalışmasında dünyada tüketilen enerjinin yüzde 70’inin verimlilik dikkate alınmaksızın tüketildiğini ve verimlilik konusunda ülkemiz ve dünya genelinde yapılabilecek önemli çalışmalar olduğu tespiti ile konuya ilişkin bilgi aldı ve yapılabilecek konu başlıkları üzerinde değerlendirmelerde bulundu.  

 

-Önümüzdeki kış dönemi gaz kesilmemesi için çalışılıyor

 

BOTAŞ Doğal Gaz İşletme ve Piyasa İşlemleri Bölge Müdürü Yılmaz Demir, kış döneminde gaz kesintisi olmaması amacıyla ilgili kurumların koordineli bir şekilde çalıştığını, yatırımlara yönelik önemli ilerleme kaydedildiğini, yatırımların planlanan şekilde tamamlanması durumunda kış döneminde çok önemli bir gaz kesintisi ile karşılaşılmayacağını düşündüğünü ifade ederek projelere ilişkin bilgi verdi.  

 

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Arz Güvenliği Daire Başkanı Abdülkadir Ongun açıklanan birçok yatırımın bu sene sonu itibarıyla, hatta bu kış öncesinde tamamlanacağının ve pik talebin karşılanabileceğinin öngörüldüğünü, geçtiğimiz kış maksimum talep olan günlük 253 milyon m3 miktarın çok daha üzerinde bir arz kapasitesinin yaratılacağı yönündeki beklentisini paylaştı.

 

“Enerji Yoğunluğu” kavramı üzerine açıklamalarda bulunan Yenilebilir Enerji Genel Müdürlüğünden Mühendis Burhan Güldibi, Türkiye’nin 2000-2015 döneminde yıllık bazda nihai enerji yoğunluğu indeksimizin yüzde 1,5 oranında azaldığını, 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunun 2011 yılını baz alarak yüzde 20 düşürülmesinin hedeflendiğini açıkladı ve Eylem Planının özellikle sanayi ve enerji sektörlerini ilgilendiren hedeflerin gerçekleşmesinde bir tasarruf potansiyeli çıkarılmaya çalışılırken en önemli destekçilerden bir tanesinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olacağını vurguladı.

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Üyesi Doğder Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Ergün, Türkiye’de konutlarda doğal gaz tüketiminin her yıl ortalama olarak yüzde 10 artmakta olduğunu, Türkiye İstatistik Kurumunun 2016 Eylül araştırmasına göre konutların yüzde 43’ünde ısınma sorunu yaşandığını, bu ısınma sorunundaki kökenlerin, sızdıran çatılar, yalıtımsız binalar, nemli duvarlar, pencere kaynaklı sorunlar, kötü tesisatlar, verimsiz kombiler ve daha önemlisi doğal gaz kullanıcılarının kötü kullanma alışkanlıkları olduğunu bildirdi.

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Üyesi GAZBİR Dernek Müdürü Cem Önal, konutlarda enerji verimliliğinin sağlanmasında en önemli etmenin yalıtım, diğer önemli etmenin de sistem tasarımı olduğunu, kontrol sistemi uygulamalarının büyük tasarruf sağlayabileceği, diğer taraftan evin sıcaklığında sağlanacak bir derecelik bir azaltmanın yüzde 6 oranında tasarruf sağlamakta olduğu bilgilerini paylaştı.

 

-Doğal Gazın otomotiv yakıtı olarak kullanımına ilişkin düzenlemeler hızlandı 

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı ve Teknik Alt Komite Başkanı Eyüp Aratay, doğal gazın otomotiv yakıtı olarak araçlarda kullanımına yönelik yapılan çalışmalar olduğunu bu kapsamda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından mevzuata yönelik ve teknoloji ile ilgili düzenlemelerin ortaya konulduğu bilgisini verdi.

 

Aratay, Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile getirilen yeniliklerin memnuniyet verici olduğunu vurguladı. 

 

-Doğal Gaz Organize Toptan Satış Piyasasındaki yerini alıyor

 

EPİAŞ Doğal Gaz Operasyon Yönetmeni Mustafa Güzel doğalgaz sektörüne ilişkin organize piyasanın nasıl şekilleneceğine dair sunumunda, doğal gazın ülkemizde piyasa oluşum sürecinde ilk aşama olan doğuş sürecini tamamladığını ve gelişme dönemine doğru adım attığını ifade etti.

 

Güzel, Nisan 2018’te piyasa açılışı gerçekleşecek olan Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası ile birlikte, günlük referans fiyat oluşumu, spot doğal gaz ticareti imkanı oluşması ile iletim şirketinin de sistemi piyasa bazlı dengeleyeceğini ve taşıtanların da kendilerini dengeleme fırsatı bulacağını belirtti.

 

Güzel, ilerleyen aşamalarda fiziksel teslimatlı vadeli ürünlerin işlem görmeye başlaması ve finansal işlemler kısmının devreye girmesi ile Türkiye’de rekabetin aratacağını ifade etti.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA