TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Selçuk Öztürk: “Elektronik İpek Yolu”nu hayata geçiriyoruz”


04.05.2017 / Kayseri



Çin-Türkiye Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Pilot Projesi Kayseri Lansmanı ve Kayseri Kobilerine Yönelik E-Ticaret Eğitim Programı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, TOBB Yönetim kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang’ın katılımıyla gerçekleştirildi.​

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı sürecinde, Türkiye ve Çin arasında E-ticarette İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandığını anımsatarak, “Türk tarafındaki uygulayıcı özel sektör kuruluşu olarak, Çin tarafındaki muhatap kuruluşumuzla hemen kolları sıvadık. Projenin yürütülmesi için, Türkiye Odalar Borsalar Birliği ve Dünya Bankası ortaklığı ile kurduğumuz Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nı yetkilendirdik. Çin tarafı da elektronik ticaret alanında en önemli B2B platformu olan DHGate’ti görevlendirdi. Bu iki kuruluşumuz yoğun bir çalışmayla, “Çin-Türkiye Sınır-Ötesi E-Ticaret Pilot Projesi Eylem Planı”nı hazırladılar. İşte bugün, 2015 yılında Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı’nın destekleri ile başlatılan projenin pilot uygulamasını hayata geçiriyoruz” dedi.

 

Projenin önemine değinen Öztürk, Türkiye’nin sanayi devrimini ıskaladığını, 200 yıldır bunun sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.

 

Ticarette yeni bir devrim olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Bunun adı da elektronik ticaret devrimi. Eskinden ticaret yolu üzerindeki ülkeler, insanlar zengin olurdu. Tarihi ipek yolu vardı, baharat yolu vardı. Bu devrin ticaret yolu da internet. Yani artık ticaret yolu her evin, işyerinin içinden geçiyor. Kendi ilinde-içinde ürettiğin ürünü, dünyanın en ücra köşesine bir tuşla satabiliyorsun” şeklinde konuştu.

 

Bu proje ile Çin’le Anadolu arasındaki tarihi ipek yolunu yeniden canlandırdıklarını belirten Öztürk, aynı coğrafyada “Elektronik İpek Yolu”nu hayata geçirdiklerini söyledi.

 

Selçuk Öztürk, Çin’in 1,4 milyarlık nüfusu ile dünyanın en büyük pazarı olduğunu belirterek, “11 trilyon dolarlık milli geliri ile dünyanın ikinci büyük ekonomisi. Ve yılda 1,5 trilyon dolar ithalatı ile dünyanın en çok mal satın alan ikinci ülkesi. Yani güneşin yeniden doğudan yükseldiği bir dönemde, Doğunun en büyük ülkesinin kapılarını Türk şirketlerine sonuna kadar açıyoruz” dedi.

 

Öztürk, pilot proje olarak Kayseri ve Chongqing şehirlerini seçtiklerini, proje kapsamında bu iki şehrin KOBİ’lerini elektronik ortamda bir araya getireceklerini, KOBİ’leri eğiteceklerini ve küresel pazara giriş için teknik destek vereceklerini söyledi.

 

KOBİ’lerin Dünya KOBİ Forumu’nun KOBİ.Market platformu üzerinden çok basit bir şekilde elektronik ticaret dünyasına giriş yapabileceklerini anlatan Öztürk, “Ürünlerini platformda sergileyebilecekler. Elektronik ortamda B2B görüşmeler yapacaklar. Yerel ve uluslararası e-ticaret platformlarına bağlanarak buralardan satış yapabilecekler. Böylece yüzbinlerce KOBİ’mizi ihracat yapar hale getireceğiz. Dış ticarette KOBİ’mizin eli, gözü, kulağı olacağız. Çin’le kurduğumuz bu ticaret köprüsü ile bugünün KOBİ’lerini, küresel oyuncu haline getireceğiz” dedi.

 

Bu proje ile KOBİ’lerin ve Kayseri’nin kazanacağını ifade eden Öztürk, pilot proje için TOBB olarak bugüne kadar 120 bin dolar kaynak harcadıklarını, Kayseri’nin bu işi sahiplenmesi gerektiğini vurguladı.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA