TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Ankara’da toplandı


04.01.2017 / Ankara



TOBB Türkiye Doğal Gaz Meclisi toplantısı Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında kamu ve özel sektör temsilcilerinin üst düzeyde katılımı ile gerçekleştirildi. 2016-2017 kış dönemine dair değerlendirmelerinin ardından gerçekleştirilen sunumlar ile sektörün ve ülkemizin global pazardaki yerine ilişkin değerlendirmeler yapıldı. ​

-Doğal Gaz Talebinde günlük 270 milyon m3 talep görüldü   

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal 2016-2017 yılı kışının beklenenden daha soğuk ve uzun süreli seyrettiğini, günlük gaz talebinin 270 milyon m3’e ulaştığını belirtti. 

 

Doğal gaz tüketiminin %38’lik kısmının elektrik, %32’sinin ise sanayide tüketildiğini belirten Akbal, doğal gaz arz güvenliğine yönelik yoğun bir gündem olduğunu bu kapsamda planlanan FSRU projesinin devreye alındığını, Ege Gaz LNG terminalinin günlük sevkiyat kapasitesinin 16 milyon m3’ten 24 milyon m3’e çıkarıldığını ve Tuz Gölü yeraltı depolama tesisi için gaz alımına başlanacağı bilgisini verdi. İbrahim Akbal, diğer yandan BOTAŞ’ın ulusal iletim şebekesinin taşıma kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımların devam ettiğini ifade etti.

 

-2016-2017 Kış Dönemi Sert Geçiyor

 

2016 Aralık ayının son yılların en sert kışı ile karşı karşıya kalındığını belirten BOTAŞ temsilcisi, tüketimin büyük kısmının konut sektöründen geldiğini, BOTAŞ tarafından iletim kapasitesinin artışına yönelik çalışmaların devam ettiğini, kurumların eş güdüm içinde çalıştıkları bilgisini verdi.

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, Aralık ayında pik doğal gaz çekişinin 135 milyon m3’lük kısmının konutlardan kaynaklandığını, soğuk havanın devam etmesi halinde bu rakamın 140 milyon m3’e kadar çıkabileceğini ifade etti. 

 

-Elektrik ve Doğal Gaz Piyasalarında Eş Zamanlı Serbestleşme Stratejileri İzlenmeli

 

Doğal gazdan elektrik üreten sektör temsilcileri, getirilen kısıntı uygulaması nedeniyle bundan sektörün olumsuz etkilendiğini, oluşan fahiş fiyatlar sonucunda firmaların batma riski ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

 

Konu üzerine Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, elektrik ve doğal gaz piyasalarının birbirlerine olan bu etkilerinden dolayı her iki piyasada da eş zamanlı olarak serbestleşme sağlanmasının önemli olduğunu, aksi halde piyasa oyuncularının bu durumdan olumsuz etkilenmemesi adına elektrik ticareti piyasasının kontrollü olarak işletilmesi gerektiği vurguladı.

 

-Doğal gaz önümüzdeki 30 senenin kazananları arasında  

 

OME Hidrokarbon Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, LNG piyasalarında değişen dinamikler ve beklentilere ilişkin yaptığı sunumda, dünyanın değişen enerji talebi ve değişen senaryonun global kaynaklar tarafından nasıl yorumlandığına yönelik değerlendirmede bulundu.

 

Doğal gazın enerji portföyündeki yerini koruyacağını ancak önümüzdeki 25-30 sene içinde artan enerji ihtiyacının yarısına yakınının düşük karbonlu yakıtlar ve teknolojileri tarafından karşılanacağını söyleyen Karbuz, doğal gazın toplam birincil enerji talebindeki payının %24-25 civarında kalacağını belirtti. 

 

AB’nin Rusya’ya olan bağımlığını azaltmak ve LNG girişini artırmak için hazırladığı strateji belgesine değinen Sohbet Karbuz, son 10-12 yılda LNG’ye büyük ilgi olduğunu, önümüzdeki 30 yıllık süreçte LNG ticaretinin toplam gaz ticaretindeki payının dörtte birden yarıya çıkacağını ifade etti.

 

Dünya LNG pazarında şirketlerin ve ülkelerin konumuna değinen Karbuz, doğal gaz üretim ve tüketim dengesi ve ticaretine ilişkin bilgi verdi.

 

Karbuz, LNG’ye olan talebin artmaya devam edeceğini buna karşın LNG arzında da önemli bir artış olacağını ve 2021 yılana kadar arzın talebin üstünde gerçekleşeceğini belirtti ve LNG’de yeni pazar olarak adlandırılan Asya’nın ortasında yer alan pazara dikkat çekti.

 

Ticaret yapısı ve LNG fiyat oluşumundaki değişime ilişkin bilgi veren Sohbet Karbuz,  kontrat yapılarının değiştiğini, rekabetin yoğunlaştığını ve LNG endüstrinin daha esnek bir yapıya kavuşacağını belirtti. 

 

-Sürdürülebilirliğin değerlendirilmesine ilişkin anket hakkında bilgilendirme yapıldı

 

Bir önceki toplantıda ETKB Arz Güvenliği Daire Başkanlığı tarafından yapılan sunumda “Türkiye’de Sürdürülebilir bir Doğalgaz Piyasasının oluşumuna”  dikkat çekilmiş ve bu konuda bir çalışma yapılmasına karar verilmişti.

 

Sektör için önemli bir katkı sağlayacağı belirtilen bu çalışma kapsamında, İzmir Ekonomi Üniversitesi Sürdürülebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Sn. Doç.Dr. M. Efe Biresselioğlu tarafından hazırlanan ve Meclis üyelerine sunulmuş olan anketin sonuçları değerlendirildi.

 

-Ticaret Merkezi olma konusunda her şey Türkiye’nin elinde

 

Türkiye Doğal Gaz Meclisi üyesi Rıdvan Uçar, “Ticaret Merkezi? Acaba” başlığında gerçekleştirdiği sunumunda Türkiye’nin potansiyelini, kamunun rolünü, yapılmaması ve yapılması gerekenleri dünyadaki gelişmeler ışığında değerlendirdi.

 

AB’nin başarısındaki sırrın sözleşmelerdeki, “süre”,  “al ya da öde” ve “minimum arz miktarı” esnekliğini sağlamak olduğunu belirten Rıdvan Uçar, ticaret merkezi tanımının doğru yapılması ve fikir birliğinde olunması gerektiğini, ticaret merkezi yapılamayacağını ancak alıcı ve satıcıların mallarını alıp satmak isteyeceği koşulların hazırlanabileceğini ve kanun yapıcının en önemli hedefinin Ticaret Merkezi’nin oluşmasını sağlayacak ortamı hazırlamak, bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak olduğunu belirtti.

 

Uçar,  transit hatların ticaret merkezi olma hedefi üzerindeki olumsuz etkisine ve global projelerin amaçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA