TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Mete: "Ortak akılla iş birliklerini geliştirmeliyiz"


27.04.2016 / İstanbul



TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, XII. KOBİ Zirvesinde yaptığı konuşmada, girişimciliğin Türkiye'nin en önemli meselesi olduğunu vurguladı.​

Ülkede başarı hikayesinin ancak girişimcilikle yazılabileceğinin altını çizen Mete, "Ekonomik alanda dünya birinci liginde oynamak istiyorsak girişimci sayımızı artırmalıyız. Yeni girişimcilerin çıkması için önlerindeki engelleri kaldırmalı ve destek mekanizmalarını çalıştırmalıyız” dedi.

 

Mevcut girişimcilerin özellikle KOBİ'lerin bilgiye ulaşmasını sağlamak gerektiğini belirten Mete şöyle devam etti: “Mevcut firmaların yeni ürün geliştirme, tasarım yapma, markalaşma ve inovasyon konusunda atılım yapması. Bu 3 meselede başarılı olduğumuzda Türkiye bırakın ilk 10 ülke arasına girmeyi, en üste çıkar. Ben bunu başarabileceğimize inanıyorum. Bu konuda bizi en fazla umutlandıran hükümetimiz ile özel sektörün aynı bakış açısına sahip olması. Büyük reformlar yapıldı ve teşvikler verildi. Şimdi ortak akılla iş birliklerini geliştirmeliyiz."

 

-Bakan Işık

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun KOBİ olduğunu belirterek, istihdamın yüzde 75,8'ini KOBİ'lerin sağladığını, ihracatın yüzde 56'dan fazlasını KOBİ'lerin yaptığını söyledi.

 

Ekonominin bu kadar bağımlı olduğu bir alanı çok daha yakından takip etmeleri gerektiğini dile getiren Işık, KOBİ'lerin toplumsal faaliyetlerin kılcal damarı, ekonominin bel kemiği olduğunu ifade etti.

 

KOBİ'lere proje kültürünü kazandırmak istediklerini belirten Işık, kaynak sıkıntısı olmadığını vurguladı.

 

Sivil toplum örgütlerine seslenmek istediğini dile getiren Işık, şunları söyledi: "Daha önce odalarımıza, TOBB'a seslendim. Özellikle ricam şu; ne olur şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıracak mekanizmaları devreye alın. Biz size destek verelim, eğitim, danışmanlık desteği verelim, maddi destek verelim. Ama şu KOBİ'lere proje yeteneği kazandıralım. Bunu yapmazsak hangi desteği verirsek verelim geçici olur. Bizim milletimiz bir defa görür ikincisinde, en fazla üçüncüsünde kendisi yapar."

 

Işık, sivil toplum örgütlerinin KOBİ'lere proje yeteneği kazandırma konusunda seferberlik ilan etmesi gerektiğini vurguladı.

 

-Diğer konuşmacılar

 

İstanbul Valisi Vasip Şahin de KOBİ’lerin Türkiye'de toplam istihdamın dörtte üçünü sağladığını belirterek, "Türkiye'nin ticaret merkezi İstanbul’da 4 KOSGEB müdürlüğümüzün sistemine kayıtlı 172 bin 157 işletme bulunmakta ve 13 bin 312 personel nitelikli istihdam desteğinden faydalanmaktadır. Kalkınma ve istihdamın artırılması noktasında çok önemli bir yerde duran KOBİ'lerin desteklenmesi yönündeki çalışmalarımız elbette hız kesmeden devam edecektir" ifadelerini kullandı.

 

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez ise girişimciliğin uygun ekosistemde gelişebileceğini söyledi.

 

Dünyanın dijital devrim çağını yaşadığını belirten Sönmez, şöyle devam etti: "Adını koyduk, 'Sanayi 4.0' dedik. '4. Sanayi Devrimi' diye ifade edenler de var. Biz artık bu devrimin Vizyoner Yenilikçi Girişimcilerini yetiştirmeliyiz. Türkiye bu devrimin basıncını yaşıyor. Üstelik devrim çok hızlı. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu devrim, Türkiye’de birçok şeyi yıkacak, birçok şeyi de hiç yoktan oluşturacak”

 

KOSGEB Başkanı Recep Biçer ise kurumun girişimcilik ekosisteminin gelişimi için 2010 yılından bu yana taşın altına elini koyduğunu anlattı.

 

KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği ile 2010 yılından bugüne kadar 25 bin 415 işletmeye 437 milyon lira civarında destek sağlandığını belirten Biçer, "KOSGEB hibe programlarını geliştirmiş ve girişimciliğin cesaretlendirilmesinde devletin veren eli, şefkatli kolları olmuştur" dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA