TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Üniversite – Sanayi İşbirliği” TOBB ETÜ’de tartışıldı


07.02.2014 / Ankara



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2013 yılında Kalkınma Ajansları’nın merkezlerinin bulunduğu 26 ilde gerçekleştirilen “Kamu - Üniversite – Sanayi İşbirliği Çalıştayları”nda tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri, TOBB ETÜ’de gerçekleştirilen çalıştayla masaya yatırıldı.​

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık himayesinde gerçekleştirilen çalıştaya TOBB  Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Burkay, TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Necip Camuşçu, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, üniversitelerin rektörleri, sanayiciler, akademisyenler ve kamu kurum/kuruluşlarından temsilciler katıldı.

 

İbrahim Burkay çalıştayda yaptığı konuşmada dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefi kapsamında üniversite-sanayi işbirliğinin önemine vurgu yaparak, “Türkiye’yi gerçekten ekonomik ve siyasi olarak dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri yapacaksak, vatandaşımızın gelirini 2,5 kat artıracaksak teknoloji üreten ülke olmak zorundayız” dedi.

 

Burkay, sanayici ve akademisyenlerin aynı dili konuşması gerektiğini vurgulayarak, sektörel fuarlara sanayici ve akademisyenlerin birlikte katılması gerektiğine işaret etti.

 

-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında, üniversitelerin cazibesini artırmak için bazı adımlar atacaklarını belirterek, "Yakında atacağımız en önemli adım üniversite öğretim üyelerimizin özlük haklarının ve aldığı ücretlerinin iyileştirilmesi. Ayrıca üniversite öğretim üyelerimize performans bazlı bazı ilave ödemeler yapılabilmesinin önünün açılması gibi konular üzerinde yoğun olarak çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

 

Işık, Kamu - Üniversite - Sanayi İşbirliği Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, bugün 26 toplantıda 141 sorun ve 191 çözüm önerisini tartışacaklarını bildirdi.

 

Mevlana'nın "önemli olan aynı duyguları paylaşmaktır" sözüne atıfta bulunan Bakan Işık, "Türkiye'de her birimiz ülkenin gelişmesi için aynı duyguları paylaşıyoruz. Bu duygular hepimizin ortak duyguları ama bunların hayata geçmesi için ciddi bir organizasyona ihtiyaç var. İşte bugün bu organizasyonlardan belki de en önemlilerinden birindeyiz" diye konuştu.

 

Işık, yapılacak çalışmalarda yol haritasının daha iyi ortaya çıkacağını belirterek, "2014'ün sonuna kadar Türkiye'de Kamu-Üniversite-Sanayi Strateji Belgesi yürürlüğe girmiş olacak. Bundan sonra hangi adımları atacağımızı yazılı kuralar çerçevesinde yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

 

- 60 milyar dolarlık Ar-Ge hedefi

 

Bugün Ar-Ge ve inovasyonun kaçınılmaz hale geldiğine değinen Işık, "Geleneksel üretim yöntemlerimizle daha fazla mesafe alamayız. Türkiye'nin bulunduğu teknolojik düzeyde dünyada acımasız bir rekabet var, bu noktada üretim yapan firmaların karları gittikçe düşüyor. Yapmamız gereken teknoloji düzeyimizde vites büyütmek" değerlendirmesinde bulundu.

 

Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payındaki artışına da vurgu yapan Işık, bu oranı 2023 yılında yüzde 3'e çıkarmak istediklerini, bunun da 60 milyar dolarlık bütçe anlamına geldiğini söyledi.

 

- Teknoparkların mevcut durumu

 

Bakan Işık, Türkiye'de 2002'de 2 olan teknoloji geliştirme bölgesi (teknokent) sayısının 52'ye yükseldiğini ve bunların 39'unun faaliyette olduğunu bildirdi.

 

Şu anda 39 teknokentte yer alan firma sayısının 2 bin 508 olduğunu açıklayan Işık, "Teknoparklardaki firmalarda çalışan toplam personel sayısı 26 bin 500. Devam eden Ar-Ge projesi sayısı 6 bin 888, tamamlanan ise 10 bin 774. Teknokentlerden yapılan ihracat 1,5 milyar dolar, yurtiçi satışı 8,9 milyar lira, vergisel istisnalar ise 1,9 milyar lira" dedi.

 

Teknoparkların performanslarına ilişkin de bilgi veren Işık, şöyle devam etti:

 

"2002-2005 yılları arasında faaliyete geçen teknoparklardan en önemli performansı gösteren ODTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Bir ODTÜ'lü olarak 60 puanı yeterli görmediğimi belirtmek istiyorum. İkinci olan Bilkent Teknokenti, üçüncü ise İTÜ. 2006-2009 yılları arasında faaliyete geçen teknoparklar arasında ise en önemli performansı Gazi Üniversitesi gösterdi. İkinci, Mersin, üçüncü ise Trabzon teknokent.

 

2010-2011 yılları arasında faaliyete geçen teknoparklar arasında en iyi performansı ise Sakarya Üniversitesi Teknokenti gösterdi. Sakarya Üniversitesi 19 basamak birden yükseldi. Bu üniversiteyi Erzurum ve İstanbul Üniversitesi Teknokenti izledi. 2013 performans endeksi çıktığında total bir artış olacağına inanıyorum."

 

Bakan Işık, konuşmasının ardından Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2012 yılı Endeks Sonuçlarına göre en iyi performansı gösteren ODTÜ Teknokent, Ankara Teknokent, İTÜ Arı Teknokent, Sakarya Üniversitesi Teknokent yetkililerine de plaket takdim etti.

Konuşmaların ardından, 2012 yılında en iyi performans gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’ne plaket takdim edildi. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA