TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye-Romanya ticari ilişkileri TOBB’da masaya yatırıldı


06.02.2014 / Ankara



Türkiye-Romanya Yatırım ve Ticaret Forumu Romanya Cumhurbaşkanı Tırayen Başesku’nun da katılımıyla TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Forumda bir konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Cumhurbaşkanı Başesku’nun liderliğindeki Romanya’nın dönüşümü, ekonomik ve siyasi atılımlarının kendilerine de heyecan verdiğini söyledi.​

NATO ve AB üyesi olarak küresel toplumun saygın bir üyesi olan Romanya’nın, ekonomik başarılarıyla dikkat çektiğini vurgulayan Yavuz, “Ülkelerimiz arasında yüzlerce yıl öncesine dayanan güçlü tarihi ve kültürel bağlar var. Bizlerin kaderini, ayrılmaz bir parçası olduğumuz Balkan Coğrafyasının yanı sıra, Karadeniz havzası birleştiriyor. Balkanların en büyük iki ülkesi olan Türkiye ve Romanya arasında fiziki bir sınır olmasa da biz Romanya’yı Karadeniz üzerinden komşumuz olarak görüyoruz. Bu kapsamda, komşumuz Romanya ile bölgemizin sunduğu imkânları birlikte değerlendirmek istiyoruz. Romen muhataplarımızın da aynı idealleri bizlerle paylaştığını görüyoruz”  diye konuştu.

 

Gümrük Birliği ile ivme kazanan ekonomik ilişkilerde ticaret ve yatırım anlamında önemli başarılara imza attıklarını belirten Faik Yavuz, “2011 yılında gerçekleştirdiğiniz ziyaretinizde biz iş dünyası temsilcilerine ticaret hacmimizi artırmak amacıyla 10 milyar dolar hedef koymuştunuz. Biz bu hedef için elimizden geleni yapıyoruz. Yaklaşık 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimiz, inanıyoruz ki en kısa zamanda 10 milyar dolarlık hedefine ulaşacaktır.Asıl başarıyı ise yatırım ilişkilerinde yakaladık” dedi.

 

Yavuz şöyle konuştu:

 

“2013 yılının ilk yarısı itibariyle, yaklaşık 13.000 Türk sermayeli şirketin toplam 480 milyon dolarlık bir sermayeyi Romanya’ya transfer ettiğini biliyoruz. Bu firmaların cirosu toplamda 5 milyar Avro’yu bulmaktadır.

Dünyanın en başarılı müteahhitleri arasında olan Türk müteahhitler, Romanya pazarına girdikleri tarihten 2013 yılı sonuna kadar Romanya’da toplam 6 milyar 140 milyon ABD Doları tutarında, 167 proje tamamlamıştır.

Bu rakamlar memnuniyet verici olmakla birlikte, geliştirilmesi gereken bir potansiyeli yansıtmaktadır.

Türk ve Romen iş dünyalarının dikkatini, Karadeniz’deki başta rüzgar enerjisi olmak üzere, yenilenebilir  enerji üretimindeki  büyük potansiyele çekmek istiyorum.

Romanya’nın çok büyük bir su gücü potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu konuda oluşturulacak yeni ortaklıklar ve Tuna Nehri havzasında üçüncü ülkelerle harekete geçirilecek işbirliği alanları, ülkelerimize önemli faydalar sağlayacaktır.

 

Türkiye bugün bölgesinde söz sahibi önemli bir ekonomik güç haline gelmiştir. Romanya’nın Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerine açılan kapısı da Türkiye olacaktır.

Enerji kaynaklarında dışa bağımlı iki sanayi ülkesi olarak, enerji arz güvenliğimiz için ortak projelere hız vermeliyiz.

 

Ayrıca, karşılıklı turist sayımızı arttıracak ve turizm işletmeciliğinde deneyimlerimizi paylaşacak projeleri hayata

geçirmeliyiz. Bu suretle her iki ülke vatandaşları birbirine daha çok yaklaşacaktır.

 

TOBB olarak düzenlediğimiz Türkçe Konuşan Girişimciler programına, her sene Romanya’dan aktif katılım olması ve gelen konuklarımızın ilişkilerimizin ne derecede iyi olduğunu gösteren beyanları, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluğun önemli bir göstergesidir.”

 

-Taşımacılığın önündeki engeller

 

Türkiye-Romanya ilişkilerinin geliştirilmesi için taşımacılık konusunda ücretsiz transit kotasının yükseltilmesi ve geçiş ücretinin makul bir seviyeye çekilmesinin taşımacılarının önündeki engelleri azaltacağını anlatan TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Türk araçlarının Romanya’dan almış oldukları bir yükü üçüncü bir ülkeye taşımalarının önündeki bürokratik engellerin kaldırılmasını ve transit geçiş kotası sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasını talep etti. Yavuz, Romanya vizelerinin 5 yıla çıkarılması amacıyla yapılan çalışmaların ise, işadamlarınca memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

 

Faik Yavuz şunları söyledi: “İnanıyorum ki, Türk işadamlarının Romanya vizesi konusunda yaşadıkları sorunların bertaraf edilmesi yönünde çok önemli bir adım atılmıştır. Desteğiniz için size çok teşekkür ederiz.   

DEİK çatısı altında faaliyet gösteren en aktif iş konseylerinden biri olan Türk-Romen İş Konseyi’nin çalışmalarını desteklediğimizi ve bu Konseyi daha aktif kullanmamız gerektiğini de özellikle vurgulamak istiyorum.

 

Ayrıca, Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde verdiğiniz tam destek ve olumlu açıklamalar için sonsuz teşekkürlerimi sunarım.  AB çatısı altında yer alacak Türkiye’nin, AB ekonomilerine katkı sağlayacağından eminim.  Bu konudaki çalışmalarımız aralıksız sürüyor.”

 

-Romanya Devlet Başkanı Basescu:

 

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ise konuşmasında, Türkiye'nin AB üyeliğini sorgulamadıklarını belirterek, Türkiye'nin bütün fasılların açılması konusunda çaba göstermesi gerektiğini söyledi ve "Fasıllar kapalı kaldıkça yol kapalıdır" dedi.

 

Basescu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen Yatırım ve Ticaret Forumu'nda konuştu. Basescu, Türkiye'deki temasları sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

 

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Romanya'nın desteğini yineleyen Basescu, "Biz, Türkiye'nin AB üyesi olma hakkı ve umutlarını hiçbir zaman sorgulamadık" dedi. Üyelik sürecinin duruma göre yavaş veya hızlı ilerleyebileceğine işaret eden Basescu, Türkiye'nin mümkün olduğunca fazla fasıl açılması için çaba göstermesi gerektiğini, müzakereler sonunda da haklı bir kararın çıkacağını belirtti. Basescu, "Elbette Türkiye, siyasi, ekonomik ve sosyal kriterleri yerine getirdikten sonra AB'nin çok önemli bir üyesi olacaktır" diye konuştu.

 

Romanya Devlet Başkanı Basescu, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda nasıl bir yol izlemesi gerektiğiyle ilgili olarak teknik konuların bir an önce halledilerek bütün fasılların açılması gerektiğini kaydetti. "Fasıllar kapalı kaldıkça yol kapalıdır" diyen Basescu, müzakere fasıllarının açılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.

 

Foruma katılan işadamlarına Romanya'da yatırım yaptıkları için teşekkür eden Basescu, 2011'deki ziyareti sırasında iki ülkenin karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı. Basescu, bu süre içinde 1,5 milyar dolarlık bir artış kaydedildiğini, 2 yıl içinde de 10 milyar dolar hedefine ulaşılacağını umduğunu söyledi.

 

Küresel ekonomik kriz sonrasında Romanya'nın diğer AB ülkelerine nazaran kendisini kolay ve hızlı toparladığına dikkati çeken Basescu, bunun nedeninin o dönemde Romanya'da "cesur bir hükümet bulunmasının ve kararlı kararlı adımlar atması" olduğunu söyledi. Basescu, bu yıl yüzde 3,5-4 oranında ekonomik büyüme öngördüklerini belirtti.

 

"Sizlere olan mesajım çok basit: Romanya'ya inanın" diyen Basescu, AB üyesi ülkelerle aralarındaki farkı kapatmak konusunda ülkesinin yatırımlara ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

 

Yatırımlar konusunda Avrupa'nın mali kaynaklarından bahseden Basescu, Romanya'da şirketi olan bütün işadamlarının bu kaynaklardan yararlanabileceğinin altını çizdi. Yabancı yatırımcı çekilmesi konusunda uyguladıkları devlet teşviklerine değinen Basescu, iş adamlarına Romanya'da iş yeri açmaları durumunda çalışanlara verecekleri maaşların bir kısmının devlet tarafından karşılanacağını kaydetti.

 

Türk şirketlerinin Romanya'dan 18 milyon avroluk devlet desteği aldığına işaret eden Basescu, "Her Türk yatırımcısı Romanya'ya geldiğinde kendisini bir Rumen ya da AB üyesi yatırımcı gibi hissedebilir" diye konuştu.

 

Basescu, altyapı ve enerji yatırımlarının kendileri için öncelikli olduğunu vurguladı ve özellikle "yeşil enerji" konusunda ciddi devlet desteği verdiklerini ifade etti.

 

Gıda sanayisinin hükümet tarafından desteklenen bir diğer alan olduğunu kaydeden Basescu, tarım ürünlerinin işlenmesi konusunda eksikleri olduğunu, sadece hammadde ihracatı yapan ülke olmakla kalmayıp tarım ürünlerini de değerlendiren bir ülke olmak istediklerini söyledi.

 

Basescu, sağlık alanında yapılacak yatırımlara da açık olduklarının altını çizerek, sağlık turizmi alında yapılacak yatırımlara, özellikle de kaplıca turizmi açısından Romanya'nın ciddi kaynaklara sahip olduğunu belirtti.

 

Ülkedeki bürokratik engellerin en aza indirmesiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Basescu, her iki ülke işadamlarının üçüncü ülkelere yapacağı yatırımlar konusunda da "Eğer Türk ve Rumen şirketleri potansiyellerini bir araya getirirlerse, hem mali hem de teknik potansiyellerini ortaya koyarlarsa eminim ki Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerde başarılı olabilirler" dedi.



 -AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ise, Türkiye'nin gerek kamu borç stoğu gerekse bütçe açığı bakımından durumunun AB üyesi çoğu ülkeden daha iyi olduğunu belirterek, "Bugün, Türkiye AB'ye yük olacak bir ülke değildir" dedi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) binasında düzenlenen Türkiye-Romanya Yatırım ve Ticaret Forumu'nda konuşan AB Bakanı Çavuşoğlu, dünya genelinde son yıllarda yaşanan ekonomik ve mali krizlerin, AB ülkelerinin ekonomilerini ve bu ülkedeki insanların günlük hayatlarını ciddi bir şekilde etkilediğine işaret etti. Çavuşoğlu, "Ekonomik ve mali krizler, Avrupa'daki bazı ülkelerde demokratik kurumları da çok güçlü bir şekilde sarsmıştır, hatta bazı ülkelerde seçilmiş siyasetçilerin yerine teknokrat hükümetleri iş başına gelmiştir" diye konuştu.

 

Bu krizler neticesinde pek çok Avrupalının eğitim ve sağlık gibi temel haklarının sarsıldığına işaret eden Çavuşoğlu, AB'nin bugüne kadar yaşadığı krizleri fırsata dönüştürdüğünü dile getirerek, birliğin mevcut krizi de fırsata dönüştürmek için çok yoğun çalışmalar içinde olduğunu belirtti.

 

Tüm krizlere rağmen AB'nin, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin ihracatını tekrar 150 milyarların üzerine çıkartmasının, Türk sanayisinin üretkenlik ve kapasite artışının bir göstergesi olacağını söyledi.

 

-Üçüncü ülkelerde yatırım ve işbirliği-

 

Çavuşoğlu, ekonomik büyümenin dinamizmi olan iş dünyasının, sadece Türkiye'de değil başta Romanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve dünyanın her bölgesinde çok önemli yatırımlara imza attığının görüldüğünü dile getirerek, "Özellikle Türk ve Rumen işadamlarının da üçüncü ülkelerde çok anlamlı bir şekilde işbirliği yapabileceğine inanıyoruz ve destekliyoruz" ifadesini kullandı.

 

Avrupa'ya göç eden Türklerin, artık ucuz işgücü olmaktan çıkıp yatırımcı haline geldiklerine işaret eden Çavuşoğlu, "Türklerin sahip olduğu 150 bin işletme, bugün AB ülkelerinde 700 bin istihdam sağlamaktadır. Avrupa'daki işletmelerimizin cirosu da 50 milyar avroyu aşmış durumdadır" dedi.

 

Türkiye'nin bugün Avrupa için önemli bir piyasa, enerji güvenliği ve ucuz enerji sağlanması bakımından da önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, AB'nin krizleri fırsata çevirmede Türkiye ile yakından çalışacağını dile getirdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA