TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Bu devrin ticaret yolu, her evin her iş yerinin içinden geçiyor”


04.03.2021 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, NTV’de yayınlanan Dijital Yol programına katıldı.​
Programda Buse Biçer ve Merter Özdemir’in sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları’ndan bahsederek, bugün ticarette müthiş bir değişim yaşandığını vurguladı. 200 yıl önce sanayi devrimini ıskaladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Şimdi önümüzde yeni bir fırsat var. Bunun da adı elektronik ticaret. Bu ülkemiz açısından çok önemli, insanlarımız açısından çok önemli. İnsanlar eskiden ticaret yolu üzerinden zengin oluyordu. İpek Yolu, Baharat Yolu bunun en güzel örnekleriydi. Ticaret yolları üzerindeki ülkeler ve insanlar zenginleşirdi o zamanlar. Şimdi internet üzerinde siber otobanlar var, yeni yollar burası. Bu devrin ticaret yolu her evin her iş yerinin içinden geçmektedir. Dünyanın en ücra köşesine bir tuşla mal satabiliyorsunuz. 20 trilyon dolarlık bir pazar, 7 milyar insan ekranın ucunda, 7 milyar insana bir anda ulaşabiliyorsunuz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, dünyada e-ticaretin toplam perakendeden aldığı payın yüzde 17’lere geldiğini, pandemi sürecinin bunu müthiş tetiklediğini söyledi. Türkiye’nin daha hala yolun başında olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, “Bugün için baktığımız zaman ortalamanın çok gerisindeyiz ama farkı hızla kapatabiliriz. Bu treni kaçırmamak için geçmişte kaçırdığımız treni bu sefer kaçırmamak için var gücümüzle çalışmamız lazım. Türkiye e-ticarette müthiş bir potansiyele sahip. Esasen Türkiye internet bağlantısı yaygınlığı, kalitesi, akıllı telefon kullanım oranlarında Batı ülkelerine benziyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 90’ı neredeyse mobil bağlantıya sahip. Peki, internette biz ne yapıyoruz? Daha çok laf üretiyoruz, iş üretmiyoruz. İşte gelişmiş ülkeler buralarda iş üretirken, biz daha çok buradan birbirimize mesaj gönderiyoruz, birbirimizle acaba siyah mı-beyaz mı bu tartışmaları yapıyoruz. Facebook kullanıcısı sayısında dünyanın ilk 10’undayız, Instagram’da dünyada 6’ncıyız, ama elektronik ticarete baktığımız zaman ilk 25’in içinde bile yokuz. Bu mecraları gelişmiş olan ülkeler ticaret için kullanıyor. Biz tamamıyla sohbet etmek için veya burada birbirimizi acaba nasıl alt ederiz diye bakıyoruz” şeklinde konuştu.

TOBB’un Vodafone ile bu tabloyu değiştirmek istediğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Firmalarımızı dijital dünyaya hazırlıyoruz. Dijital okur-yazarlığı ve KOBİ’lerimizin dijital altyapılarını geliştirmek için projeler üretiyoruz. Girişimcilerimizin ekonomik hayata katılımlarını artırmak için gerekli ortamı inşa etmeye çalışıyoruz. Başarılı girişimcileri ve rol modelleri girişimci adaylarıyla platformlarda bir araya getiriyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Teknoloji Buluşmaları etkinliğimizi de işte bu amaçla tasarladık. Bugüne kadar işte biraz önce Merter’in de ifade ettiği gibi 26 ilde 77 etkinlik düzenledik ki yaklaşık sayısı 100 binin üzerine çıktı. Bu etkinliklerde sizin de emeğiniz çok, size de çok teşekkür ediyorum. Şimdi etkinliklerimizi mecburen pandemi sebebiyle sanal ortama taşıdık. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında sanal ortamda 2 bine yakın girişimciyle bir araya geldik. Biz işletmelerimiz, müteşebbislerimiz ufkunu geniş tutsun istiyoruz. Gençlerimiz dünyayı hedeflesin, yeni teknolojileri takip etsin istiyoruz. Bu vesileyle girişimcilerimize de seslenmek istiyoruz; bu fırsatı kaçırmayın, fırsat ayağınızın ucunda. Hayallerinizi ve işinizi dijital ekonomiye entegre edin diyoruz” dedi. 

-“Pandemiyle birlikte tüm ülkeler dijitalleşmede önemli bir sıçrama yaşadı”

Dijitalleşme sürecinin iş dünyasına ve Türk ekonomisine katkısına ilişkin soruya, dijital ekonominin, ekonomi sistemindeki aktörler ve gelişmiş ülkelerin tamamında en önemli gündemler arasında yer aldığı şeklinde cevap veren Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Tüm ülkeler dijital dönüşümü tartışıyor. Yapay zeka, blockchain, nesnelerin interneti gibi kavramları içselleştirmeye çalışıyorlar. Üretim yöntemleri ve tüketim kalıpları çok hızlı değişiyor. Pandemi nedeniyle tedarik zincirleri yeniden tasarlanmakta. Lojistikten üretime, hizmetler sektöründen tarıma kadar tüm süreçler artık dijitalleşiyor. Dijital ekonominin sağlamış olduğu fırsatları ve bu alanda yaşanan hızlı dönüşümü göz ardı edemeyiz. Dünya dijital dönüşüme ayak uyduramayan şirketlerimizin de önümüzdeki dönem de ayakta kalması zor gözüküyor. Pandemiyle birlikte tüm ülkeler dijitalleşmede önemli bir sıçrama yaşadı. Dünyaya baktığımızda hızlı büyüyen şirketlerin tamamının yazılım ve e-ticaret yollarını seçtiğini görüyoruz. 2020 yılı da küresel elektronik ticaret pazarı 1 trilyon dolar seviyesine ulaştı müthiş bir rakam bu. Teknolojiyi en iyi şekilde kullanmanın sonucu da bu. Dün e-ticaret yapamam diyenler, bugün e-ticaretin nasıl yapılacağını öğrenmeye çalışıyorlar, zira tüm dünya buraya gidiyor. Ve bizimde bunu kaçırma gibi bir lüksümüz yok”.

-“Türkiye’de e-ticaretin gelişmesine odaklandık”

E-ticarete verilen destekler hakkında bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de e-ticaret hacmi 2020’nin ilk 6 ayında yaklaşık 92 milyar liraya ulaştı. İkinci altı ayına ilişkin verilerin Mart ayında açıklanması bekleniyor. Ancak 2020 yılı e-ticaret hacminin 250 milyar TL’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. E-ticaretin perakende ticaret içindeki oranı yüzde 14, daha yolun başındayız. İşletmelerimiz e-ticaret ile bir anda tüm Türkiye’ye ulaşabilir hale geliyor. Bu da hem satıcılar hem tüketiciler için müthiş bir fırsatı beraberinde getiriyor. KOBİ’lerimiz, girişimcilerimizin bu mecraya daha görünür hale gelmesi için fırsattan istifade etmesi lazım” dedi. 

-TOBB’un dijitalleşme etkinlikleri 

Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Türkiye’de e-ticaretin gelişmesine odaklandıklarını, KOBİ’lerin dijitalleşmesine ışık tutarak e-ticarete yönelmelerini sağladıklarını söyledi. Bu kapsamda eğitimleri 81 ile taşıdıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Haziran ve Kasım aylarında düzenlenen sertifikalı e-ticaret eğitimlerimizle 4 binin üzerinde katılım sağlandı. Ulusal çapta faaliyet gösteren e-ticaret pazar yerleriyle anlaşma yaparak girişimcilerimize avantajlı paketler verilmesini sağladık. TOBB olarak ilk defa e-ticaret yapacak işletmelerimize sıfır komisyonlu satış imkanı getirdik. Kendi e-ticaret alt yapısını kurmak isteyen girişimcilerimize anahtar teslimi e-ticaret paketlerini sunuyoruz. Ticaret Bakanlığımızın yetkilendirmesiyle tüketicilerde güven duygusunu tesis edebilmek için TOBB olarak e-ticaret sitelerine güven damgası vermeye başladık. Şimdi tüketiciler güven damgası bulunan sitelerden alışveriş ederlerse kredi kartlarının çalınma veya kopyalanma gibi riskini garanti etmiş oluyoruz. 27 e-ticaret sitesine güven damgası tahsis ettik. Sırada şimdi müracaat eden 100 firmanızda şu anda deneylerini yapıyoruz, bittikten sonra onlara da bu damgayı, bu mührü vermiş olacağız. Bu sitelerden tüketicilerimiz gönül rahatlığıyla alış veriş yapabilir hale geldi. Önümüzdeki dönemde coğrafi işaretli ürünlerin e-ihracata yönelmesi, e-ticaret sektöründe çalışacak nitelikli profesyonellerin yetiştirilmesi ve kadın girişimcilerimizin e-ticaretten daha fazla pay alması konuları önceliklerimiz olacak” dedi.
 
Türkiye’nin üretim kabiliyeti ve üretim çeşitliliği yönünden envanterinin çok güçlü bir ülke olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Biz ülkemizin müteşebbis gücüne inanıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak KOBİ’lerimizi, startuplarımızı, kadın ve genç girişimcilerimizi her zaman olduğu gibi desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

- Chicago Türk Ticaret Merkezi

Chicago Türk Ticaret Merkezi’ne ilişkin soru üzerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin 350 milyonu aşan nüfusu ve 2,5 trilyon dolara yaklaşan ithalat hacmiyle dünyanın en büyük pazarı olduğuna işaret ederek şunları kaydetti: “Biz bu pazarın içinde olmak istiyoruz. Onun için Türk Ticaret Merkezleri Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen işletmelerimizin yurt dışındaki pazarlara ihtiyaç duyabileceği her türlü hizmeti tek noktadan sağlamayı hedefleyen merkezlerdir. Burada 10 bin metrekarelik bir alanımız var. Bütün Türkiye’deki sanayicilerimize ihracat, Amerikan pazarına girmek isteyenler dahil olmak üzere herkese hizmet etmek için. Ofisi var, deposu var, showroom’u var, her şeyi tam. Burada şirketlerimize bir ofis verip hadi çalışın demiyoruz. Özellikle TOBB olarak bu pazarı çok iyi bilen orada yerleşik Türk ve Amerikalılarla beraber çalışıyoruz. Merkezimizde toplam ABD tecrübesi 80 yılı aşan bir ekip oluşturduk. Ekibimiz Türkiye’den Amerika Birleşik Devletleri’ne açılmak isteyen işletmelerimize şirket kuruluşundan muhasebeye, hukuk hizmetlerinden satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar her konuda tecrübesiyle destek veriyor. Yani işlevi nedir derseniz, işletmelerin Amerika Birleşik Devletleri’nde bastonu olmak istiyoruz. Türk işletmeleri ABD pazarında kendi başına ayakta durana kadar bizim elimizden tutuyorlar. Ayrıca e-ticaret ve dijital işlemi potansiyelini görerek depomuza raf sistemi kurduk. Dolayısıyla dijital pazar yerleri üzerinden satış yapmak isteyen her türlü işletmeye kapımız açık. Bu işletmelerimizin iade, teknik destek ve bunun gibi satış sonrası hizmetleri yürütüyoruz. Yani aslında e-ticaret ve e-ihracatın girişimlerinin desteklenmesi için TOBB olarak elimizi taşın altına koyduk”.

Güven Damgası’na da değinen Hisarcıklıoğlu, “bir tüketici olarak alış veriş ederken siteden güven damgasını arayın lütfen. Güven damgası olan siteden rahatlıkla kredi kartını verip alış veriş yapabilirsin” dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA