TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Odalar da arabulucu olsun, sözleşmelerdeki damga vergisi kaldırılsın


27.09.2019 / İzmir



Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile birlikte İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, arabuluculuk sistemi ile şu ana kadar başvurusu yapılan 620 davanın yüzde 62’sinin anlaşmayla sonuçlandırıldığına işaret ederek, “Eskiden yıllar süren davalar, günler-haftalar içinde sonuçlanıyor. Yani adalete erişim hızlandı Böylece hem mağduriyetler azalıyor, hem de adalet duygusu güçleniyor” dedi. Hisarcıklıoğlu, Oda-Borsa camiası olarak bu konuya destek verdiklerinin altını çizdi.​

-Hisarcıklıoğlu’nun arabuluculuk konusunda iki öneri

 

İş dünyasında bu sistemin yaygınlaşması için büyük gayret sarf ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Odalarımızda, Arabuluculuk ve Tahkimin Merkezleri kuruyoruz. Bu noktada Sayın Bakanımıza iki önerimiz olacak. Bu yöntemin daha da etkin kullanılmasını sağlamak için, ticari uyuşmazlıklarda, arabulucuların hukukçu olma şartını kaldıralım. İki tarafı tacir olan uyuşmazlıklarda, Odalarımız da arabulucu olabilsin. İşte İzmir Ticaret Odamız, yönetim kurulundaki saygın isimleri ve uzman kadrosuyla bunu rahatlıkla yapacak kapasitede. İkincisi, tahkimin yaygınlaşması için, zorunlu tahkim içeren sözleşmelerin damga vergisi kaldırılmalı. Kararların icrasında alınan damga vergileri de yarıya indirilmeli. Böylece firmalarımız, yaptıkları sözleşmelere, tahkim maddesi ekleme konusunda daha istekli olacaklar. Arabuluculuk ve Tahkim ne kadar yaygınlaşır ve daha fazla kullanılırsa, bu hem iş dünyamızın, hem de yargı camiamızın lehine olacaktır. Bu niye önemli? Yine bizim kültürümüze, inancımıza bakıyoruz. Mülkün temelinde Adaletin olduğunu görüyoruz. Çok beğendiğimiz bir söz var. Adalet kutup yıldızı gibidir. Yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafında döner. O yüzden de adalet terazisinin dengesini korumaya mecburuz”  diye konuştu.

 

-Yargı reformu

 

Adalet Bakanlığının yargıda yeni bir reformu daha başlattığını ifade eden Hisarcıklıoğlu,

“Sayın Gül’ün mimarı olduğu, “Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin de, yaşanan sorunlarının önemli bir kısmına çözüm getirmesini bekliyoruz. Sayın Bakanımıza, ülkemiz ve iş dünyamız için gerçekleştirdiği tüm bu yapısal reformlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Sıkıntılarımızı dinlemek ve görüşlerimizi almak için, bizzat Meclis toplantımıza gelmesini de ayrıca takdirle karşılıyoruz” ifadesini kullandı.

 

Avukatlara belli kriterler dahilinde yeşil pasaport hakkı verilerek, uluslararası faaliyetleri kolaylaştırılmasına iş dünyası olarak bir itirazları olmadığını anca, uluslararası faaliyete asıl ihtiyaç duyan, mal satarak, yatırım yaparak ülkemizin bayrağını dünyada dalgalandıran, ülkemize döviz kazandıranlar, girişimcilerin de bu yeşil pasaportu hak ettiğini bildirdi.

 

-Avukat tutma zorunluluğuna düzenleme isteği

 

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bir diğer önemli sıkıntı, Avukat tutma zorunluluğu. Firmalarımız ihtiyaç olduğunda zaten Avukata gidiyorlar. Peki, ihtiyaç yokken, niye üzerimize ilave yük bindiriliyor

Bu düzenleme 2008’de çıktığında, 250 bin lira üstü sermayesi olan şirketlere getirilmişti. O zamandan buyana bu limit aynı bırakıldı. Yani, büyük küçük her şirket, artık bu kapsamda ama aradan geçen 11 yılda fiyatlar arttı. Dolaysıyla bu düzenleme gözden geçirilmeli, Bu arada da, bu alt limiti güncellenip, en azından 1 milyon liraya çıkarılmalı.

  

Yine Sayın Bakanımızla önemli bir ilki başlatacağız. İş dünyamız ile yargı camiamız arasında, diyalog ve istişarenin artırılmasını istiyoruz. İnşallah bu kapsamda, sizlerle yargı camiasını bir araya getireceğiz.

 

İzmir, ekonomi tarihimizin, en önemli başarı hikâyelerinden birini yazmış bir şehir

Ege'de küçük bir liman kasabasıyken, bugün Avrupa’nın en büyük liman kentlerinden biri haline gelmeyi başardı. 8 üniversitesi, 13 OSB’si, 2 serbest bölgesi, 3 teknoloji geliştirme bölgesi ve 4 uluslararası konteyner limanıyla, hem ülkemizin, hem de Akdeniz çanağının yıldız kenti.

 

Tek başına milli gelirin yüzde 6’sını, sanayi üretimi ve ihracatın yüzde 7’sini, toplam vergi gelirinin yüzde 12’sini ülkemize kazandırıyor. Tüm bu başarıların sahibi, İzmirli girişimci kardeşlerimle iftihar ediyorum. Hükümetimizin altyapı, ulaştırma ve lojistik alanlarında, İzmir’de yaptığı yatımların da, burada büyük payı var. İzmir-İstanbul Otoyolundan sonra, yapımı devam eden İzmir-Ankara Hızlı Tren Hattı, İzmir-Çandarlı Otoyolu ve İzmir Çandarlı Limanı’yla birlikte, İzmir, çok daha cazip bir iş ve yaşam merkezi haline gelecek.”

 

Hisarcıklıoğlu başta finansman olmak üzere sorunlar da bulunduğuna da değinirken bankaların daha duyarlı olmasını istedi ve “Biz bu dönemde herkes birbirini anlasın, bu yükü paylaşsın, fedakârlık yapsın, diyoruz. Bankalar bu fedakarlığı şöyle taksim ediyor. Feda’yı bize bırakıyor, kar’ı kendileri alıyor” ifadesini kullandı. TOBB Başkanı birlik ve beraberlik halinde hepsini aşacaklarını sözlerine ekledi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA