TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Tataristan ile olan ikili ilişkilerimiz, güçlü tarihi ve iktisadi geçmişe dayanıyor”


25.04.2019 / Kazan / Tataristan



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 11. Rusya İslam Dünyası - 2019 Kazan Zirvesi açılış oturumuna katılarak, Türk iş dünyasının görüşlerini aktardı.​

Rusya Federasyonu Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov’un da katıldığı zirvede konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye iş dünyası olarak zirveye katıldıklarını, Türkiye’nin her bölgesinden Oda ve Borsa Başkanları ve iş adamlarıyla birlikte geldiklerini söyledi.

 

TOBB’un Türkiye’de iş dünyasının çatı örgütü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Yerli ve yabancı, küçük, orta ve büyük ölçekli tüm firmalar, bizim üyemizdir. 1,5 milyon üyemiz var. Ticaret, sanayi, tarım, lojistik, müteahhitlik ve turizm gibi, ekonominin tüm sektörlerini temsil ediyoruz. Yurt dışında da çok geniş bir network’e sahibiz. Hem Avrupa, hem Asya-Pasifik bölgesi, hem de İslam coğrafyasında iş örgütlerinin yönetimlerinde yer alıyoruz. Avrupa’nın en büyük iş örgütü Eurochambres’ın ve İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası’nın Başkan Vekiliyim” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, Moskova’da TOBB’un bir temsilciliği bulunduğunu hatırlatarak, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odasıyla, ikili düzeyde ve Eurochambres bünyesinde birlikte çalıştıklarını söyledi.

 

Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkilerin gelişmesine önem verdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İkili iktisadi ilişkilerimizi, en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. İş insanlarımız uzun süredir Rusya Federasyonunda aktiftir. Ayrıca başarılı ortaklıklar da tesis ettiler. Bunun sonucu olarak, Rusya ile ticaret hacmimiz 2018 yılında 26 milyar dolara ulaştı. Turizmde, 2018 yılında, Rusların en çok tercih ettiği ülke Türkiye oldu” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliğinin genişlemesinin, Tataristan’la ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağladığını ifade etti.

 

Tataristan Cumhuriyeti’nin, Rusya Federasyonu’nun ekonomik açıdan en gelişmiş, en zengin ve refah seviyesi en yüksek bölgelerinden biri olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı şunları kaydetti: “Kazan şehri, hem Rusya’nın zenginlik ve kültürünü, hem Doğu’nun ilmini bünyesinde barındıran, müstesna bir şehir. Kazan Üniversitesi, 200 seneyi aşan, çok köklü bir geçmişe sahip. Rusya’nın en eski 3 üniversitesinden biri. Tolstoy ve Lenin gibi, pek çok ünlü isim, buranın mezunu ya da burada okumuş. Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda ve gelişmesinde, Tataristan kökenli pek çok önemli isim bulunur; Yusuf Akçura, Sadri Maksudi, İsmail Gaspıralı gibi. Ayrıca Türkiye’nin en önemli tarihçileri de tatar kökenlidir; İlber Ortaylı ve Kemal Karpat gibi. Ünlü Tatar Şair Gabdulla Tukay, Türkiye’de de çok tanınır ve sevilir. Onun anısına hem İstanbul hem de Ankara’da şehir merkezinde heykeli ve isminin verildiği bir cadde ve park vardır. Hatta İstanbul’dakinin açılışında, 2012’de, sayın Cumhurbaşkanı Rustem Minnikhanov’da bulunarak, bizleri onurlandırmıştır. Kazan ve İstanbul, kardeş şehirler ilan edilmiştir. Özetle, Tataristan ile olan ikili ilişkilerimiz, güçlü tarihi ve iktisadi geçmişe dayanıyor”.

 

Tataristan’la daha fazla ticaret ve işbirliği yapmak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Tataristan, firmalarımız için önemli yatırım merkezi haline gelmiştir. Rusya'daki Türk yatırımlarının en önemli bölümü Tataristan'da yer alıyor. Toplam Türk yatırımları 2,5 milyar dolar civarındadır. Tataristan’da faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketler arasında, Türkiyeli firmalar ilk sırada. Bu bize gurur ve mutluluk veriyor. Türk sermayesinin Tataristan'da birinci sırada olmasında, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov’un katkısı çok büyük. Kendilerine şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

 

Türk müteahhitleri tarafından Rusya’da toplam 73 milyar doları tutarında, 2 bine yakın proje gerçekleştirildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu projelerden 2 milyar dolarının Tataristan’da olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, bu ticaret ve yatırım hacmini daha da artırmak istediklerini, Tataristan’ın Türkiye ile her alanda ticaret ve yatırım imkanı olduğunu ifade etti.

 

İslam dünyasının bir temsilcisi olarak, zirvenin önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, “Rusya'da yaklaşık 20 milyon Müslüman yaşıyor. İslam ve Müslüman toplumu, Rusya’nın bir parçasıdır. Rusya Federasyonu, bir İslam ülkesi olmadığı halde, İslam İşbirliği Teşkilatı’nca gözlemci üye statüsünde teşkilata kabul edilen, 5 devletten biridir. Bu nedenle, Rusya ve İslam dünyası, fırsatları birlikte değerlendirmelidir. Bu etkinlik, Rusya Federasyonu ile İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için, son derece önemlidir. Buna ihtiyaç var zira, üzülerek ifade etmem lazım ki, İslam dünyası çok sıkıntılı bir dönemde. Ekonomide, teknolojide, inovasyonda, hep gerilerdeyiz. Dünyayı doğru okuyup, şu iki hususu iyi anlamalıyız. Birincisi, dünyada hangi ülke gelişiyorsa, şu 3 hürriyete önem verdiği için oluyor. Fikir hürriyeti, İnanç hürriyeti, Teşebbüs hürriyeti. Türkiye’nin 1980’den sonra gösterdiği büyük dönüşümün temelinde de bunlar var.

 

İkincisi, ticaret. Bakın 2 büyük dünya savaşıyla harabeye dönen Avrupa, nereden nereye geldi. Kendi aralarında iktisadi birlik kurdular, ihtilafları ve savaşları sona erdirdiler, hep birlikte zenginleştiler. Bizdeyse, barış ve huzur içinde geçen tek bir senemiz yok. Şu an İslam dünyasının içinde bulunduğu kötü tabloyu değiştirmenin en önemli yolu ticaret. Niye ticaret? Çünkü ticaret, en büyük barış kaynağıdır. Ticaret yapan, savaşı konuşmaz, birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle, önce ülkelerimiz arasındaki ticari engelleri kaldırmalı, birbirimizle ticareti artırmalıyız. Avrupa Birliği benzeri bir başarı hikâyesini, biz de yazmalıyız. Mesela bakın, insanlar, girip çıkarken zorluk yaşadıkları ülkeyle değil, rahat ulaşabildikleri ülkeyle ticaret yapar. Ticaret başladıktan sonra, yatırım da yaparlar, ortaklıklar da kurarlar. O halde, aramızdaki vize ve geçiş belgesi gibi, ticareti zorlaştıran her engeli tespit edip, kaldırmalıyız” şeklinde konuştu.


Hisarcıklıoğlu, zirve sonrasında Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un zirveyi değerlendirmek amacıyla gerçekleştirdiği basın toplantısına katıldı.


-2. Rusya İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo açıldı


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, zirve öncesinde, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov’un katılımıyla Tataristan'da düzenlenen 2. Rusya İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo açılışına katıldı. Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Minnihanov ile birlikte stantları gezdi.


Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası'nı ve Türkiye’nin Kazan Başkonsolosluğunu ziyaret etti.


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun beraberindeki heyette, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, TOBB Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Dağdelen ile Yerköy Ticaret Borsası Başkanı Derviş Esatbeyoğlu yer aldı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA