TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Saraybosna İş Forumu, artık küresel bir marka haline geldi"


17.04.2019 / Saraybosna



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 10 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen Saraybosna İş Forumu'nun (SBF), artık küresel bir marka haline geldiğini ifade etti.​

Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu forum kapsamında "Liderlik" konulu panel düzenlendi.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da katıldığı panelde konuşan Hisarcıklıoğlu, SBF'nin dünyanın her yerinde yatırımcıların ilgi gösterdiği son derece başarılı bir girişim olduğunu belirterek, "Düzenli olarak gerçekleştirilen Saraybosna İş Forumu, artık küresel bir marka haline geldi." dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, SBF'nin bölge ve Bosna Hersek ekonomisi için çok büyük katkı sağladığını vurgulayarak, TOBB olarak bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da bu foruma destek vermeye devam edeceklerini ifade etti.

 

Türkiye'nin Bosna Hersek ile ilişkilerine çok önem verdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bosna Hersek ile tarihimiz, kültürümüz, örf ve adetlerimiz aynı kaynaktan besleniyor. Biz aynı zamanda, ülkelerimizin ekonomik ilişkilerinin güçlenmesini de istiyoruz." diye konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nın sağlam bir iş hacmi zemini oluşturduğuna işaret ederek, 2003'te 71 milyon dolar olan ticaret hacminin, bugün 700 milyon dolara ulaştığını ve bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 

Bankacılık, tarım, imalat, inşaat ve turizm gibi sektörlerde 100 Türk firmasının Bosna Hersek'te iş yaptığını aktaran Hisarcıklıoğlu, bu firmaların ülkedeki yatırımlarının 600 milyon avronun üzerinde olduğunu ve 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin son 15 yılda Balkan ülkeleri ile ticaretini 3,5 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardığını belirterek, bu artışın küresel ekonomik krize rağmen gerçekleştiğini söyledi.

 

Balkanlar'ın coğrafi olarak Türkiye'nin Avrupa kıtasına giriş kapısı olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin de Balkan ülkeleri için Asya ve Ortadoğu'ya giriş kapısı olduğunu söyledi.

 

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Batı Balkanlar'ın doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında kavşak görevi gördüğünü belirterek "Bölge ülkeleri için en önemli olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yakın olmaları. AB'ye entegre olmak, ortak vizyonun geliştirilmesi için büyük bir avantaj olabilir." dedi.

 

Bölgede birlik duygusunun var olduğunu söyleyen Oktay, "Temennimiz vizyonun da birleşmesi. Forumda da belirtildiği gibi 'Tek Bölge, Tek Ekonomi' olması." ifadelerini kullandı.

 

Oktay, bölgede dezavantajlara yönelmek yerine, ortak çıkar ve değerlere odaklanılması gerektiğine işaret ederek "Bu değerler bazen kültürel bazen de demografik veya coğrafik olabilir. Ayrıntılı baktığımız zaman birçok avantaj görebiliriz. Yarışmak yerine iş birliği içerisinde olmalıyız." diye konuştu.

 

Batı Balkanlar'ın doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında bir köprü görevi gördüğünü vurgulayan Oktay, "Bölge ülkeleri için en önemli olan Avrupa Birliği ülkelerine yakın olmaları. AB'ye entegre olmak, ortak vizyonun geliştirilmesi için büyük bir avantaj olabilir." dedi.

 

Oktay, AB ülkelerine yakın olmanın teknoloji ve pazara da yakınlık sağladığını söyleyerek genç ve eğitimli nüfusun kültürel çeşitlilik, iş fırsatları ve yeniliklerden de faydalanabildiğini belirtti.

 

Türkiye'nin Bosna Hersek ve diğer dünya ülkeleriyle başarılı ilişkiler geliştirmesinin temelinde kendi yaklaşımının önemli olduğunu ifade eden Oktay, "Bizim yaklaşımımız derken herhangi bir ülkenin kaynaklarını kendi faydamız için kullanmayı asla düşünmüyoruz. Almak yerine, vermeye odaklanıyoruz. Asla bizim için getirisi nedir diye düşünmüyoruz. Özellikle yardım konusunda. Bunun en önemli örneği, Türkiye'deki 4,6 milyon sığınmacı." diye konuştu. 

 

Oktay, güven duygusunun bölge ülkeleri için kilit rol oynadığını belirterek "Güven, başarılı ve uzun soluklu iş birliklerinin yolunu açıyor." dedi.

 

Türkiye’nin bölgeye tarım, turizm, altyapı, enerji ve savunma alanlarında katkı sağladığını vurgulayan Oktay, sözlerini şöyle tamamladı: "Bölgede zorluklar mevcut. Bazılarını saymam gerekirse bunlar finans, ağır bürokrasi ve tüm dünyada zorluklar yaşatan güvenlik. Finans konusunda Türkiye'de PPP (Public Private Partnership) projeleri var. Türkiye'nin bu noktada inanılmaz tecrübesi mevcut. Her ne kadar geçen yıl uygulanmaya başlasa da bu projelerden 135 milyar dolar gelir elde ettik. Türkiye bunları bölgeye de aktarabilir. Ağır bürokrasi için çözüm yapıda yapılacak reformlardan geçecektir. Terör, güvenlik, savaş ve çatışmalarda mutlaka ortak bir vizyon olmalı. Bugün burada gördüğüm ortak bir vizyonun olduğudur."

 

-"Bosna Hersek'in daha fazla değişime ihtiyacı var"

 

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Igor Crnadak da AB'ye üyelik yolunda gerçekleştirdikleri reformların, daha fazla yatırım ve ekonomik kalkınma için şartları oluşturduğunu belirterek, ülkedeki tüm siyasi anlaşmazlıklara rağmen bugünkü iş forumunun herkes tarafından desteklendiğini vurguladı.

 

AB'ye üyelik ve bölgesel iş birliğinin öncelikler arasında yer aldığını kaydeden Crnadak, Bosna Hersek'in son dönemde aldığı iyi sonuçlara rağmen daha fazla değişime ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

 

Crnadak, yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi alanlarında atılacak adımların önemine işaret ederek, ülkedeki yatırımların artırılarak özel sektörün güçlendirilmesinin elzem olduğunu belirtti.

 

Malezya Gelişim ve Girişimcilik Bakanı Mujahid Yusof Rawa da ülkesinin Bosna Hersek ile uzun yıllardır iş birliği içerisinde olduğunu belirterek, "Malezya, Bosna Hersek'te yaşanan savaşta da buradaydı. Malezya o dönemde insani yardımdan eğitime birçok alanda Bosna Hersek'in yanında oldu." dedi.

 

Bosna Hersek'in barış ve istikrarına katkı sağlamak istediklerini söyleyen Rawa, her geçen yıl büyüme gösteren Bosna Hersek'e destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.

 

Karadağ Çalışma ve Sosyal Refah Bakanı Kemal Purisic ise bölge ülkelerinin mücadele ettikleri sorunlara karşı ortak cevap geliştirmeleri gerektiğini vurgulayarak, bölgenin son yıllarda ekonomik anlamda önemli gelişme kaydettiğini söyledi.


-Temaslar


Saraybosna İş Forumu kapsamında, Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Sefik Dzaferovic ve Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç ile görüşen ve fikir alışverişinde bulunan Hisarcıklıoğlu ayrıca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic arasında gerçekleştirilen resmi görüşmeye de katılarak Türkiye-Bosna Hersek ikili ekonomik ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.
 
İş Forumu kapsamında TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, TOBB adına “Saraybosna İş Forumu 10. Yıl Özel Ödülü”nü aldı.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA