TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu G 3 Forumu’nda girişimciliğin şifrelerini anlattı


08.11.2018 / İstanbul



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu 8. Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu’nda (G 3) yaptığı konuşmada gençlere, “Mutlaka dünyayı takip edin ve yabancı bir dil öğrenmeye çalışın. Ortak iş yapmayı öğrenin” çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu “Her iş hayalle başlar, hayal edin, hayallerinizin peşinden gidin” dedi.​

8. Geleceğin Gücü Girişimciler Forumu kapsamında düzenlenen ve gazeteci Vahap Munyar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde girişimciliğin şifrelerini anlatan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu forumun Türkiye’nin en kurumsal girişimcilik etkinliklerinden olduğuna işaret ederek, “Bu devirde bilgiye ulaşmak kolay. Yani, know-how’da sorun yok. Asıl önemli nokta: doğru insanları tanımak, network kurmak. Yani, know-who. İşte burada, know-who sağlıyoruz. Türkiye’nin yıldız girişimcileriyle, girişimci adaylarını tanıştırmak için yapıyoruz” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederken, “Başta Genç Girişimciler Kurul Başkanı Ali Sabancı kardeşime, G-3 Platformu Başkanı Gülden Yılmaz’a, HABİTAT Başkanı Sezai Hazır’a ve TURKCELL’e teşekkür ederim. Ayrıca bu etkinliğe destek veren, İstanbul Ticaret Odamı, İMEAK Deniz Ticaret Odamı, İstanbul Ticaret Borsamı, İstanbul Sanayi Odamı, kadın ve genç girişimciler kurullarımı ve buraya gelen tüm oda-borsalarımı tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.

 

-Dünyadaki dönüşüm

 

Bir soru üzerine dünya ekonomisindeki değişim ve dönüşümü anlatan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bakın dünyada müthiş bir dönüşüm var. Eskiden ülke sınırları, çok şey demekti. Bugünse ülke sınırları eski anlamını yitirdi. Internet ile her yere ulaşmak mümkün. Herkes birbirine bağlandı. Bir başka deyişle, herkes bir bütünün parçası haline geldi. Küresel değer zincirleri oluştu” dedi. Iphone örneğini veren Hisarcıklıoğlu ABD’li bir firma olmasına rağmen 30 farklı ülkede parça parça üretildiğine dikkat çekti. “Bu da aslında gelişen ülkelere bir fırsat sağlıyor. Kendi ülkelerinde, üretim kapasitesi kuruluyor. Küresel ekonominin ağırlık merkezinin batıdan doğuya kayması da işte bununla alakalı” diyen Hisarcıklıoğlu, ikinci büyük değişimin de, şirketlerde yaşandığını ifade etti.

 

-Alın terinin yerini akıl teri aldı

 

Artık alın terinin yerini akıl terinin aldığından söz eden Hisarcıklıoğlu, eskinin şirketlerinin yerini yeni nesil şirketlere bıraktığını bildirdi. Dünyada son 10 yılda enerji şirketlerinin yerini teknoloji şirketleri aldığını dile getiren TOBB Başkanı şöyle konuştu: “Peki, bu değişme ayak uyduramayan ne oluyor? Değişime ayak uyduramayan geriye düşüyor. Alınması gereken ders: değişimin gerisinde kalan, kaybeder. Peki, dünyada tüm bunlar olurken, biz hangi gündemle meşgulüz.” Dünyanın; yapay zeka, nanoteknoloji, temiz enerji ve gen teknolojisini konuştuğunu ancak Türkiye'de insanların siyaset, spor, magazin ve dizilerden oluşan bir gündemle meşgul olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, insanların neye odaklanırsa ve neyi konuşursa o konuda ilerleyebileceğini söyledi. TOBB Başkanı, “ Dünya 21. Asırla ilgili meseleleri tartışıp, kendini bir sonrası sanayi devrimine hazırlıyor. Bizimde tüm bunlara ayak uydurmamız gerekiyor. Bilim üretemezsek teknoloji de üretemeyiz. Ekonomide bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ama şu unutmayın. Son 25 yılda, 5 önemli ekonomik kriz yaşadık. Hepsini de geride bıraktık, yola devam ettik. Yani bu teker bu tümsekte kalmaz. Ülkenize ve kendinize güvenin.

Bir bu sıkıntılı dönemi de aşacak ve yola devam edeceğiz” diye konuştu.

 

-Hisarcıklıoğlu’ndan tavsiyeler

 

Forumda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Know-how işi artık geçti, doğru kişiye ulaşabilmek yani know-who önem kazandı. G3 forumu da bunu yapıyor." diye konuştu. Forumda kendi girişimcilik hikayesini de paylaşan Hisarcıklıoğlu, şunları anlattı: "Ben, ilkokul 1'de 7 yaşındayken babam beni Ankara'da yatılı okula göndermek istedi. İngilizce öğrenmemi istedi. Tek çocuktum evde babam dışında kimse gitmemi istemiyordu. Ankara Koleji'ne gittim. Yaz tatilinde Kayseri'ye geldim. Tatil yapmayı beklerken 3,5 ay eczanede çıraklık yaptım. Okullar açılınca bütün arkadaşlarım gittiği deniz tatilini anlatıyordu. Okul hayatım boyunca her yaz çalıştım." Hisarcıklıoğlu, üniversiteyi bitirdiğinde babasının bir bankada kendisine iş ayarladığını aktararak, "Ben girişimci olmak istediğimi söyledim. 'Ben maaşlı çalışmak istemiyorum, zengin olmak istiyorum' dedim." ifadelerini kullandı.

 

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye o tarihte ilk defa doğalgaz ile tanışmış. Baktım, boruyu İngiltere'den ithal ediyor. Ankara'dan başlayan doğalgaz işi bütün Türkiye'ye yayılacak. Dedim ki; bu boruyu bizim üretmemiz lazım. Türkiye'de yokken biz yaptık. Sonra bunu büyütüp, geliştirip sattık. Duygusal olmaya gerek yok. Fikir ben, kuran ben ama değerini bulduktan sonra satıp başka alanlarla girdik. Ankara'daki ilk AVM'lerden birini yaptık. Yine dünya birinciliği aldık. "Çalıştığı tüm işlerde işi iyi bilenlerle çalıştığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Hep kendimden daha akıllı ve zeki adamları yanımda tuttum. Zaten akıl, zeka bende var. Benden daha farklı, zeki adam lazım ki beni geliştirsin. İşe başlarken beraber çalıştığım arkadaşlarım şu an Türkiye'de büyük şirketlerde CEO'luk yapıyor. Hayal, cesaret, kendine güven ve iyi ekip... Bunu kurabilirseniz başarı geliyor. Dedelerim girişimciydi, babam benim iyi bir memur olmamı istedi ama ben olmadım." şeklinde konuştu.

- İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz

 

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, girişimciler için “geleceğin gücü” demenin doğru ama bir miktar eksik olduğunu belirterek, girişimcilerin, sadece geleceğin değil, geçmişin de gücü olduğunu söyledi. 

 

Kopuz, özgür girişimciler, girişim ve ticaret ortamını geliştirecek hukuki altyapının varlığının önemini vurgulayarak, Türkiye’nin girişimcinin yetişmesini sağlayan bir ortamın oluşturulması için büyük bir çaba sarf ettiğini kaydetti. 

 

- G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz

 

G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz ise G3 Forumu’nda geride bıraktıkları 7 yılda, 7 binden fazla girişimci ve girişimci adayıyla bir araya geldiklerini belirterek, “Binlerce yeni iş fikri burada filizlendi. Bazı katılımcılarımız çoktan iş fikirlerini hayata geçirip kendi başarı hikayelerini yazmaya başladılar.” dedi.

 

-Habitat Kurucu Başkanı Sezai Hazır

 

Habitat Kurucu Başkanı Sezai Hazır ise Habitat olarak bugüne kadar yürüttükleri projelerle 1,5 milyon kişiye yüz yüze eğitim verdiklerini ve 81 ilde 5 binden fazla gönüllü eğitmenleri olduğunu söyledi. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA