TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye- AB iş dünyasından diyalog projesi


07.09.2018 / İstanbul



Türkiye- AB İş Dünyası Diyalogu Projesi başlıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) tarafından yürütülecek projeye Avrupa Birliği mali destek sağlayacak. Bu kapsamda 100’ün üzerinde proje hayata geçirilecek. Projenin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı ve Eurochambres Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu projeyle, Avrupa Birliği, Oda ve Borsalarımıza 5 milyon avro hibe kaynak daha sağlamış olacak. Bu proje aynı zamanda, son yıllarda soğumaya yüz tutmuş, AB-Türkiye ilişkisini, yeniden canlandırmaya yönelik bir girişimdir” ifadesini kullandı.​

Toplantıya, TOBB Başkanı ve Eurochambres Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Eurochambres Başkanı Christoph Leitl, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin katıldı. Toplantıda ayrıca, Oda ve Borsa başkanları ile Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Rusya Federasyonu, Karadağ, Kosova, Belarus, Gürcistan Odalar Birliklerinin Başkanları ve temsilcileri hazır bulundu.

 

-Oda ve borsaların etkisi

 

TOBB Başkanı ve Eurochambres Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsalarının iş dünyasına hizmet anlamında çok etkili kurumları olduğunu söyledi.

Oda ve Borsaların ana görevinin, şirketler kesiminin, müteşebbislerin, iş ve yatırım ortamını kolaylaştırmak olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Devamlı değişen yerel ve küresel iş yapma ortamında, şirketlere kılavuzluk yapmaktır. Oda ve Borsalar aynı zamanda, üyelerinin menfaatlerini yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde temsil etmekle görevlidir. Bir diğer görevimiz de yerel kalkınma faaliyetlerine, güçlü bir kanat önderi olarak, katkı sağlamak ve hatta çoğu zaman liderlik yapmaktır. Kısaca, Oda ve Borsalar, iş dünyasına dönük görevleri yanında, yerel kalkınma gibi, birçok sosyal alanda da faaliyet göstermektedir” diye konuştu.

 

Oda ve Borsa camiası olarak, üyelerine daha iyi hizmet etmek, üyelerini daha etkili temsil etmek ve bulundukları çevreye daha duyarlı olmak zorunda olduklarından söz eden Hisarcıklıoğlu, tüm bu önemli görevleri yerine getirebilmenin, hizmet kapasitesi ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

TOBB Başkanı ve Eurochambres Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu, hizmet yelpazesini geliştirmek, hizmet standardımızı sürekli iyileştirmek ve üyelerimize daha yakın olmak zorunda olduklarına vurgu yaparak şunları söyledi: “Bunları yapabildiğimiz sürece, oda-borsa sistemini geliştirir, Oda ve Borsalarımızın marka değerini daha da yukarı çıkarmış oluruz.  İşte biz, 2001’den buyana bu vizyonla çalışıyoruz. Türkiye’de Oda ve Borsalarımızı, işletmeler için hizmet merkezi haline getiriyoruz. Bu süreçte Avrupa Birliği bize, Oda ve Borsalarımıza yaklaşık 11,5 milyon Avro hibe destek sağlamıştı. EUROCHAMBRES da, kendi bilgi ve deneyimi yanında, AB üyesi ülkelerden önde gelen oda sistemlerinin deneyimini, ülkemize taşımamıza yardım etmişti.  Ben, iş dünyamız adına, Avrupa Birliğine ve Başkan Vekili olmaktan gurur duyduğum EUROCHAMBRES’a teşekkür ediyorum. 2001’de Oda Geliştirme Projeleriyle bu sürece başlamıştık. Daha sonra, Türkiye-AB Oda Forumu ve şimdi de Türkiye-AB İş Diyaloğu” adıyla uyguladığımız projelerle, Oda ve Borsalarımıza destek olmaya devam ediyoruz."

 

-AB sürecine katkı

 

"Bu projelerle, Oda ve Borsalarımızın hizmet kapasitelerine destek sağlamak yanında, Türkiye’nin AB üyelik sürecine de katkı veriyoruz.  İş dünyasının birbirini daha yakından tanımasını sağlıyoruz

Türkiye ile AB arasındaki diyalog platformlarına oda ve borsalarımızı dahil ediyoruz.

Şunu açıkça ifade etmek isterim. Türkiye ile AB arasındaki en etkili ve giderek daha da güçlenen diyalog platformu, oda ve borsalarımızın liderliğinde, iş dünyası tarafından yürütülmektedir.

Daha çok diyaloğa ihtiyacımız olduğunu da biliyoruz. O nedenle, bu projemizi, Türkiye-AB bütünleşmesinin gerçek aktörlerini yakınlaştıracak çok önemli bir adım olarak görüyoruz.”

 

-Hisarcıklıoğlu, proje hakkında bilgi verdi

 

Proje hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) projesi kapsamında, Türkiye’den ve AB üyesi ülkelerden Oda ve Borsalar arasında yaklaşık 20 eşleştirme olacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, Türk ve AB üyesi ülke odaları, bir araya gelip, birlikte çalışacaklarını, birlikte proje üreteceklerini belirtirken, “Yani Türk ve AB odaları, birbirlerine ortak olacak. Kadın ve genç girişimciliğini geliştirme, çevre, ürün geliştirme, gümrük birliği gibi bir dizi işbirliği alanı sözkonusu.

Bu kapsamda, Eylül 2018 ile Haziran 2020 arasında, 100’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirmeyi planladık. Türk Oda ve borsaları, AB’deki partnerleriyle birlikte, bu alanlarda, ortak projeler geliştirecek ve uygulayacak” ifadesini kullandı.  

 

Tüm bunların, il ve ilçelerde yerel kalkınmaya da ivme katacağını kaydeden TOBB Başkanı ve Eurochambres Başkan Vekili Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Yereldeki girişimcilerin, Avrupa’ya açılmasına imkan verecek. Neticede Türkiye kazanacak, Avrupa kazanacak, birlikte çalışıp birlikte kazanmış olacağız. İş dünyası olarak başlattığımız, bu, win-win, yani kazan-kazan sürecinin, ülkeler bazında da yansıması olacağına inanıyoruz. Bu projenin, ülkemiz iş dünyasına, Oda ve Borsa camiamızın hizmet kapasitesine ve Türkiye-AB diyaloguna katkı sağlamasını diliyorum.”


Konuşmaların ardından TOBB ve Eurochambres arasında konuya ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

 

-Eurochambres Başkanı Christoph Leitl

 

Eurochambres Başkanı Christoph Leitl de konuşmasında Hisarcıklıoğlu’na çalışmalarından ve çabalarından dolayı teşekkür etti. Şirketlerin sorunlarını bildiğini ifade eden Leitl, şirketlerin her zaman farklı fazlardan geçtiğine işaret ederek, “Müteşebbis olmak kritik durumlarda doğru adımlar atmaktan geçer” dedi.

 

Türkiye ekonomisinin performansına ve gücüne inandıklarına vurgu yapan Eurochambres Başkanı Christoph Leitl, Türkiye ile AB arasında 150 milyar dolara varan ticaret olduğunu ve bunun da tarafların birbirine olan inancını gösterdiğini ifade etti. Leitl, 20 bin Avrupalı şirketin Türkiye’de yatırımı ve ticareti olduğuna dikkat çekti. Gümrük Birliği anlaşmasının modernize edilebileceğine değinen Christoph Leitl, AB ve Türkiye kurumlarının işbirliği yapması gerektiğini anlattı.

 

Christoph Leitl diyaloğa ve gelecek perspektifine ihtiyaç olduğuna değinirken, iş dünyasının siyasetten önce geldiğini ve odaların öncü kuruluşlar olduğunu belirtti. Leitl söz konusu projede önem verilen konuları; eğitim, inovasyon ve işbirliği olarak sıraladı.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA