TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye – ABD iktisadi ilişkileri TOBB’da masaya yatırıldı


03.08.2018 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen Türkiye-ABD İktisadi İlişkileri İstişare Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla yapıldı.​

TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen toplantı, Apple, Boeing, IBM, Microsoft gibi firmaların da aralarında bulunduğu yaklaşık 30 ABD şirketinin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.


Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ile ABD ilişkileri, güçlü geleneklere, dostluk, müttefiklik, stratejik ortaklık ve karşılıklı yarara dayalı olarak, başarılı bir geçmişe sahiptir” dedi. 

Türkiye- ABD ilişkilerinin, geçmişte çok çetin sınavları başarıyla geçtiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İkili düzeydeki ilişkilerin sağlam zemini, başta Bölgemiz olmak üzere, birçok uluslararası konuda ortak tavır almayı ve birlikte davranmayı sağlamıştır. İlişkilerin siyasi ve askeri sütunu yanında, son yıllarda iktisadi sütunu da önemli bir gelişme süreci içindedir. Türkiye-ABD ikili ticareti yıllık yaklaşık 20 milyar dolara ulaşmıştır. İkili ticaretimizde ABD, sürekli olarak ticaret fazlası vererek, önemli bir kazanç sağlamaktadır. 2010-2017 yılları arasındaki, ABD’nin ülkemiz karşısında ticaret fazlası yaklaşık 55 milyar dolarıdır” şeklinde konuştu.

Ticaretin yanında yatırımlar açısından da önemli bir ortaklıkların mevcut olduğunu belirten TOBB Başkanı şöyle devam etti: “ABD şirketlerinin, ülkemiz ekonomisine ve ülkemiz geleceğine yaptığınız yatırımlar, ilişkilerimizin iktisadi boyutunu daha çok güçlendirmiştir. Biz, iş dünyası mensupları olarak, aramızdaki ticari ve iktisadi ilişkilere büyük önem veriyoruz. Sizlerle birlikte aynı zamanda, pek çok zor ve sıkıntılı coğrafyada birlikte çalışıyor, işbirliği yapıyoruz. Tüm bunlara rağmen, özellikle son yıllarda, Türkiye-ABD ilişkilerini zehirleyen bir dizi gelişme ile karşı karşıyayız. Bu konudaki tespit ve görüşlerimi, ABD ile birçok temasımızda da vurguladım. Vurgulamaya da devam ediyorum”. 

Hisarcıklıoğlu, son dönemde ABD yönetimi ve kongrede, Türkiye ile ABD arasındaki iktisadi ilişkileri hedef alan söylem ve adımları büyük bir endişeyle karşıladıklarını, iki müttefik ülke arasındaki iktisadi ilişkilerde, ambargo veya yaptırım söylemlerini son derece tehlikeli bulduklarını söyledi.

ABD Başkanı Trump’ın birkaç gün önce açıkladığı “executive order”’ın tüm bu olumsuzlukları bir adım daha ileri taşıdığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “ABD hükümetinin almış olduğu yaptırım kararı, aramızdaki stratejik müttefikliğin doğasına aykırıdır. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin, onarılamaz seviyede bozulması riskini doğurmuştur. Bu gelişme, ilişkilerdeki zehirlenme boyutunun geldiği aşamayı göstermesi açısından hepimizi kaygılandırmalıdır. Alınan bu yaptırım kararı, kabul edilemez. Hepimiz aynı gemideyiz. Ticaret yapıyoruz. Yatırım yapıyoruz. Halklarımız için refah üretiyoruz. Bölgemiz ve dünya barışına katkı sağlıyoruz. Siyasi ve popülist hesaplarla, büyük emeklerle bu noktaya getirdiğimiz iktisadi ilişkilerimize zarar verilmesine seyirci kalmamalıyız. Kazanımlarımızı kaybettirmelerine sessiz kalmamalıyız. TOBB başkanı olarak, Türkiye-ABD iktisadi ilişkilerinin gelişmesi için uzun yıllar gayret sarf eden bir iş insanı olarak, iş dünyamız adına ABD iş dünyasından konuya müdahil olmalarını istiyoruz” dedi. 
 

Ticaret Bakanı Pekcan da Türkiye'nin, çağdaş hukuk devleti geleneği, güçlü demokrasi kültürüyle hızlı ekonomik büyüme ve kalkınma ivmesini sürdüreceğini vurguladı.

 

Genç nüfusu ve dinamik ekonomisiyle Türkiye'nin başta kendi bölgesinde olmak üzere küresel ekonomiye büyük katkı sunduğuna dikkati çeken Pekcan, Türkiye'nin iş, ticaret ve yatırımlar bakımından cazip bir ülke olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

 

Pekcan, Türkiye'nin her zaman iş birliği ve istikrardan yana olduğuna işaret ederek, "Ekonomik temeli olmayan konjonktürel krizlerin, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik iş birliğinin önüne geçmesine müsaade edilmemesi gerekiyor. Türkiye ve ABD arasında ekonomik bir sorun var gibi göstermek, her iki ülkenin üreticisine, tüketicisine ve ekonomisine zarar verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

 

-"ABD demir ve çelik konusunda Türkiye ile ortak hareket etmeli"

 

Türk demir-çelik sektörünün ABD'ye bir tehdit oluşturmadığını belirten Pekcan, bu sektörde iki ülke arasında dengeli bir ticaretin olduğunu aktardı.

 

Pekcan, farklı ülkelerin Türkiye üzerinden ABD'ye ürün sevkiyatı yapma imkanı olmadığına değinerek, şunları kaydetti: "Bu çerçevede, ABD demir ve çelik konusunda Türkiye ile ortak hareket etmeli. Türkiye, haksız önlemlerle karşılaştığı sürece uluslar arası ticaret hukukundan kaynaklı haklarını kullanarak mütekabiliyet uygulayacaktır ve kendi ekonomik çıkarlarını koruyacaktır. İki ülke ekonomik ilişkileri sağlam zeminde yoluna devam edecektir. Mevcut durumda iki ülke arasında kayda değer bir ticaret ve yatırım ilişkisi bulunuyor. Bu ortaklığın güçlenerek sürmesini arzu ediyoruz."

 

Yeni dönemde ülkenin daha fazla katma değer odaklı, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyona yönelik bir dönüşümden geçeceğini belirten Pekcan, söz konusu dönüşüm sürecinde, ABD'li firmaların ve sermayesinin önemli roller üstlenebileceğine dikkati çekti.

 

Pekcan, Türkiye hakkında yurt dışında haksız eleştiri ve dezenformasyon yapılabildiğine değinerek, özellikle Türkiye ile iş yapan Amerikalı firmalardan bu konuda destek istedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA