TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Üreticinin rekabet gücünü artırırken, tüketicinin de hakkını korumalıyız


11.04.2018 / İstanbul



Tüketicinin Korunması ve Uygulama Ağı (ICPEN) Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı ve Bahar Konferansı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, üreticinin rekabet gücünü artırırken, aynı anda tüketicinin de hakkını hukukunu korumak gerektiğine işaret ederek, ekonomiye yön veren esas gücün tüketicinin tercihleri olduğunu belirtti.​

2017-2018 dönem başkanlığını Türkiye adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Pisaya Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ICPEN’in Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı ve Bahar Konferansı İstanbul’da başladı. Etkinliğin açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bir yanlarıyla üretici bir yanlarıyla tüketici olduklarını hatırlattı.

 

Reel sektör olarak, üretimi gerekli kılan şeyin tüketim olduğunun farkında olduklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Tüketiciler sayesinde üreticiler var olur. Tüketici, güven içinde hareket ederse, parasının karşılığını alacağını bilirse, daha rahat alıveriş yapar. Bu da hem reel sektöre, hem de ülke ekonomisine, olumlu yansır. Esasında, tüketimin ve tüketicinin gücünü, rakamlar da gösteriyor. Ülkelerde, ekonominin yüzde 60-70’i iç tüketimden geliyor. Bu yüzden de dünya da artık, tüketici demokrasisi kavramı öne çıkıyor. Yani ekonomiye yön veren esas güç, tüketicinin tercihleri. İşte bu noktada, şunu belirtmek isterim ki, burada en zor görevi, Bakanlığımız üstlenmiş durumda. Bir tarafta ticaret âlemini koruyup, güçlendireceksin, diğer tarafta tüketicilerin hakkını savunup, gözeteceksin. Bakanlığımız, işte bu zor, ama önemli görevi, hakkıyla yerine getiriyor Biz de reel sektör olarak, Bakanlığımızla birlikte çalışarak; Hem üreticimizin rekabet gücünü artıyoruz, hem de tüketicinin hakkını-hukukunu koruyoruz. Bu vesileyle sayın Bakanımızı ve tüm Bakanlık mensuplarını, böyle önemli bir sorumluluğu başarıyla üstlendikleri için tebrik ediyorum” dedi.


-Bakan Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de dünyanın önemli dönüşümler yaşadığını ifade etti. 

Bir yandan bilgi iletişim teknolojileri ile makinelerin birbirine bağlı çalıştığı yeni bir sanayi modelinin "Endüstri 4.0" adıyla yaygınlaştığını bir yandan da dijital ekonomi ile onun getirdiği ticari uygulama biçimlerinin tüm ülkeleri ve insanları etkisi altına aldığını belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Böyle bir dönüşüm iklimi içerisinde, ekonomik olarak zarara uğrama ihtimaline ve sağlık ve güvenlik risklerine en açık olan kesim hiç kuşkusuz tüketicilerdir. Zira hayatları boyunca on binlerce mal ve hizmet satın almakta, on binlerce reklama maruz kalmaktalar. Dijital ekonominin getirdiği ticari ilişki biçimleri de tüketiciler için her şeyi biraz daha karmaşık hale getiriyor. Teknolojik dönüşüm, hem tüketici sorunlarını artırıyor hem de çözüme yönelik imkanlar ve araçlar sunuyor. Tüketici sorunlarının çözümü, aynı zamanda, tüm dünyada konuyla ilgili olarak çalışan kamu kurumları arasında iş birliğini de zorunlu hale getiriyor. Büyük bir çoğunluğu sınır ötesi hale gelen tüketici sorunları karşısında tüketici politikasında küresel bir yönetişim anlayışının sağlanması, diğer bir deyişle iş birliği ve dayanışmanın kurumsal hale getirilmesi büyük bir önem taşımaktadır."

Tüfenkci, Türkiye'nin tüketici sorunlarının çözümü, kamu idareleri arasındaki iş birliği, diyalog ve dayanışmanın artması için çalışan ICPEN'e büyük önem verdiğini dile getirerek, 2010 yılında Türkiye'nin üye olduğu bu ağın gelişmesi ve güçlenmesi için sorumluluk üstlendiğini kaydetti. Tüfenkci, ICPEN Dönem Başkanı sıfatıyla geçen temmuz ayından bu yana yoğun bir çalışma temposu içerisinde çalışıp kuruluşu daha yetkin bir noktaya taşımaya gayret ettiklerini, bu gayretlerinin de hala devam ettiğini bildirdi.



Video Yükleniyor...


 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA