TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“İnşaat sektörümüz, kapı kapı dolaşmaktan kurtulacak”


20.03.2018 / İstanbul



Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reformları - İnşaat İzinleri, Tapu Siciline Kayıt ve Elektrik Temini Çalıştayı, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt'un konuşmalarıyla başladı.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasına, hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmek ve şirketlerin işlerini kolaylaştırmak adına yapılan çalışmaları konuşmak için bir araya geldiklerini söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, yatırım olmadan zenginlik, istihdam, iş ve aş olmayacağını çok iyi bildiklerini ifade ederek, “Hepimiz Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasını, daha fazla yatırım çekmesini, daha zengin olmasını istiyoruz. Biz birlikte daha güçlü olduğumuzu, birlikte Türkiye’yi daha ileriye taşıyabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Sayın Recep Akdağ Bakanımızın yatırım ortamından sorumlu Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturmasından sonra bir Ağustos günü bu çalışmalara başlamıştık. Türkiye’ye Doing Business’ta sıçrama yaptıracak bir hamlenin ne kadar önemli olduğunu konuşmuştuk. Bunu da Türk özel sektörü için istemiştik. Sonrasında Sayın Başbakan Yardımcımız himayelerinde 1000 saati aşkın bir çalışma yürüttük. 100 küsur maddeden oluşan 2 yatırım ortamı kanunu meclisimizden geçti” dedi.

 

Türkiye’de 15 yıldır çözülemeyen birçok konunun çözüme kavuştuğunu belirten Hisarcıklıoğlu, inşaat izinlerinin ve tapu süreçlerinin basitleştirilmesi, icra-iflas kanunundaki değişiklik, şirket kuruluşlarında tek durak hamlesi gibi çalışmaların bittiğini, bunların hepsinin devrim niteliğinde işler olduğunu söyledi.

 

“Bugünkü konumuz ise inşaat ve tapu süreçlerimde yapılan reformlar” diyen Hisarcıklıoğlu, “Girişimcilerimiz bizim övünç kaynağımız. Türkiye’nin inşaat sektöründe muazzam bir birikimi var. Dünyanın her yerinde iş yapıyoruz. Sibirya’nın -40 derece soğuğunda toplu konut, Fas’ın 40 derece sıcağında rafineri yapıyoruz. Dünyanın en büyük havaalanını İstanbul’da biz inşa ediyoruz. Türkiye, dünyanın en büyük 2. müteahhidi. Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi listesinde 46 Türk firması var. Bu firmalar 2016 yılında yurtdışında 25,6 milyar dolar gelir elde etti” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, inşaat sektörünün yaklaşık 200 alt sektörü besleyerek bir çok iş imkanı yarattığını, binlerce kişiye iş ve aş olduğunu vurguladı.

 

İnşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında yer aldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “İnşaat sektörü 2017’de toplam istihdamın %7,9’unu oluşturdu. Yine 2017 yılında tam 1,3 milyon daire için yapı ruhsatı alındı. Bu sektörün sorunlarını çözmek firmalarımızın katlandığı bürokrasiyi azaltmak, bizim ülke ekonomisine yapabileceğimiz en önemli katkıdır. Yapılan bu reform öncesinde, Dünya Bankası’nın özel sektör eliyle yaptığı anketlere göre Türkiye’de inşaat izni almak için tam 18 adet prosedür vardı. Bu 18 prosedürün 12’si belediyelerin çeşitli birimlerindeki işleri kapsıyordu. Bakanlıklarımız, Belediyelerimiz ve Dünya Bankası ile çalışarak bunları nasıl birleştirebiliriz, bu süreçleri nasıl kısaltabiliriz diye çalıştık. Sayın Başbakan Yardımcımız ve İçişleri Bakanlığımız reformun detaylarını açıklayacaklar”.

 

TOBB Başkanı, bu reformların uygulamaya yansıması ile Türkiye’nin, İş Yapma Kolaylığı Endeksi Raporu’nun inşaat izinleri başlığında ilk 20’ye girmeyi hedeflediğini ifade etti.

 

İnşaat sektörünün kapı kapı dolaşmaktan kurtulacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Verimlilik artacak, enerji kaybı önlenecek. Biz TOBB olarak bu sürece son 6 ayda katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ başta olmak üzere emeği geçen İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki’ye, Belediye Başkanlarımıza, kanunun geçmesinde katkısı olan tüm siyasi partilerimize ve bu süreci himaye eden Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza Türk özel sektörü adına şükranlarımı sunuyorum. Allah tüm emeği geçenlerden razı olsun. Bizler ‘İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’ düsturundan gelen insanlarız. Bugün de milletimize, devletimize, girişimcilerimize hayırlı bir iş yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bundan sonra da devletimizin bize verdiği her görevde Türk özel sektörü adına çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, işin aslında burada bitmediğini bildiklerine dikkat çekerek, “Bu süreçlerin belediyelerce uygulanması konusunda siz saygıdeğer Belediye Başkanlarımızın destekleri ve takipleri çok önemli. Ben sizlerin bu konuyu yakından takip edeceğine, Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi Raporu’nda Türkiye’yi hak ettiği yere taşınması konusunda elinden geleni yapacağına inanıyorum. Biz TOBB olarak, bu süreçte TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, YASED, DEİK, Müteahhitler Birliği ve İMKON başta olmak üzere diğer tüm özel sektör kuruluşlarımızla birlikte çalışıp, üzerimize düşeni yapacağız” şeklinde konuştu.


-Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da bugünkü toplantının ana maksadının, Türkiye'de iş yapma kolaylığını geliştirirken, gerek büyükşehir gerekse diğer belediyelerin bu sürece verecekleri katkı ile alakalı olduğunu ifade etti.

Belediyelerin bu katkıyı vermesi anlamında gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapıldığını anlatan Akdağ, bu mevzuatları yaparken belediyelerle beraber çalıştıklarını aktardı.

Türkiye'de yatırım ortamını iyileştirmek ya da iş yapmayı daha kolay hale getirmek için Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu kurulduğunu belirten Akdağ, bu çalışmanın koordinasyonunun göreve başladığı gün kendisine verildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, sözlerine şöyle devam etti: "Daha önce de bu anlamda Türkiye'nin yaptığı kıymetli çalışmalar var. Türkiye 60. sırada Dünya Bankası'nın bir endeksine göre. Dünya Bankası'nın bu endeksi bütün ülkeler için objektif olarak kullanılan bir ölçüm mekanizması. Gördük ki bu ölçüm mekanizması objektif verilere dayanıyor.

Geçtiğimiz yıl toplantılara başladığımızda, önce kendi çalışma usulümüzde bir reform yapma ihtiyacı hissettik. Şöyle çalışıyordu mekanizma; TOBB'un organizasyonunda TİM, TÜSİAD, YASED, MÜSİAD, ilgili özel sektör kuruluşlarımız bir araya geliyor adeta hükümete, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Sekreteryası'na bir sipariş listesi hazırlıyorlardı. Bu sipariş listesi, teknisyenler tarafından çalışılıyor. Ekonomi Bakanlığı Müsteşarlığı'nda geliştiriliyor ve bakanlarımızla, özel sektörümüzün temsilcileriyle TOBB Başkanı başta olmak üzere kararlar alıyorduk. Ama benim, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı gerçekleştirirken de tespit ettiğim bir husus var. Eğer reform ya da dönüşüm mekanizmasını böylesine alttan bina ederek üste kadar çıkarır ve üstte bir karar verme şeklinde süreci geliştirirseniz maalesef süreç istendiği gibi yürümüyor."

-"Reformlar iş dünyası tarafından olumlu karşılanacak"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ise yatırım ortamının iyileştirilmesi için Türk hükümetinin son birkaç aydır inanılmaz bir reform çabası gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin dünyada takdir gören evrensel bir sağlık sistemi kurduğunu dile getiren Zutt, "Aynı zamanda Türk hükümetinin yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki çabalarını da çok takdir ediyoruz. Sayın Recep Akdağ ile ekim ayında ilk toplantımızı yaptık, olumlu değişiklikler yapıldı. Çok az hükümet bu kadar kısa sürede bunları başarabilir." diye konuştu.

Zutt, reformların özel sektörde uygulanmadıkça yarım kalacağını vurgulayarak, TOBB’un bu süreçte görev alarak özel sektörü mobilize ettiğini kaydetti.

Reform sürecinde Dünya Bankası'nın teknik ortak olduğunu belirten Zutt, şunları kaydetti: "Bütün bu değişiklikler hem yerel hem yabancı girişimcilerin iş yapabilmelerini kolaylaştırmak için yapılıyor. Yönetmelikler daha verimli, daha şeffaf ve şirket dostu hale getiriliyor. Bürokrasi azaltılıyor, KOBİ'ler için teşvikler veriliyor. Çalışmalarımız gösteriyor ki; Türkiye'de büyümenin motoru KOBİ'ler. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlar, iş dünyası tarafından çok olumlu karşılanacak."

- "12 işlem 5'e düşecek"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da Türk müteahhitlerinin dünyada ikinci sırada yer alırken, Türkiye'de inşaat ruhsatlarının çok geç veriliyor olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Burada yapılması gereken somut şeylerin bulunduğunu dile getiren Uysal, daha önce inşaat ruhsatı için alınması gereken 18 işlemden 12'sinin belediyeler üzerinden yapıldığını aktardı.

Uysal, kendilerine gelen genelgeyle inşaat ruhsatı izinlerinin alınması için belediyelerin yaptığı 12 işlemin 5'e düşürüldüğünü anlatarak, "Bu 12 işlemin 5'e düşürülmesi uygulaması başladı. Şu anda bakanlığımızın bize yaptığı 12 işlemin 5'e düşürülmesi konusunda önemli bir sıkıntı yok ve büyük ölçüde uygulamaya geçmiş durumda." dedi.



Video Yükleniyor...




 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA