TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Manisa, tarımın ve sanayinin merkezi”


13.03.2018 / Manisa



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Manisa İş Dünyası Müşterek İstişare Toplantısı’na katıldı.​
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Şehzadeler şehri Manisa’ya 19’uncu ziyaretini gerçekleştirdiğini belirtti.

Manisa’nın marka şehirlerden bir tanesi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bunun sebebi birlik ve beraberlik. Manisa, tarihimizin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Fatih’ten, Kanuni’den, III. Selim’den, III. Murad’ın bulunduğu döneme kadar şehzadelerin yetiştiği şehir. Evliya Çelebi Manisalılar için; ‘Manisalılar sanat ehlidir, kanaat ehlidir, ibadet ehlidir, 4. olarak da ziyaret ehlidir’ diyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Manisa’nın tarımın ve sanayinin merkezi olduğunu vurgulayarak, “Manisa, dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya ve televizyon üretilen yer. Manisa, sanayi 4.0’a geçen ilk illerden biri olmak için de çalışıyor. 2017’de ihracatta Ege Bölgesinde İzmir’den sonra 2. Sırada. Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yüzde 50’sinden fazlasını Manisa yapıyor. Zeytinyağı ve zeytinde Manisa yine Türkiye’deki en önemli illerimizden bir tanesi. UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış Manisa mesir macunumuz var” ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı, Manisa’nın sadece sanayide ve tarımda değil sağlık turizminde de müthiş potansiyeli olduğunu söyledi.

Manisa’nın, jeotermal enerjideki kurulu gücüyle üçüncü sırada olduğunu, Sabuncubeli Tüneli’nin açılmasıyla İzmir’e de daha hızlı ulaşılacağını vurguladı.

Manisa’nın ekonomik rakamlarına değinen Hisarcıklıoğlu, “2017’de faal işyeri sayısı yüzde 8, çalışan sayısı yüzde 11 ve ihracat yüzde 38 artmış. Türkiye ortalamasının üstünde artmış. İSO 500 listesinde Manisa’da üretim yapan 24 sanayi kuruluşumuz var” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın Akredite Oda-Borsa olduğunu, üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunduklarını anlattı.

Manisa TSO ve TB’de İŞKUR hizmet noktasının da faaliyet gösterdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Manisa’daki ve çevre illerdeki Odalarımızın da desteği ile Savunma sanayi kümesi kuruluyor. Borsamız, Manisa Sultaniye Üzümünün coğrafi işaretli ürün olarak tescil ettiriyor. Bakın bunlar hep vizyon işidir. Odam ve Borsam Manisa’nın geleceğine yatırım yapıyor” dedi. 

Oda ve borsalardaki yenilikleri anlatan Hisarcıklıoğlu, Odalarda dijital dönüşüme geçtiklerini, artık online oda haline geldiklerini ve şirket kuruluşlarında da Odaların Tek Durak Ofis olduğunu, tüm kuruluş işlemlerinin Odalarda yapılacağını söyledi.

Ürün İhtisas Borsası’nın kurulumunu da tamamlamak üzere olduklarına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Ürün İhtisas Borsası’nın temelini de lisanslı depolarımız oluşturuyor. Lisanslı depodan aldığınız ürün senetlerini, Ürün İhtisas Borsası’nda alıp, satabileceksiniz. Tıpkı Borsa İstanbul gibi. Bu da emtia borsası. Ürün İhtisas Borsasıyla birlikte artık tarım ve hayvancılık ürünlerinin fiyatları ülkemizde belirlenecek” dedi.

Yerli otomobil için başlatılan süreç hakkında da konuşan Hisarcıklıoğlu, “5 babayiğit Türkiye’de ilk defa bir model deniyoruz. En büyük 5 şirketin bir araya geldiği bir model. Biz de herkes ayrı baş ya, herkes tek başına cumhuriyet ya, ilk defa ortak, beraber bir iş yapma kültürünü büyük şirketlerde yapacağız inşallah. İlk prototip inşallah Allah nasip ederse 2019’da, 2021’de ilk yerli otomobile hep beraber, Türkiye olarak binmiş olacağız. Her şeyiyle ve tamamıyla da elektrikli olacak. Şimdi 81 il, herkes diyor ki bunu bizde yapalım. Bu büyük bir şeref biliyorsunuz ve büyük bir ekonomi, büyük bir canlılık. Manisa buna yakışır mı, yakışır. İnşallah bu çalışmalar bittikten sonra babayiğitlerimizle hükümetimiz oturacak en verimli yer neresiyse orada kurulacak. İnşallah bunlardan bir tanesi de Manisa’da olur. Zaten Manisa yan sanayi olarak otomotiv sanayisine de büyük destek veriyor. İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu. 

Hükümetle yaptıkları çalışmalar sayesinde birçok konuda ilerleme aldıklarını ve iş dünyasının daha da rahatladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Son olarak KDV üzerinde çalıştık bitti. Sağolsun Maliye Bakanımızla oturduk, odalarımızdan, borsalarımızdan gelen talepleri değerlendirdik. 1985 yılında katma değer vergisi kanunu çıkıyor, ihracat yapmıyorsan, katma değer vergisinde alacaklıysan devletten bugüne kadar 1 kuruş alabilmiş özel sektör yok. KDV’de hep alacaklıyız. Devlet bize bir türlü borcunu ödemez. Bakanımızla oturduk, şimdi komisyonda. Bizim özel sektör olarak devletten 140 milyar lira alacağımız var. Bunda anlaştık. 140 milyar lirayı belirli bir takvim içinde devletimiz Türk özel sektörüne ödeyecek. Bundan sonra devletten alacaklı oldun 3 ay içerisinde devlet sana ödemek zorunda. Ödemezse nasıl ben bir gün ödemezsem devlet benden faiz alıyor ya 3 ay içinde devlet ödemezse sen de ona faiz yazacaksın bundan sonra her şey eşit. O bize yazarsa sen de ona yazacaksın” şeklinde konuştu. 

Kavgayla sıkıntıların çözülemeyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Ortak akılla, diyalogla ancak sıkıntılar çözülebilir. Bir ve beraber olunca Allah rahmeti de bereketi de veriyor. Bu kapsamda ben 365 oda ve borsa başkanıma teşekkür ediyorum. Çünkü bir ve beraber hareket ediyoruz. Bize de düşen çalışmak. Yanı başımızda Afrin harekatını yaşıyoruz. Dost yok. Milletlerin dostluğu diye bir şey olmaz zaten. Dostumuz yok, 80 milyon birbirimizin kardeşiyiz. Onun için birbirinizi ötekileştirmeyin. Siyasi görüşünüzden, mezhebinizden, etnik kökeninizden dolayı birbirinizi ötekileştirmeyin. Birbirinizi sevin kardeşim, başka kimse yok, başka gideceğimiz yer de yok. Yolu ne? Bir ve beraber olacağız. Hepimiz aynı mı düşüneceğiz? Allah beyin vermiş farklı düşüneceğiz. Kimse kimseye benzemiyor. Kimsenin parmak izi birbirine benzemiyor. Bize beyin verilmiş, düşünelim diye bizim farkımız diğer yaratılanlardan düşünmemiz. Her Cuma hutbesinde hoca, öğüt veriyor; ‘Tutup düşünesiniz diye öğüt veriyor’ diye. İnsan olduğumuz için düşüneceğiz. Farklı düşüneceğiz. Bu gayet doğal. Farklı düşünüyorum diye beni kınamayacaksın. Farklı düşüneceğiz ama ne yapacağız, hepimiz fikrimizi ortaya koyacağız. Hepimiz aynı şeyi söylemeyeceğiz. Ortak akıl ne, doğru olan ne, onda hepimiz uzlaşacağız. Uzlaştıktan sonra bu hepimizin ortak aklı olacak. İşte o zaman ileri gideriz. Yoksa ileri gidebilme şansımız yok. Herkes ‘benim dediğim olsun’ deyince hepimiz kaybediyoruz. Manisalı kaybedince ben de kaybediyorum. Onun için diyoruz ki Allah bizim birliğimizi, beraberliğimizi daim kılsın. Nasıl zor günlerde bir ve beraber oluyorsak iyi günlerde de bir ve beraber olmak inşallah bizim elimizde”.

-Diğer konuşmalar 

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil de Manisa’nın coğrafi şartları ve devlet destekleri ile sanayinin üretim merkezi olduğunu ifade etti. 

2017’de 4 milyar dolar ihracat rakamı ile Manisa’nın Türkiye genelinde 8’inci sırada yer aldığını kaydeden Adnan Erbil, 7 milyar dolarlık ihracat ve ithalat hacmi olduğunu belirtti. 

Yerli otomobil için tarihi bir süreç başladığını kaydeden Adnan Erbil, “Babayiğitlere bir teklifte bulunmak istiyorum. Gelin, yerli otomobili Manisa’da üretelim. Manisa altyapısı ve teknolojisi ile buna hazır” dedi. 

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ise tarıma dayalı sanayi ürünlerinin ülkenin cari açığının kapatılmasına doğrudan katkı sağladığını söyleyerek, “İhraç edilen ürün çeşitliliği Manisa’nın en güçlü yanlarındadır. Çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 85’i Avrupa ülkelerine yapılıyor. 2017 yılında 2 milyar 640 milyon liralık ürün tescili yaptık. Tarıma dayalı ticaretin büyüklüğü 7.5 milyar Türk lirasını aşmıştır” diye konuştu. 

Programın sonunda, TOBB tarafından Manisa’ya kazandırılan TOBB Bülent Koşmaz Fen Lisesi’nin temsili kurdele kesimi yapıldı. 




Video Yükleniyor...





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA