TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Çocuklarımızı her türlü istismardan korumak zorundayız


23.02.2018 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) iş birliğiyle düzenlenen Çocuk İşçiliği ile Mücadele Deklarasyonu İmza Törenine katıldı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada çocukları her türlü istismara karşı korumak gerektiğinin altını çizdi.​

Emine Erdoğan’a, annelere ve çocuk işçiliğine karşı gösterdiği duyarlılıktan dolayı şükranlarını ileten Hisarcıklıoğlu, “Annelik ulvi ve mukaddes bir makam. Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: Anne cennet kapılarının ortasındadır” dedi. Büyük bir vizyonla 2018 yılının çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edildiğine işaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Böylesine geniş ve yüksek düzeyli katılım hükümetimizin konuya verdiği değerin en önemli göstergesidir. Çocuklarımız bize yüce Allah’ımızın emanetidir. Onlara kıymak cana kıymakla aynıdır. Çocuklarımızı her türlü istismardan korumak önce insanlığımızı, sonra geleceğimizi korumaktır. İşte Sayın Cumhurbaşkanımız son günlerde çocuk istismarına en ağır cezanın verileceğini ifade etti. Bu açıklamanın altına TOBB olarak imza atıyoruz” dedi.

 

-Çocuklara kıyanlara en ağır ceza verilsin

 

Çocuklara kıyan canilerin en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, çocuk işçiliğinin de başka bir istismar alanı olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Çalışmak zorunda kalan çocuklar okula gitmiyorlar. Ayakta kalmak için temel eğitim alamıyorlar. Geleceklerini kaybediyorlar! Zihinsel bedensel gelişimleri olumsuz etkileniyor. Adeta yok oluyorlar. Çocuk işçiliği hayat hırsızlığıdır! Küçücük hayatların, büyük geleceklerin, küçücük bedenlerden çalınmasıdır. Çocuk işçiliğini önlemenin yapısal çözümü elbette öncelikle eğitime önem vermektir. 2018 yılı bütçesinde en büyük payın eğitime ayrıldığını memnuniyetle görüyoruz. Ülkemizin geleceğini inşa etme noktasında bu yaklaşım çok önemli bir vizyonun göstergesi. Elbette bu rakam ekonomideki büyümeye paralel olarak daha da yukarı gidecektir. Sorunun en önemli kaynaklarından biri de ebeveyn işsizliğidir.

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 2017 yılında istihdam seferberliği başlattık. Türk özel sektörü olarak tarihi bir başarı sağladık. 1,5 milyon kişiye iş imkânı sağladık. Böylece çocuk işçiliğinin en önemli sebeplerinden biri olan işsizlik sorununun çözümüne önemli bir katkı yaptık. Allah’ın izniyle yapmaya devam da edeceğiz! Bakınız 2012 yılından beri ülkemizde bulunan Suriyeli sayısı bugün 3,5 milyonu geçmiş durumda. Bunların yaklaşık 1 milyon 200 bini 5-18 yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor. Türk milleti sadece kendi çocuklarına değil bölgesindeki tüm çocuklara sahip çıkıyor. Bu topraklar sevginin topraklarıdır. Çocuk sevgi ile büyür. Sevgi olmazsa çocuklarımızın en başta ruhu yıpranır”

 

- Çocuk işçiliği ile mücadele

 

Türkiye’nin, yaptığı yasal ve ikincil mevzuat düzenlemeleri ve yürüttüğü faaliyetler sonucunda çocuk işçiliği ile mücadele konusunda çok önemli mesafeler kat ettiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, çalışan çocuk sayısının 2006 yılında en az seviyeye indirildiğini hatırlattı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye, 2006 yılında ILO tarafından çocuk işçiliği ile mücadelede dünyada model ülke olarak gösterilmiştir. Bu başarıyı birlikte yapacağımız çalışmalarla daha yukarılara taşıyacağız. Kamu, özel sektör ve sivil toplumun çocuk işçiliğine karşı tek yürek olması çok kıymetli.

Türkiye bir ve beraber olduğu sürece aşamayacağı sorun yoktur. İnanıyorum ki; bu birliktelik sayesinde çocuk işçiliğini önleme noktasında daha büyük ilerlemeler kaydedeceğiz. Biz sivil toplum olarak üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da toplantıda yaptığı konuşmada, "Allah'ın bize emanet olarak verdiği çocuklar bir iş gücü değildir, beşeri sermaye hiç değildir. Çocuk, işlenmeyi bekleyen bir mücevherdir, tertemiz bembeyaz bir sayfadır. Çocuğun yeri ne sokak ne tarla ne fabrikadır. Çocuğun yeri okuldur" ifadesini kullandı.

 

Emine Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliğin, hükümetin çocuk işçiliğiyle mücadele kararlılığının bir ürünü olduğunu vurguladı.

 

Bu yılın "Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı" olarak ilan edildiğini hatırlatan Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

 

"Allah'ın bize emanet olarak verdiği çocuklar bir iş gücü değildir, beşeri sermaye hiç değildir. Çocuk, işlenmeyi bekleyen bir mücevherdir, tertemiz, bembeyaz bir sayfadır. Çocuğun yeri ne sokak ne tarla ne fabrikadır. Çocuğun yeri okuldur. Çocuğun eline ne boya sandığı ne kağıt mendil ne tartı yakışır, çocuğun eline en çok kalem, defter, kitap yakışır. Çocukluğunda iyi eğitim almayan, şefkatten, sevgiden uzak kalan bireyler, gelecekte çeşitli sorunların da kaynağıdır. Küçücük yaşta tarlada, sokakta çalışmak zorunda kalan çocuklar tüm toplumu ilgilendiren bir ayıptır."

 

Çocuklarla ilgili sorunların eğitimle çözülebileceğine dikkati çeken Erdoğan, bu kapsamda 2003'te "Haydi kızlar okula" dediklerini ve çok güzel sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

 

Çocuk işçiliğinin panzehrinin erken yaşta okul ve eğitim olduğunu aktaran Erdoğan, çocuğun bir mücevher olduğunu ve bu mücevher nasıl işlenirse ona göre bir mücevherin ortaya çıkacağını vurguladı.

 

Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Önce bataklığı kurutmalı, eğitim imkanları ve kalitesini daha da artırmalıyız. Mevsimlik tarım işlerinde çocukların çalışmasının çözümü, aileleri bilinçlendirmek ve eğitime ulaşım imkanını artırmaktır. Bakanlıklarımızın bu ortak iş birliği ülkemizdeki çocuk işçilik oranını yüzde 2'nin altına düşürmek amaçlıdır. 1994'teki yüzde 15'lik oranı, 2000'li yıllarda yüzde 5'lere düşüren bir siyasi irade inanıyorum ki bunu da başaracak, hatta sıfırlayacaktır."


- Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan

 

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, 11. Kalkınma Planı çalışmaları kapsamında "Çocuk ve Gençlik Özel İhtisas Komisyonunu" oluşturduklarını ve çocuk işçiliğini önemli bir başlık olarak ele aldıklarını belirtti. Elvan, , dünya ölçeğinde örnek bir çalışma sergilendiğini söyledi.

 

Bakanlığının bu alanda yaptığı çalışmalara dikkati çeken Elvan, "11. Kalkınma Planı çalışmalarımızda da 'Çocuk ve Gençlik Özel İhtisas Komisyonunu' oluşturduk ve çocuk işçiliğini önemli bir başlık olarak ele aldık." diye konuştu.

 

Elvan, Bakanlığının, yatırım programı aracılığıyla uygun projelere kaynak tahsis ettiğini belirterek, "2010-2013 yılları arasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın yürüttüğü 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilme Projesi'yle (METİP) yaklaşık 100 milyon lira harcama yapılmış ve 328 bin kişiye ulaşılmıştır. Bu projenin ikinci etabı da yatırım programına konuldu. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladıkları projeler valiliklerin onayıyla destekleniyor. İlave ödenek istenmesi halinde bu ödeneği verebileceğiz. Tüm bu projelerin, mevsimlik gezici, geçici tarım işlerinde çalışan ailelerin ve özellikle çocukların yaşam kalitesini artırmasını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.




Video Yükleniyor...




 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA