TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu Gaziantep’in başarısını örnek gösterdi


25.12.2016 / Gaziantep



Gaziantep Sanayi Odası’nın organizasyonunda, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin de katıldığı, Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken, her türlü sıkıntıya rağmen Gaziantep’in çok önemli başarılara imza attığını söyledi.​

Hisarcıklıoğlu, “Bir taraftan küresel kriz. Bir taraftan komşu ülkelerde savaşlar var, ihracat yolları tıkanıyor. Dünyada Gaziantep’ten başka bu ekonomik başarıyı başarabilecek başka bir şehir yok” dedi.

 

Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, oda ve borsa başkanları ve üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.




Video Yükleniyor...


 

Hisarcıklıoğlu açılışta yaptığı konuşmaya Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıldönümünü kutlayarak başladı. 95 yıl önce bu şehrin insanlarının, vatan aşkının, bayrak aşkının ne oluğunu gösterdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Gaziantep’in vatanperverliğini 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminde bir kez daha gösterdiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu iş dünyası olarak ilk andan itibaren tepkilerini ortaya koyduklarını hatırlattı ve “Devletimizin şehit aileleri için açtığı yardım kampanyasına da en yüksek katkıyı camiamız yaptı. Camia olarak kampanyaya toplam 56 milyon lira bağış yaptık. Bu bağışın 21 milyon lirasını da Gaziantep Sanayi Odamızın üyeleri yaptı” ifadesini kullandı.

 

Hisarcıklıoğlu, devletimizin içeride ve dışarıda büyük bir mücadele verdiğini belirterek, “Türk özel sektörü olarak biz de terör örgütleri ile mücadelede sonuna kadar devletimizin yanındayız” dedi.

 

-Son 7 yılda ihracat yüzde 119 arttı

 

“Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır” sözüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, marka şehir olmanın yolunun buradan geçtiğini bildirdi. Gaziantep 6,5 milyar dolar ihracat yapan bir cazibe merkezi olduysa, bu coğrafyanın marka şehirlerinden biri olduysa; buradaki birlik ve beraberlik sayesinde olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “      Türkiye’ye örnek tablo: Buradaki Gaziantep ruhu” dedi.

 

Küresel krizden bu yana; yani sadece son 7 yılda Gaziantep’in önemli başarılara imza attığını belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye genelinde işyeri sayısı yüzde 45 artarken, Gaziantep’de yüzde 72 arttığını bildirdi. TOBB Başkanı Türkiye genelinde istidam yüzde 57 artarken Gaziantep’de yüzde 94 arttığını, ihracat yüzde 41 artarken Gaziantep’de yüzde 119 arttığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, ISO 1000’e giren şirket sayısını Gaziantep son 7 yılda 30’dan 53’e çıkardı. Rakamlar Gazianteplinin borcuna da sadık olduğunu gösterirken 2016 yılının 11 ayında karşılıksız çek tutarı Türkiye genelinde yüzde 4 artarken, Gaziantep’de yüzde 22 azaldı.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Gaziantep neye rağmen yaptı bunları: Bir taraftan küresel kriz. Bir taraftan komşu ülkelerde savaşlar var, ihracat yolları tıkanıyor. Diğer taraftan da Gaziantep 320 bin mülteciyi misafir ediyor. 27 AB ülkesindeki toplam mültecilerin 3 katına ev sahipliği yapıyor. Çok açık söylüyorum,  Dünyada Gaziantep’ten başka bunu başarabilecek başka bir şehir yok. O yüzden bütün teşvik ve destekleri sonuna kadar hak ediyor. Gaziantep Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinde büyük bir yükü üstlendi. Şimdi ülkemizin zenginleşme yolunda da çok büyük bir yükü üstleniyor.”

 

-EKK kararları için teşekkür


 İş dünyasının sıkıntılarından söz eden Hisarcıklıoğlu, “Özellikle son dönemde yaşadığımız olaylar ekonomiye olumsuz yansıdı.Ama inşallah en kötüsünü geride bıraktık.          Bu dönemde hükümetimiz özel sektörün önünü açmak çok önemli hamleler yaptı.                Bunu da müthiş bir anlayışla, özel sektörle istişare ederek yaptılar. Son EKK kararlarında çok önemli maddeler var.   Özellikle yatırımların, finansmanın, istihdamın ve ihracatın desteklenmesi ile ilgili devrim niteliğinde kararlar alındı.


Taleplerimizi dikkate alarak hayata geçirdikleri bu reformlar için Başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız olmak üzere, ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcımıza, Bakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyoruz” dedi.

 

-İstihdam ve finansman imkanları

 

Özel sektör olarak kendilerinin de yapması gerekenler bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Elimizdeki imkanları kullanmamız lazım. Bakın TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak elimizi taşın altına soktuk. En büyük sorun piyasadaki nakit sıkıntısı ve yüksek faizler diyoruz. Fırsatı değerlendirmiyoruz.

 

Finansmanda inovasyon yaptık. Türkiye’de yapılmayan bir işi hayata geçirdik. TOBB, 365 Oda-Borsa kaynakları birleştirdik. Denizbank-Ziraat bankası, Yıllık %9.90, aylık %0.83 faizle. 100 bin liraya kadar. %85’ine KGF kefil. Bankaların psikolojik eşiğini kırdık. TOBB-İŞKUR mesleki eğitim seferberliği başlattık. Anket yaptık  % 33 duymamış.İşbaşı eğitim -  bedava istihdam.

 

1 yıl boyunca kendi işyerinde çalıştırarak eğit.Parası devletten. Günlük 50 TL + sigorta.1 yıl çalışma sonunda istihdam şartı yok.Ama istihdam edersen 42 ay sigorta işveren primi yok.Bu kapsamda devletimiz tam 500 bin kişiyi özel sektörde istihdam edecek. 48 Meslekte çalışanların mesleki ehliyeti zorunlu hale geldi. (inşaat dahil)  Ehliyetsiz çalışan kişi başına, aylık 500 TL ceza var. Sınavı yapıp belgeyi veren yapıyı kurduk.Kendi işyerine geliyoruz. Çalışanına sınav yapıyoruz. Sınav parası devletten. Sınav öncesi çalışana kurs ücretsiz. Mevcut çalışanına belge al: 1 yıl boyunca işveren sigorta primini ödeme. Yeni istihdamı belgesi olandan yap: 4,5 yıl SGK işveren primi yok.”

 

-Elektronik belge

 

Şimdi bir adım daha attıklarından söz eden Hisarcıklıoğlu, dda ile ilgili tüm hizmetleri üyelerin ayağına getirdiklerini söyledi. Bundan sonra Oda’dan alınacak her hizmeti, her belgeyi telefon ekranından yapmanın mümkün olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Telefondan belgeyi isteyeceksin. İstersen elektronik imzalı olarak sana gönderilecek, İstersen ıslak imzalı olarak ayağına gelecek. İstersen senin adına kamu kurumlarına doğrudan gönderilecek. Şubat’ta bu sisteme geçiyoruz. Bunun müjdesini de veriyorum” dedi.

 

Oda ve borsaların ne iş yaptığına ilişkin sorularla karşılaştıklarına değinen TOBB Başkanı şunları söyledi: “Oda-Borsa ne iş yapar diyorlar. Ucuz kredi sağlıyor. Nitelikli eleman yetiştiriyor.İstihdam üzerindeki maliyetini azaltıyor. Hizmeti ayağına getiriyor. Daha ne yapsın. Bu işte para yok pul yok. Alma yok – hep cepten verme. Daha canını mı versin? Türkiye’nin geleceğinden umutluyum. Türkiye’nin petrolü-doğalgazı yok. Girişimci ruh var. Devletten isteğimiz reformlarla önümüzü açsın. Biz de özel sektör olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yaparız.”


-Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Bakan Tüfenkci’nin konuşmaları

 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de törende yaptığı konuşmada, bütün sanayicilerin hepsinin birer kahraman olduğunu ifade ederek, ödül alan ve almayan herkesi hizmetlerinden dolayı tebrik etti.

''Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Ama asla ve asla kötümserliğe gerek yok. Çünkü ülkenin geleceği parlak. Bu süreçten başarıyla çıkacağız'' diyen Şimşek, Türkiye'nin 2008 ekonomik küresel krizine, AB borç krizine ve Ortadoğu krizine rağmen ayakta ve güçlü şekilde yoluna devam ettiğini belirtti.

Terör olaylarına ve 15 Temmuz hain darbe girişimine dikkati çeken Şimşek, "Bütün bu şoklara rağmen kötümser olamayız. Türkiye ekonomisi dirençlidir, temelleri sağlamdır" diye konuştu.

 

Milletin desteğini arkasına alan, milli iradeye dayalı güçlü bir hükümet olduğunun altını çizen Şimşek, siyasi istikrarın çok önemli olduğunu vurguladı.

 

Hükümetin ekonomiye yönelik aldığı kararlar ve desteklerden bahseden Şimşek, ülkenin ihracat ve katma değer zincirini yukarı çıkarma seferberliğine ihtiyacı olduğunu da bildirdi. Şimşek, ''Sanayicimiz artık ihracatı ikinci bir alan olarak görmemeli. İhracat, üretimin uzantısı olmalıdır. Bir şekilde ihracat yapın ne istiyorsanız size destek verelim. İkinci seferberlik, katma değer zincirinde yukarı çıkarmamız lazım. Sizin bu ruhla hareket etmeniz, seferberlik anlayışıyla Gaziantep'ten başlayarak bu dönüşümü sağlamamız lazım. Gaziantep artık orta yüksek ve yüksek teknoloji yatırımı yapmalı'' şeklinde konuştu.

Dünyadan ve uluslararası normlardan kopmadıklarını belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Biz piyasa ekonomisi normlarını uygulamaya, küresel normlara uymaya, AB ile entegrasyona devam edeceğiz'' dedi.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümünde Gaziantep sanayicisinin başarısının taçlandırıldığı bu programda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Tüfenkci,''Gaziantep'i dünyanın gözbebeği şehri yapan sizlersiniz. Girişimci ruhunuzdur. Sanayicilerin en büyük motivasyonu paradan da öte üretmektir, ürettiğini satmaktır. Sizlerin girişimci ruhu bölge için hem Türkiye için örnektir. Sizler Kurtuluş Savaşı'nda her türlü zorluğa karşı kahramanca mücadele eden kahraman Anteplilerin torunlarısınız. Dolayısıyla siz zorlu mücadelelerin adamısınız. Bizler sizin önünüzü açarak, sürekli yanınızda olarak bu mücadeleyi başarıya erdiririz" şeklinde konuştu.

 

Hükümetin, açıkladığı paketler ve verdiği teşviklerle reel sektörün önünü açmak istediğini belirten Tüfenkci, "Türkiye'nin üreterek büyümesi, reel sektöre dayanarak büyümesi lazım. Sizler çalışacaksınız, bizler sıkıntılara düştüğünüz noktalarda önünüzü açacağız inşallah. Karamsarlığa gerek yok, Allah birlik beraberliğimizi bozmasın. Bu ülkeye inananlar, üretenlerle berber daha da büyüyeceğiz, rekabette dünyada daha iyi noktalara geleceğiz'' dedi.


-GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu

 

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise, yaptığı konuşmada, küresel ve bölgesel olumsuz koşullara rağmen 27 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde daraldığını anımsattı.

 

Konukoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

 

‘’Ekonomide iyileştirmeye dönük önemli kararlar alan ve teşvik paketleri açıklayan hükümetimizin, olumlu çabalarını takdirle karşılıyoruz. Ancak böyle bir dönemde ekonomide milli seferberlik ilan etmek zorundayız. Üretim ağırlıklı bir modelle yüksek büyümeyi yakalamaya, sanayi sektöründe çalışmayı daha cazip hale getirmeye mecburuz. Bunun için istihdam üzerindeki vergi ve prim yükü, daha fazla destekle rekabetçi seviyelere çekilmelidir. Mevcut çalışan sayımızın korunması açısından sigorta prim desteği, yeni işçilerin yanı sıra halen çalışanlara da verilmelidir. Gelir vergisi taban uygulaması kademeli olarak yükseltilerek, asgari ücret üzerindeki yük hafifletilmelidir. Açıklanan, Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi paketini olumlu buluyoruz. Ancak, teşvik edilecek sektörler iyi belirlenmelidir. Bölgede faaliyet gösteren özel sektöre, devlet eliyle rakip çıkarılmamalıdır. Bu arada, ekonomideki durgunluk ve kurdaki dalgalanmadan olumsuz etkilenen mevcut çalışan işletmelere üretimlerini destekleyici teşvikler verilmelidir.’’










Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA