TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Ülkenin bütün renkleri YÖREX Fuarı’nda


07.10.2015 / Antalya



YÖREX Fuarı’nın açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "YÖREX, aslında bir vizyon işi. Bir Türkiye projesi. Anadolu'nun ruhunu, kimliğini, tüm renklerini görebilirsiniz. Türkiye'nin dört bir tarafı, birlik ve kardeşlik içinde burada yan yana katkı sağlamaktadır" diye konuştu. TOBB’un desteği ve Antalya Ticaret Borsasının (ATB) organizasyonuyla bu yıl 6'ncısı düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) törenle açıldı.​

Ülke genelinden 68 ilden 101 oda ve borsa, 11 kalkınma ajansı, 52 kurum, 224 firmanın yanı sıra Basın İlan Kurumunun da aralarında bulunduğu 388 katılımcının yer aldığı Antalya EXPO Center'daki fuarın açılışı, Aydın folklor ekibinin gösterisiyle başladı.

 

6.YÖRESEL ÜRÜNLER YÖREX FOTOĞRAFLARINA ULAŞMAK ve İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Törene, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve bazı partilerin milletvekilleri ile protokol üyeleri katıldı.




Video Yükleniyor...


 

Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, YÖREX'i her sene daha da geliştirip, büyüttüklerini belirterek, dünya çapında bir iş başarıldığını söyledi.

 

YÖREX'in bir vizyon işi olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu, bir Türkiye projesi. Anadolu'nun ruhunu, kimliğini, tüm renklerini görebilirsiniz. Türkiye'nin dört bir tarafı, birlik ve kardeşlik içinde burada yan yana katkı sağlamaktadır. Hem ekonomik hem de sosyal bir başarı hikâyesi yazıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

 

-"Bu topraklar müteşebbis yetiştirir"

 

Hisarcıklıoğlu, fuara katılımda 68 ile ulaştıklarına dikkati çekerek, hedeflerinin 81 ilin tamamı olduğunu kaydetti.

 

Coğrafi işaretli ürünleri hem ulusal hem de dünya pazarına açtıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, şehirleri zenginleştirmenin yolunun tanıtım ve markalaşmayla olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de insanların müteşebbis olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bu topraklar müteşebbis yetiştirir ama destekleyip, motive edecek mekanizmalar eksik. Onların, emeklerini, ürünlerini pazara ulaştırmak lazım. Anadolu coğrafyası aslında büyük bir hazine. Adamların bir tane ürünü var, bizim her ilde, ilçelerde. Yöresel ürünlerle birlikte nasıl marka olabileceğini görebilirsiniz. Bakınız elimizden kaçan fırsatlar için söylüyoruz, dünyaya laleyi tanıtan biziz ama dünyaya laleyi marka yapan Hollanda. Hollanda, bir tek laleden yılda 1 milyar Avro kazanıyor."

 

- "Markalaşmanın ilk adımı coğrafi tescil"

 

Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın ilk adımının coğrafi tescil olduğunun altını çizerek, markalaşma ve coğrafi işaret konusunda özel sektöre destek olunduğunu, sistemin biraz daha hızlı çalışması gerektiğini belirtti.

 

- "Özellikle motivasyonumuzu düşürmek istiyorlar"

 

Bu konuda son yıllarda ciddi bir ivme kazandıklarını ve coğrafi işaret sayısının 183'e ulaştığını anlatan Hisarcıklıoğlu, tüm oda ve borsaların kendi yöresel ürünlerine sahip çıktığını, tescil ettirdiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, tescil için 200 de başvurunun bulunduğuna vurgu yaparak, incirin de Avrupa'da tescil olacağını ama daha fazla ürünü tescil ettirmek gerektiğini kaydetti. O zaman gerçek paranın kazanılabileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Maalesef son günlerde gündemlere takılmamak lazım. Bizim birliğimizi, beraberliğimizi özellikle motivasyonumuzu düşürmek istiyorlar. Dışarıdan, sağdan, soldan denenlere bakmayıp, önümüze bakacağız, geride kalanlara bakarsak arabamız geride kalır" ifadelerini kullandı.

 

Antalya Valisi Türker de dünyanın her yerinde şehirlerin artık birbirlerine benzediğini anlatarak, AVM kültürünün sadece Türkiye'nin içerisinde değil, dünyanın her yerinde birbirine benzediğini dile getirdi.

Farklılıkların, çeşitliliğin, zenginliği getiren unsur olduğunu vurgulayan Türker, "Size ait bir farklılık varsa daha güçlü daha zenginsiniz demektir, onun için markalaşmak, patentler, coğrafi işaretler çok önemlidir" dedi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel ise YÖREX'le altı yıl öce çıkılan yolculuğun önemli bir noktaya geldiğini vurguladı.

 

Böylesine önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmanın önemine işaret eden Türel, Antalya'nın artık dünya liginde olduğunu belirtti.

 

- "Tüketim bilinci artıkça tercih doğal ürünlere kayıyor"

 

Türkiye Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar da yöresel değerlerin vazgeçilmez olduğunu, ürünlere hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini söyledi. Tüketim bilinci arttıkça, tüketici tercihlerinin daha fazla doğal ürünlere kaydığını anlatan Yaşar, üretimin, tutumun ve kalitenin garanti altına alınmasının önemli olduğunu dile getirdi. Yaşar, emek hırsızlığının önüne geçilmesi ve gerçek üreticilerin emeklerinin karşılığını alması açısından coğrafi işaretin önemine vurguladı.

 

YÖREX'in açılışını gerçekleştiren protokol üyelerine, Erzurum cağ kebabı ikram edildi. Protokol üyeleri, stantları gezerek, yöresel ürünleri inceledi.

 

Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 11 Ekim'e kadar açık kalacak.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA