TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Küresel ölçekteki sorunlar ancak küresel inisiyatiflerle çözülür”


23.01.2015 / Davos



B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Davos’ta Bloomberg Televizyonu’na verdiği demeçte, küresel ölçekte olan sorunların çözümünün, ancak küresel anlamda alınacak inisiyatiflerle mümkün olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu “Bu da sadece ekonomistlerin ve merkez bankalarının alacağı karar değil, tam tersine siyaset ve ekonomi beraber karar alması gereken bir mekanizma” diye konuştu.​

Dünya Ekonomi Forumu’nun yıllık toplantıları için Davos’ta bulunan B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bloomberg TV’ye konuk oldu. Hisarcıklıoğlu Davos’taki toplantılara ilişkin bilgi verdi. “Aslında burası karar alma merkezi değil, ama görüşlerin paylaşıldığı bir merkez” diyen Hisarcıklıoğlu, ekonomik açıdan bakıldığında, geçmişteki doğru bilinenlerin yanlış, yanlış bilenenlerin doğru çıktığı bir dönemin yaşandığını vurguladı.

 


Video Yükleniyor...


Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bir taraftan Amerikan Merkez Bankası’nın aldığı karar, Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı karar, İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı karar kendi ekonomilerini veya alacakları kararlar nasıl etkileyecek? Bazılarını olumlu, bazılarını olumsuz, bu noktada iyimser düşünenler var, kötümser düşünenler var. Bir taraftan petrol fiyatlarının yüzde 50 inmesini nasıl karşılamak gerekir, ekonomilerine etkileri nedir? Ki bizimki gibi hem memnun olanlar, hem üzülenler. Biz bir taraftan cari açık açısından sevinirken, bir taraftan turizm sektörü, ihracat anlamıyla baktığımız zaman da üzülüyoruz; bu tip hadiseler var. Öteki tarafta, bir taftan Dünya Ticaret Örgütü görüşmeleri, dünyadaki küreselleşme görüşülürken, bir taraftan küresel ittifaklar ortaya çıkıyor, bir taraftan ticaretin önündeki engeller ortaya geliyor, bunların tartışıldığı bir platform. Bir taraftan siyasi riskler paylaşılmakta. Tabi yoğun bir gündem var, takip edebilmek çok zor.”

 

-“Gündemi belirleyeceğiz”

 

Hisarcıklıoğlu, Avrupalıların kendi dertlerine düşmüş göründüğüne işaret edilerek, “Burada G-20’ye dikkat çekmek zor oldu mu?” şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Niye Türkler çok etkin diye sordunuz bu sefer. Bu sefer etkin olmasının en önemli sebebi, Türkiye bir 20 sene sonra belki başkanlık yapacağı bir olaya ev sahipliği yapacak ve gündemi Türkiye belirleyecek. Bugün dünyanın ekonomik gündeminin belirlendiği ve bunların karar alma merkezinin olduğu yer Türkiye. G-20 Dönem Başkanlığımız bu yıl Aralık ayının başına kadar. Türkiye ev sahipliği yapacak. Bu kapsamda B-20, Business Twenty, onun da Dönem Başkanı benim. Hem Türk iş dünyası olarak, hem de bütün dünyadaki iş dünyalarının Başkanı olarak, ilginin esas ana sebebi bu; Türkiye. Yani buradaki kendi küresel meselelerinin çözüm yeri olarak Türkiye’de bunlar görüşülecek, tartışılacak ve gündeme getirilecek. Talep çok yoğun.

 

Özellikle 2008-2009 krizi şunu gösterdi ki; küresel ölçekte olan sorunların çözümü ancak küresel anlamda alınacak inisiyatiflerle mümkün. Bu da sadece ekonomistlerin ve merkez bankalarının alacağı karar değil, tam tersine siyaset ve ekonomi beraber karar alması gereken bir mekanizma. Bu kapsamda Türkiye’ye ilgi onun için de çok fazla. Biz de çok iyi hazırlanıyoruz. İşte burada dün bir etkinlik gerçekleştirdik, yuvarlak masa kapsamında bütün görev güçleriyle, daha doğrusu çalışma gruplarımızla bir araya geldik.”

 

-Beklentiler neler?

 

Hisarcıklıoğlu beklentilerle ilgili bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “Özellikle sorunların çözümünde en önemli şeylerden, biri yatırımlar. Yani yeni iş ve büyümenin yapılabilmesi ve dünya büyümesinin sağlanabilmesi için yatırımlar ve altyapı yatırımları. Bunlara nasıl finansman bulabiliriz, hangilerine öncelik verebilir, birinci tartışılan konu bu.

İkincisi; özellikle biz de bu dönem çok önemsiyoruz, KOBİ’ler. KOBİ’ler aslında bugüne kadar büyük işletmeler, G-20, B-20 kapsamında KOBİ’leri hep dışlanarak götürmüş ve bu B-20’ler daha çok multinational company şirketlerin meselelerinin tartışıldığı bir yer olmuş. Ama bugün baktığınız zaman özellikle G-20 dünya ekonomisinin 3’te 2’si burada ekonomilerini en büyük etkileyen unsur, yüzde 65, yüzde 70 oranında KOBİ’ler, yani istihdamın yüzde 65’ni KOBİ’ler sağlıyor. Onun için KOBİ’lerle yani bugün ortak paydaşlarımız, ortaklarımız onlar, hepimizin ortakları bunların meselelerine nasıl eğilebiliriz Türkiye’de bu olacak ilk defa tarihinde ve Türkiye’nin Dönem Başkanlığında ilk defa sadece KOBİ’lerin sesi olabilecek World SME formu kuruyoruz biz ve daimi kalıcı bir forum olacak. Bütün dünyadaki KOBİ’lerin ortak meselesinin tartışıldığı ve bunların liderlere anlatıldığı bütün aslında liderler bütün siyaseten, her türlü söylemlerine KOBİ’ler birinci öncelikleri olduğunu söylüyorlar, çünkü oy noktasında onların sayısı fazla. Ama meselelerine bugüne kadar derinden eğilen kimse olmamıştı. İlk defa Türkiye’nin Dönem Başkanlığı döneminde KOBİ’lerdi birinci öncelik olacak.

 

Bir önemli konu da, istihdam. İstihdam, işsizlik bütün dünya ülkelerinin, gelişmiş ülkelerin de dahil olmak üzere işsizlik büyük bir baskı altında tutuyor, özellikle genç işsizlik, onun yanında kadın işsizliği de tartışılıyor biz de bunu gündeme alacağız.

 

Bir başka önemli konu, ticaret. Ticaret biraz önce söyledim bloklar halinde gelişmeye başladı. Bloğun dışında kalanlar maalesef bu ticaret bloklarının dışında kalanlar zarar ediyorlar. Bir taraftan da korumacılık tedbirleri hızla artmaya başladı, bu tabi dünya ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir nokta.”





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA