TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu, Davos toplantılarını değerlendirdi


22.01.2015 / Davos



B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bir taraftan ülkelerin kendi ekonomilerini koruma kaygısıyla korumacılık tedbirleri alırken, bir taraftan da bölgesel işbirliklerinin ortaya çıktığını söyledi.​




Video Yükleniyor...
 


Davos’ta Dünya Ekonomi Forumu’nun yıllık toplantısına katılan B20 Türkiye ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TRT Haber Televizyonu’na konuk olarak değerlendirmelerde bulundu.

 

Toplantılarda, uluslararası alandaki birçok konunun tartışıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Mesela, Amerikan Merkez Bankası’nın faiz kararlarıyla beraber bütün dünya ekonomisi bundan olumlu veya olumsuz etkileniyor. Bu, dünya ekonomilerine bağlı olarak bizi de aynı şekilde etkiliyor. Bir İsviçre Merkez Bankası’nın aldığı karar otomatikman hepimizi ilgilendirir hale geldi” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, petrol fiyatlarındaki beklenmeyen düşüş karşısında sevinenlerin ve üzülenlerin olduğunu, ama ne yapacaklarını bilmediklerini ifade etti.

 

Dünya Ticaret Örgütü’nün dünya ticaretinin önündeki engellerin kalkması yönünde çalışma yaptığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Bir taraftan ülkelerin kendi ekonomilerini koruma kaygısıyla korumacılık tedbirleri yer alırken, bir taraftan da bölgesel işbirlikleri çıkıyor.

 

Mesela bugün Amerika ve Avrupa bir ekonomi platformunda buluşma görüşmelerine başladı. Türkiye bunun dışında kalırsa ayrı etkisi var, içinde kalırsa ayrı etkisi var” şeklinde konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, Davos toplantılarında gündemin çok yoğun olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Bir taraftan gelir adaletsizliği konuşuluyor, müthiş derecede bir gelir adaletsizliği. Büyüyen bir orta sınıf var. Bu adaletsizliğin karşısında sosyal olarak nasıl davranılacak.

 

İşsizlik en önemli sorun olmaya devam ediyor. Genç işsizlik daha ayrı bir sorun. Bir taraftan herkesin güvenlik noktasında endişeleri var. Tabii insanlar bunu fikir alışverişinde bulunarak, görüşlerini söyleyerek, çözümler ne olabilir diye tartışıyor.

 

Bir taraftan da hastalıklar konuşuluyor. Bizi çok etkilemediği için çok farkında değiliz ama, dünyayı etkiliyor, korku salıyor. Ebola virüsünün yayılması dünyayı acaba nasıl etkiler diye. İşte bunlara çözümler aranıyor”.

 

Hisarcıklıoğlu, yabancı iş adamlarının toplantılarda Türkiye’ye çok büyük ilgi gösterdiğine vurguladı.

 

-“Türk iş dünyası olarak ayağımıza gelen bu fırsatı çok iyi değerlendirmek istiyoruz”

 

Türkiye’nin G-20, B-20 etkinliği gibi bir etkinliğe tarihi boyunca ev sahipliği yapmadığına değinen Hisarcıklıoğlu, 1 yıl sürecek etkinlikler çerçevesinde yaklaşık 10 bine yakın yabancı iş adamının Türkiye’ye geleceğini, Türkiye’nin üzerinden kendi meselelerinin çözümünü konuşacağını söyledi.

 

G20 Dönem Başkanlığında, kapsayıcılık anlamında bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

 

“Bugüne kadar maalesef dışarıda bırakılan gruplar var. G-20, B-20 etkinliği 2008 Yunanistan krizi sonrasında, Amerikan krizindeki finansal krize de bağlı olarak biraraya gelindi. Eskiden sadece finans bakanlarının bir araya geldiği etkinlikti.

 

Görüldü ki hem Amerika’nın finans krizinden çıkışta, hem Yunanistan’a müdahale noktasında küresel ölçekte beraber hareket edilirse, hem bunun maliyeti düşük, hem de daha hızlı çözüm bulunabiliyor.

 

Bu tabii liderleri, ekonomi yönetenleri cesaretlendirdi. İş dünyasını da cesaretlendirdi. Biz de bu kapsamda Türk iş dünyası olarak ayağımıza gelen bu fırsatı çok iyi değerlendirmek istiyoruz.

 

6 tane çalışma grubumuz var. Bu 6 çalışma grubunda hem kendi meselelerimizi, hem de küresel ölçekteki iş dünyasının sorunlarını tartışacağız ve bunları liderlere aktaracağız.

 

Bunlardan bir tanesi ticaret. Eskiden dünya ekonomisinin büyümesine bağlı olarak dünyadaki ticaret 2-3 misli daha fazla büyürdü. Fakat enteresan bir çizgi izliyoruz. Dünya ekonomisi büyüyor, fakat ticaret dünya ekonomisi kadar artmıyor.

 

Bir önemli konu; ticaretin içerisine dijital ekonomi girdi. Bunun etkileri, nasıl daha hızlı bundan faydalanılabilir bu konuşulmuyor, bunu tartışacağız. Altyapı ve yatırımlar ve bunların finansmanı; bir çalışma grubumuz da bu. Altyapı olmadan yatırımları çekemiyorsunuz. Önemli işlerimiz bunlar”.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA