TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Reform ateşinin yeniden yakılması lazım


24.11.2014 / Manisa



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa Anemon Otel’de düzenlenen TOBB Manisa Bülent Koşmaz Fen Lisesi’nin temel atma töreni ile Manisa İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı’na katıldı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada reform ateşinin yeniden yakılması gerektiğini söyledi.​


-Hisarcıklıoğlu işverenleri ve iş arayanları UMEM’e çağırdı


 HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Konuşmasında Türkiye’nin en önemli probleminin istihdam ve nitelikli iş gücü olduğunun altını çizen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu sorunun çözümü için mükemmel bir proje geliştirildiğini hatırlatarak hem işverenleri hem de iş arayanları bu imkandan yararlanmaya çağırdı.

 

Özellikle basından da bu projenin duyurulması konusunda destek isteyen Hisarcıklıoğlu projenin aynı zamanda istihdam maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet eden iş dünyası için de önemli avantajlar sunduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu iş arayan ancak mesleği, uzmanlığı olmayanlara 3 ay boyunca meslek eğitimi verildiğini ve bu 3 ayda kendisine günlük 25 lira cep harçlığı temin edildiğini belirterek, aynı zaman bu süreçte sigortasının da yapıldığını açıkladı. 3 ayın sonunda 3 ayda işyerinde staj dönemi olduğunu ve bu dönemde de cep harçlığı ve sigortanın sürdüğünü söyleyen TOBB Başkanı bu süreçte işverene ise hiçbir yükümlülük olmadığını bildirdi. “Bu 6 aylık sürecin sonunda işverenden eğitimini tamamlayan kardeşimizi istihdam etmesini istiyoruz ve işçi çalıştırmanın üzerindeki yükünü yüzde 18 düşürüyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, UMEM Beceri’10 Projesi’nin tam anlamıyla herkes için bir ‘kazan-kazan’ niteliği taşıdığını ifade etti. Bu imkândan özellikle yabancı firmaların çoklukla yararlandığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasına bu fırsatı görmeleri çağrısında bulundu.


HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.


-Eğitimden zarar edilmez


“Burada böylesine önemli bir eğitim tesisinin temelini atmak için bir aradayız” diyen Hisarcıklıoğlu, “Her türlü yatırımdan zarar edebilirsiniz sadece eğitime yapılan yatırımdan kesinlikle zarar etmezsiniz. Öncelikle insanınız kazanır. Şehriniz kazanır, ülkemiz kazanır. 81 ile 81 okul kapsamında Manisa’da da bu sevinci yaşıyoruz. MTSO ve yönetimine teşekkür ediyorum. Ahde vefa için teşekkür ediyorum. Manisa’ya her gelişimiz hep üzücüydü. Soma’daki Maden kazasının olduğu ilk gün buradaydık. Yaşanan acıları görerek acaba biz ne katkı sağlarız diye buradaydık. Allah’tan rahmet dilerim. 36 oda ve borsaya teşekkür etmek istiyorum. Türk insanına Türk iş dünyasına 365 od ve borsamız tarihinde ilk defa böyle bir büyük dayanışma sağlayarak Soma’ya 17 milyon katkı sağlamaya çalıştık. Bu benim TOBB Başkanlığı dönemimde 18 sefer Manisa’ya geldik. Manisa tarihimizin en önemli şehri. Fatih’ten Kanuni’ye, Selim’e kadar padişahlar şehzadelik tecrübelerini Manisa’da yapmıştır. Bu büyük bir onurdur. Bundan büyük bir onur olamaz. Evliya Çelebi Manisa için der ki sanat ehlidir, din ehlidir, ziyaret ehlidir der. Manisa’nın nerden nereye geldiğine baktığımızda Manisalının nasıl bir tarih yazdığını görür ve gurur duyabilirsiniz. 18-19 bin bina varken 500 bina ayakta kalacak bugün o şehir Türkiye’nin gurur duyacağı bir sanayi şehri haline gelmiş. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Birlikte hareket edince bereket geliyor. Hizmet eden valilerimiz, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz birlikte hareket ediyorlar. Anadolu’yu ve Manisa’yı gördüğünüz zaman içinize refah ve zenginlik doğuyor. Allah size Manisa’da doğma şansı vermiş. Manisa tüccarı, sanayicisi ve esnafı birlikte rahmet ve bereket var diyor. Son iki gelişim hariç her Manisa’ya gelişimde moral alıp Anadolu’nun diğer şehirlerine de moral taşıdım” şeklinde konuştu.

 

-Rakamlarla Manisa ekonomisi

 

Hisarcıklıoğlu konuşmasında milli gelirin nerelerden elde edildiğini istatistiki bilgiler vererek Türkiye ve Manisa’yı karşılaştırdı. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Milli gelir nereden üretiliyor diye bakıldığında Türkiye’nin yüzde 28’i sanayidenken Manisa’nın yüzde 32’si sanayiden. Tarımın Milli gelirdeki oranı yüzde 9’ken Manisa’da bu rakam yüzde 19. Manisa üreten birim şehir. Sanayi kültürü olan bir şehir. Son 1 ayda Türkiye’de açılan şirketler bir önceki yıla göre yüzde 20 artarken, Manisa’da yüzde 20. Sigortalı çalışan sayısı da Türkiye’nin üstünde kadın sigortalı sayısında da yüzde 7 artış olmuş.

 

Türkiye’de gelir mükellefi hiç artmamışken Manisa’da yüzde 2 düşmüş. Kurumlar Vergisi mükellefi Türkiye’de yüzde 2 artarken Manisa’da yüzde 1 artmış. İlk 500 şirket arasında 10 yıl önce 8 Manisalı şirket varken bu rakam bugün 13’e gelmiş. Son 9 ayda İhracatımız yüzde 5 artarken Manisa’nın ihracatında yüzde 46’lık bir azalış var. İngiltere, Fransa ve Almanya’ya yapılan elektrikli ev aletlerinde bir azalma var ama inşallah oradaki 3 önemli pazarda da ekonominin yukarı doğru çıkmasına bağlı olarak bu rakamın da yukarı çıkacağını umuyorum. Manisa’nın iç piyasasına bakınca. Türkiye’de protestolu senetler ilk on ayda artış yüzde 9 kalmış. Enflasyonla eş değer. Manisa’da güzel olan bir şey bu rakam yüzde 2. Türkiye’nin altında. Türkiye’ye göre iç piyasada bir canlılık var. Manisa’da 300 kilometre yarı çaplı bir alanda 204 milyar TL’lik bir Pazar var. Manisa en çok yüzde 18’le İngiltere’ye sonra Fransa ardından da Almanya’ya ihracat yapıyor. İlk 6’daki ülkelerin hepsi Avrupalı. Avrupa ülkesine mal satabilmek için iki şey lazım. Tüm dünyaya göre daha kaliteli mal yapacaksınız ve fiyat rekabetini yapacaksınız. Aslında Türkiye sanayisinin gelmek istediği konfrigasyon Manisa’nın yaptığı konfigrasyon. İlk iki sırada elektrik ve elektronik ile kazanlı ürünler var. Manisa çevresindeki şehirlere göre 3. Bölge olması itibariyle şanslı. Ege Bölgesine baktığımızda İzmir’den sonra en çok yatırımın yapıldığı şehir Manisa. Manisa bir şeyde birinci. Kişi başlı teşvikli yatırımlara baktığımızda Manisa 5 bin 590 dolarla birinci İzmir ikinci. Manisa tarım yönünden de çok zengin. Ürün çeşitliği fazla. Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yüzde 5’den fazlası burada. Zeytin ve zeytin yağının en önemli merkezlerinden birisi. Türkiye’nin toplam zeytin üretiminin yüzde 14’ü Manisa’da. Zeytin yağıyla da en önlerde. Yeşil zeytinle Akhisar tek başına marka haline gelmiştir.”

 

-Manisa 5 yıldızlı oda

 

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının 5 yıldızlı oda kapsamında olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Bu şu demektir. Paris, Berlin, Londra Odaları hangi standartla hizmet veriyorsa bu odalarda o kalitede hizmet veriyor. Bunu biz demiyoruz. Uluslar arası Loydi diyor bunu.” şeklinde konuştu.

 

Oda başkanlarının bu işi yaparken birçok şeyden fedakarlık gösterdiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Eşinizden fedakarlık edersiniz, çocuklarınızın büyüdüğünü göremezsiniz, işinizden fedakarlık edersiniz. Bizler işadamlarıyız. İşadamı olamasak oda ve borsa başkanı olamayız. İşimizden fedakarlık ediyoruz ne için ülkemiz için, ne için işimiz için. Bir insanın kurtuluşunun bütün insanlığın kurtuluşu olduğuna inanıyoruz. Bu dünyada belki takdir görürüz görmeyiz. Esas olan öbür tarafa gittiğin zaman oradakini kandırabilme şansı yok. O bize bizden daha yakın. Hizmeti görürken, şehrimizi, ülkemizi nasıl zenginleştiririz diye çalışıyorlar” dedi.

 

Manisa’nın bu kadar büyük sanayi kuruluşu varken uluslararası bir fuar merkezi olmamasına değinen Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın ve Avrupa’nın en cazip yatırım şehri Manisa’da böylesine bir fuar merkezine ihtiyaç var. Sanayi bölgeleri dolu. Turgutlu’da az bir yer kaldı. Üzümde sıkıntı var bunu da biliyorum. İç ve dış satışta azalma var. Eskiden pamuk vardı Manisa’da önemli bir gelir kaynağı ancak bugün Manisa’da pamuk kalmadı. Tekstili ayakta tutabilmek için ithalat yapıyoruz. Pamukta teşvikin olmaması nedeniyle pamuğu kaybettik. Manisa Ticaret Borsası sultani üzüm patenti için başvurmuş. Coğrafi işareti alınırsa üzümün pazarlanması da daha kolay olacak” dedi.

 

-“Bizden daha fazla kıdem tazminatı veren ülke yok”

 

Hisarcıklıoğlu konuşmasının devamında, “2002 yılına kadar düşük kredi tuzağındaydık. Kişi başına gelir 4 bin doların altındaydı. Daha sonra yapılan hamlelerle kişi başına gelir 6 yılda 10 bin dolar seviyesine yükseldi. Maalesef son 6 yılda yerimizde sayıyoruz. Bunun sebebi ise reform yapmayı unuttuk. Ne yaptık. Birbirimizle uğraştık. Türkiye olarak birlikte hareket edebilme kültürünü unuttuk. Herkes ayrı bir baş oldu. Bundan dolayı yerimizde saydık. 6 yılda yaptığımızı 9 yılda yapıp kişi başına geliri 25 bin doların üzerine çıkaracağız. Bunu da başaracağız. Türkiye’deki cumhuriyet tarihi boyunca büyüme hızımız yüzde 5 civarında olmuştur. Son 3-4 senedir yüzde 4 yüzde 3 civarında. Avrupa’ya göre daha iyiyiz yine ama arkamızdan gelenler var. Onun için muhakkak ve muhakkak yüzde 7’lik büyüme hızını hak ediyor. Kişi başında 25 bin dolara çıkmak için. En büyük 10 ekonomiden biri olmak için yüzde 7 büyüme hızı şart. 2002- 2009 arasındaki o büyüme trendini yeniden yakalamalıyız. Türkiye’de Hizmetler sektörü yüzde 65 sanayi yüzde 25. Gayri safi milli hasıladaki sanayi payını daha da artırmalıyız. Yunanistan krizden niye çıkamıyor çünkü hep hizmet sektörü. Üretim yok. Bizim gözbebeğimiz sanayi. Hizmet sektörü de olsun ama payı sanayiden daha aşağı olmalı. En önemli sıkıntılarımızdan biri de bir yıl önce KDV’lerde azalma var. Bu iç piyasada bir azalma olduğunu gösteriyor. İstihdam üzerinde çok büyük sıkıntılar var. Daha çok istihdamın önünde engeller var. Bir işçinin eline geçen paranın yeteri kadar çok olmadığının farkındayız. Ama bana maliyeti 180 lira ben 180 lira vereceğim işçimin eline 100 lira geçecek. İstihdamdaki vergi yüklerinde birinci sıradayız. Adeta işçi çalıştırma deniyor veya kaçak çalıştır deniyor. Rakiplerimizle aynı konuma gelmemiz lazım hatta önlerine geçmemiz lazım. Yüzde 3 işsizlik sigortası primi ödüyoruz, kıdem tazminatı ödüyoruz. Bizden daha fazla kıdem tazminatı veren ülke yok. Her yıl 700 bin genç istihdama katılacak, rakiplerle rekabet et deniyor. Nasıl rekabet edeceğiz. Reform ateşin yakılması lazım. Ben devletten para pul istemiyorum. Tek isteğim rakiplerim hangi şartlarla üretim yapıyorsa o şartlar sağlansın. Almanya’daki, Fransa’daki pazarlara kim mal satıyorsa onlarla eşit şartlar sağlansın” dedi.

 

Yapılan konuşmaların ardından Manisa’nın Yunusemre ilçesi Güzelyurt Mahallesinde yapılacak olan TOBB Bülent Koşmaz Fen Lisesi’nin temel atılması Anemon Otel’den temsili olarak atıldı.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA