TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Her yıl en az 70 bin girişimci çıkartmamız lazım”


18.11.2014 / İstanbul



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, G3 Forum’u kapsamında, Gazeteci Cüneyt Özdemir’in moderatörlüğünde düzenlenen “Türkiye Ekonomisi ve Girişimcilik” konulu panele katıldı.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Burada girişimci adaylarına hitap eden Hisarcıklıoğlu girişimciliğin Türkiye için önemine vurgu yaparak, "Girişimciliği moda olduğu için mi istiyoruz? Bizim gibi kurumların bu işi moda olduğu için takip etmesine gerek yok. Ülke olarak zenginleşmek istiyoruz, dünyada zenginleşmenin tek yolu da girişimcilikten geçiyor. Ne kadar çok girişimcin varsa o kadar zenginsin, eğer ülke olarak zenginleşmek istiyorsan girişimci sayını artıracaksın" dedi.

 

İşsizliğin çözümünün girişimcilikten geçtiğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de 1,5 milyon işletme var, bizim yanımızdaki çalışan sayısı 15 milyon. Yani her bir işletme demek, 10 kişiye istihdam demek. Her yıl istihdam nüfusuna 700 bin kişi katılıyor. Bu 700 bin kişiye iş bulabilmek için her yıl en az 70 bin girişimci çıkartmamız lazım. Resmi rakamlara göre iş aramayanları çıkartıp sadece 'işsizim' diyenler 3 milyon kişi. Her yıl 700 bin istihdam katılıyor, bunları nasıl eriteceğiz? Tek çözümümüz girişimci sayısını artırmak" şeklinde konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, 2. Dünya Savaşı'nda Almanya ve Japonya'nın 2 kaybeden ülke olarak bugün geldikleri noktaya girişimci ekosistemi sayesinde ulaştıklarını anlattı.

 

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmesi için girişimciliğin yeri ve önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, konuşmasında kendi girişimcilik hikayesini anlatarak, “Rahmetli babam bir girişimci değildi. Ancak ben Kayseriliyim. Biz de girişimcilik kültürü var” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, "Girişimcilik bir kültür meselesi" vurgusunu yaptı, Kayseri'de yazın çalışmak için çocukların ustaların yanına verildiğini aktardı. Ustanın 'Bu çocuk başarılı' demesi halinde çalışmaya devam ettiğini, başarısız olanların da okutulduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Yani bizde işe yaramayanı okutuyorlar, işe yarayanı da iş adamı yapıyorlar" dedi.

 

-"Başarılı olmak istiyorsanız işin hilesi dürüstlüktür"

 

Hisarcıklıoğlu, ilkokulda yazları bir eczanede çalıştığını, üniversitede harçlık için çorap sattığını da anlatarak, girişimcilere şu önerilerde bulundu: "Çalışma prensibini elde etmek önemli. İş hayatında 5 tane prensip edindim. Başarılı olmak istiyorsanız işin hilesi dürüstlüktür, kazanmak istiyorsanız dürüst olacaksınız. Giderleriniz her zaman gelirlerinizden az olacak, önce kontrol edeceksiniz sonra itimat edeceksiniz. Hafızanıza güvenerek iş yapmayacaksınız, yazılı olması önemli. Bir de arkadaşlıkta 'idare' olur, işte 'idare' olmaz."

 

Hisarcıklıoğlu, Türk toplumunun girişimciliği kabul etmeyen bir kültürden geldiğine işaret etti. Bu durumun yavaş yavaş değişmeye başladığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, Turgut Özal'dan sonra girişimciliğin keşfedildiğini, girişimciliğin olmazsa olmazının ise cesaret olduğunu dile getirdi.

 

Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerin Türkiye'de müthiş bir başarı hikayesi yazdığına dikkati çekerek, kadın girişimci istatistiklerine ilişkin şu bilgileri de paylaştı:

 

"TOBB Kadın Girişimciler Kurulu şu an Türkiye'nin en geniş kadın girişimciler kurulu. 81 ilde 7 bin kadın örgütlü vaziyette şu an... Türkiye'deki kadın girişimci sayısı 70 bindi, hedefimiz bu sayıyı artırmaktı. Toplum nüfusunun yarısı kadın ama girişimciler içindeki payı yüzde 5'ti, geçen yıl itibarıyla toplam Türkiye'deki kadın girişimci sayısı oran itibariyle yüzde 7'ye geldi. Esas bu sene müthiş bir rekor kırdılar, bunu ilk defa burada açıklıyorum; bu yılın 8 ayı itibarıyla 60 bin girişimcinin 20 bini kadın girişimcilerden oluştu, üçte biri yani."

 

-Kalkınma Bakanı Yılmaz

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, “Girişimci denildiğinde bir taraftan çok bireysel bir çaba anlaşılıyor. Risk alan cesaretle iş yapan bunun karşılığında yüksek getiriler elde etmeyi hedefleyen insan, birey akla geliyor ama bir taraftan da şunu görüyoruz. Girişimciliğin çok güçlü olduğu sosyal ortamlar var, bunu pek teşvik etmeyen desteklemeyen ortamlar var. Buradan bakınca girişimcilik aslında çok sosyal bir hadise ortamla sağlanan koşullarla yakından ilişkili. Ortam derken bütün unsurları kast ediyorum bir taraftan tabi bir piyasa mekanizması rekabetçilik, gerçekten çaba harcadığınızda, emek harcadığınızda bunun karşılığını göreceğinize dair inanç sahibi olmalısınız” diye konuştu.

 

2023 hedeflerinin toplum olarak üzerinde uzlaşılan bir konu olduğunu belirten Bakan Yılmaz, eski bir planlamacı olarak 2023 konusunu çok önemsediğini söyleyerek, “Birçok planlar, programlar geçmişte de hazırlandı ama bu kadar geniş bir toplumsal uzlaşma hiç bir zaman oluşmamıştır.2023 konusunda bu var, bizim büyük bir avantajımız sadece planlama teşkilatımız bunu söylemiyor. Bütün sektörler bu hedefler konusunda uzlaşmış durumda” ifadelerini kullandı.


Milli gelir üzerinde de çalışmaları olduğunu dile getiren Yılmaz, “2 trilyon doları aşan bir milli gelir oluşturalım diyoruz. 25 bin dolar kişi başına düşen gelire ulaşalım istiyoruz. 500 milyarı aşkın ihracat yapalım istiyoruz, ARGE harcamalarımızın yurtiçi hasıla oranını yüzde 3’lere kadar çıkaralım, 3’te 2’sini özel sektör yapsın istiyoruz. Enflasyonu faizleri düşürüp bunu da düşük faizli oranlara düşürmek istiyoruz. Bunlar 2023 hedeflerimiz” dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA