07.12.2012 / Ankara
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Protokol törenine TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Akyıl, Batman Valisi Yılmaz Arslan, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Nasıroğlu ve Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş de katıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu imza töreninde yaptığı konuşmada, geleceği sağlıklı bir şekilde inşa etmenin yolunun eğitime yatırım yapmaktan geçtiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Dünyanın en büyük gücü ne atom bombasıdır, ne yer altı zenginlikleridir. Dünyanın en büyük sermayesi ne altındır, ne elmastır. Bir ülkenin gerçek gücü eğitimli insanlarıdır. Bir ülkenin hayallerinin, hedeflerinin, gerçeklerinin sınırını eğitimli insanları belirler” diye konuştu.TOBB Başkanı bu konuda şu örneği verdi: “Biz dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Peki o zaman rakiplerimizin kişi başına yaptıkları üretime bakalım! Şu anda Almanya’da çalışan bir kişi yılda ortalama 85 bin dolar katma değer üretiyor, ABD’de 105 bin dolar katma değer üretiyor. Biz de çalışan bir kişi ise sadece 35 bin dolar katma değer üretiyor. Oradaki çalışanların farkı nedir? Neden daha fazla katma değer üretiyorlar. Çünkü kaliteli eğitim almış insan kaynağına sahipler” dedi.
-İşin sihri nitelikli eğitimde
Bu konudaki sihrin sadece nitelikli eğitim olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’nin ileri teknoloji üretimine geçmesinin yolu da nitelikli eğitim vermesinden geçiyor. Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesinin büyük bir artış göstermesini, Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların artmasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz.
İnsan kaynağı alanında bir atılım yapmadan, uzun vadede Ar-Ge yatırımlarının ekonomik getirisini beklemek pek gerçekçi olmaz. Daha kaliteli üretim zihniyetine geçmek için, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için daha eğitimli insan kaynağına ihtiyacımız var. Bu tespiti yaparken çok büyük bir avantajımızın da olduğunu biliyoruz. Bizim en büyük sermayemiz genç nüfusumuz. Bu yaklaşımla hareket ederek, ilköğretim okullarından başlayarak eğitimin her kademesine destek olmak için taşın altına elimizi koyduk! Şu ana kadar 35 ilde okul yapımına 78 milyon lira harcadık”
-Hisarcıklıoğlu’ndan Batman’a övgü
Batmanlıların şanslı insanlar olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “80 ili kıskandıracak noktadalar. Devletin kasası çok değerli bir Batmanlıya emanet” diye konuştu.
Batman doğumlu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm Türkiye’ye örnek olacak bir başarı hikayesine sahip olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Sayın Bakanımız, köyde doğmuş, yoksul bir ailenin çocuğu olarak okumuş, kendisini geliştirmiş, dünya finans piyasalarına hükmetmiş ve bu ülkenin Maliye Bakanı olmuş. Güzel ülkemizin fırsatlar ülkesi olduğunun en güzel göstergesi işte bu başarı hikayesidir” ifadesini kullandı.
-Barışın olduğu yerde zenginlik olur
Barış ve huzurun fırsat kapıları açtığına işaret eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, barışın olduğu yerde huzur, huzurun olduğu yerde ticaret, ticaretin olduğu yerde de zenginlik olduğunu dile getirdi.
Batman için halkın söylediği "Değiliz herkes gibi sıradan, hamd olsun Batmanlı yaratmış yaradan" sözünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu “Gerçekten her yeri nimet dolu. Petrol desen petrol var... Dicle’nin aktığı bereketli topraklar var... Tarih desen, antik kent Hasankeyf orada. Bini aşkın mağaralarıyla, tarihsel anıtlarıyla bir doğa harikası. Son yıllarda şehre yapılan yatırımlar ve sanayinin gelişmesiyle ciddi bir gelişim gösterdi şehrimiz. Baktık, Batman sanayi hızı açısından Türkiye’de 15. sırada. Kısa süre içinde organize sanayi bölgesi sayısı 3'e yükselmiş. Şehirde büyük bir dinamizm var, potansiyel var. O yüzden Batman’a çok önem veriyoruz. Genç nüfus oranı çok yüksek! Malum, işsizlik sorunu var, bölgede yaşanan terör olayları ekonomiye büyük zarar veriyor. Bu sorunları kalıcı olarak aşmanın yolu eğitime yatırım yapmaktan geçiyor. O yüzden şehrimize böyle bir yatırım yapma kararı aldık” diye konuştu.
-“İş adamları sadece biz kazanalım demez”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu iş adamlarının olarak sadece biz kazanalım bize yeter anlayışında olamayacağını ifade ederken, kazanırken ülkeye de kazandırmanın peşinde olduklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Biz “bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum” diye büyüdük. Biz hala bu borcu ödemenin peşindeyiz. Bizim iş adamlığımız başka memleketlerdeki iş adamlığına benzemez. Biz her şeyden önce memleket sevdalısıyız! Bu çalışmamızda yalnız değildik elbette.. Okulun arsa tahsisini yaparak projemize değerli katkılarda bulunan Valimize teşekkür ediyorum. Bu hayırlı işe öncülük ettikleri için Batman’da iş âlemi için müthiş çabalar gösteren Oda ve Borsa başkanlarıma özellikle teşekkür ediyorum. Onlar bir kuruş para almadan Batman’ın zenginleşmesi için çalışıyorlar. Kendilerini gönülden tebrik ediyorum. Bu projede bizi yalnız bırakmayan değerli Bakanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Yatırımlarımızın Batmanımıza hayırlı olmasını diliyorum.”
-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmasında, bakanlığın merkezi bilgisayar sisteminin hacklendiği iddialarına ilişkin, ''Hiç bir şekilde dışarıdan Maliye Bakanlığı sistemine giriş olmadı. Merkezi bilgisayarımıza herhangi bir müdahale olmadı'' ifadesini kullandı.
Bakan Şimşek, toplantıda eğitimi önceliklendirdiklerini belirterek, bundan 10 yıl önce Türkiye bütçesinin yaklaşık 9,4'ünün eğitime ayrıldığını, şu anda 2013 bütçesinin gündemde olduğunu, bu oranı yüzde 17'ye çıkardıklarını ifade etti.
Eğitime 10 yıl önce 11,3 milyar lira ayrılırken, şu anda eğitim bütçesini 68 milyar liranın üzerine çıkardıklarına dikkati çeken Şimşek, ''Gelecek sene belki 70 milyar lirayı aşar'' dedi.
Şimşek, bu çabalara rağmen, Batman'da derslik açığı konusunda katedilmesi gereken yol olduğunu belirterek, Batman'da ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 39'dan 24'e düşürdüklerini bildirdi.
TOBB'un çok hayırlı bir işe imza attığını dile getiren Şimşek, ''Eğitim bizim geleceğimizdir'' dedi.
-Batman'a 2. Organize Sanayi Bölgesi-
Şimşek, Batman'da teşviklerin getirdiği yatırımlara, eğitim kalitesinin yükselmesiyle beşeri sermaye imkanlarını sunabildiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Batman'ın altyapısı var. Büyük teşvikler var. Eğitilmiş insan var. Geriye bir tek Batman'ın huzura ihtiyacı kalıyor. Batman çok hızlı bir şekilde bölgede yıldızlaşma potansiyeline sahip. O yönde de gidiyor. Bundan 10 yıl önce Batman'ın 500-600 bin dolar civarında ihracatı vardı. İnşallah belki bu sene 100 milyon dolara doğru çıkacak. Ama bu yetmez. Ben çok hızlı bir şekilde milyar dolarları aşabileceğine inanıyorum. Çünkü organize sanayi bölgesi doldu, burayı büyüttük. Şimdi esas ikinci büyük organize sanayi bölgesi üzerine çalışıyoruz. Çalışmaları başlattık. Belki 5-6 milyon metrekarelik bir alana bakacağız. Ben inanıyorum ki; Batman, Gaziantep'ten sonra çok ciddi bir noktaya gelecek. Ama bu, bir yandan bizim iş aleminin önünü açmamızdan, bir yandan da Batmanlı hemşehrilerimin oradaki huzura barışa sahip çıkmalarından geçiyor.''
Bakan Şimşek, Türkiye'nin petrolü olmadığını, ama Türkiye'nin güçlü beşeri sermayesi olduğunu belirterek, 17 milyon ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi bulunduğunu, onların geleceğine yatırım yaptıklarını bildirdi.
Şimşek, bir gazetecinin bakanlığın merkezi bilgisayar sisteminin hacklendiği iddialarına ilişkin sorusu üzerine, hacklenmenin söz konusu olmadığını vurguladı. Şimşek, ''Hiç bir şekilde dışarıdan Maliye Bakanlığı sistemine giriş olmadı. Merkezi bilgisayarımıza herhangi bir müdahale olmadı'' dedi.