TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Gambiya’ya tüketim ve sanayi ürünlerinizi Türkiye’den temin edin çağrısı


12.02.2014 / İstanbul



Türkiye-Gambiya İş Forumu’nda konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörü olarak Gambiya ile tüm seviyelerde etkin işbirliği kurmak istediklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Gambiya’nın dışarıdan temin ettiği günlük tüketim ve sanayileşmesi için gereken tüm sanayi ürünlerini Türkiye’den sağlayabileceğini bildirdi.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Türkiye-Gambiya İş Forumu, TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve Gambiya Ticaret, Sanayi, Bölgesel Bütünleşme ve İstahdam Bakanı Abdou Kolley ile iki ülke işdamlarınının katılımıyla İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi.

 

Hisarcıklıoğlu, İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde durdu. TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Gambia ayrıca bizler için limanı ve havaalanıyla Batı Afrika’da bir re-eksport merkezi olma potansiyeline sahiptir. Ancak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinde ciddi lojistik ve ulaşım engelleriyle karşı karşıyayız. Bu engellerin başında, enerji sorunu, depolama zorlukları, liman hizmetlerindeki bir kısım yetersizlikler gelmekte. Bu sorunların aşılması için, Banjul Uluslararası Havaalanı’nın modernizasyonu ve yeni bir havaalanı inşası, Banjul Uluslararası Deniz Limanı’nın modernizasyonu, Banjul çevresinde otoyol inşası, Gambiya kıyı şeridi ile iç bölgeleri birbirine bağlayacak bir demiryolu inşası gibi ulaşım altyapısı projeleri ile termik santral inşası,          güneş panellerinin yaygınlaştırılması  gibi enerji sektöründeki projeleri birlikte hayata geçirebiliriz.”

                                                            

-“Ekonomik ilişkiler sadece ikili ticaret değil”

 

Ekonomik ilişkileri sadece ikili ticaret olarak görmediklerini ifade eden TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gambiyalı işadamlarıyla birçok alanda ortak projeleri hayata geçirebileceklerini bildirdi. Dünya nüfusunun hızla artmasıyla tarım sektörü ve Afrika ülkelerinin tarımsal arazileri önem kazandığına işaret eden Hisarcıklıoğlu,“Bu bağlamda Türkiye’nin sahip olduğu ileri tarım tekniklerinin, özellikle sulama teknolojilerinin Gambiya’da uygulanmasının Gambiya’nın gıda güvenliğine önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Gambiya’nın üretmekte olduğu mango, domates, yer fıstığı gibi tarımsal ürünlerin dünya standartlarında temizlenmesi, işlenmesi ve ambalajlanmasına ilişkin ortak yatırımlar ile hem Gambiya’nın gıda güvenliğine katkı sağlayabilir, hem de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine destek olabiliriz.

Gambiya sahillerinin sahip olduğu potansiyelin kullanımı ve balık işleme tesislerinin geliştirilmesi ve artırılması konusunda ortak çalışmalar yapabileceğimize inanıyorum.”

 

-Türkiye’nin sanayisi güçlü


Halihazırda oldukça mütevazi bir şekilde gelişen ikili ilişkilerin en yakın zamanda çok daha ileri boyutlara ulaşmasını dileyen Hisarcıklıoğlu, DEİK bünyesinde geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan Türk-Gambiya İş Konseyi’nin ikili ekonomik ilişkilerin ileri seviyelere çıkması için çalışacağını bildirdi.

Türkiye’nin coğrafi olarak Afrika, Avrupa ve Asya’nın kesişim noktasında bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiye, aynı zamanda bir Avrasya, bir Ortadoğu, bir Akdeniz, bir Karadeniz ve bir Balkan ülkesidir.

Türkiye; İtalya ile Çin arasında, en büyük sanayi üretim kapasitesi ile sanayi ürünü ihracatına ve en güçlü özel sektöre sahip ülkedir.

Etrafımızdaki coğrafyada hem ticaret hem yatırım anlamında son derece aktifiz. Türk şirketlerinin kuzey afrika, balkanlar, Ortadoğu ve Avrasya bölgesindeki yatırımları 25 milyar doları bulmuştur.

Türk özel sektörü olarak güçlü tarihi ve kardeşlik bağlarımız bulunan Afrika ile de ilişkilerimizi güçlendirmek ve derinleştirmek arzusundayız.

Afrika’nın küresel sisteme entegrasyonu, dünya ekonomik düzeni içinde hak ettiği yere gelmesi, insan kaynaklarını ve doğal zenginliklerini en verimli şekilde kullanarak, ekonomik kalkınmasını gerçekleştirmesi, Türk özel sektörünün ortak arzusudur.

Afrika kıtasındaki beklentimiz uzun vadeli, verimli ve karşılıklı yarar esasına dayalı olarak, ortaklıklar tesis etmektir.

Temsilcisi olduğum Türk özel sektörü olarak dost ülke Gambiya ile tüm seviyelerde etkin işbirliği kurmak istiyoruz” diye konuştu.

 

-“Bilgi birikimimizi paylaşabiliriz”

 

Afrika ve Türk özel sektörleri arasında stratejik ortaklığın daimi kalması ve kurumsal bir yapıya taşınması için Türk-Afrika Ticaret Odasını 2008 yılında kurduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Küresel müteahhitlik piyasasında Çin’den sonra dünya ikincisi olan ve bu güne kadar dünyanın dört bir köşesinde 103 ülkede toplam 274 milyar dolarlık 7.371 proje tamamlayan Türk müteahhitlik şirketleri, Gambiya’nın ekonomik kalkınması için gerekli inşaat ve altyapı projelerini yapmaya hazırdır.

Öte yandan, Türkiye Dünya’nın en büyük 6. turizm destinasyonudur ve her yıl 30 milyondan fazla turisti ağırlamaktadır.

Bu alanda sahip olduğu bilgi birikimini Gambiyalı dostlarımıza aktarmaya hazırız.

İhracatının yüzde 90’ı sanayi ürünü olan Türkiye, ihracatının yarısını dünyanın kalite ve maliyet anlamında en rekabetçi piyasalarından olan Avrupa ve Amerika pazarına yapıyor.”


 

-AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

 

İş forumunda AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da bir konuşma yaptı. AB Bakanı Çavuşoğlu Türkiye'nin Çin ve Hindistan'la birlikte Afrika'nın 3 stratejik ortağından biri olduğunu söyleyerek, "Bunun sebebi öncelikle hükümetimizin Afrika açılımının son derece verimli geçmesi ve Afrika ülkeleriyle oluşturduğumuz bağlardır" dedi.

 

Türkiye'nin Afrika ülkelerindeki diplomatik temsilcilik sayısını 35'e çıkardığını ve THY'nin Afrika'nın bir çok şehrine uçmaya başladığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Tüm Afrika ülkelerinde işadamlarımız var. Atmamız gereken adımlar var. 35 milyon dolarlık ticaret hacmi ki bu Türkiye'nin lehinedir. Bu potansiyelimizin altındadır. Bunu nasıl geliştirebiliriz. İki taraf arasında nasıl denge kurabiliriz, bunun çalışmalarını yapmalıyız" ifadelerini kullandı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA