TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Türkiye ve Polonya, Avrupa ekonomisinin iki dinamik yıldızı”


08.11.2013 / Varşova / Polonya



TOBB/DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Varşova’da gerçekleştirilen Türkiye-Polonya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa ekonomisinin iki dinamik yıldızı olarak bir araya geldiklerini, Avrupa’daki tüm ekonomiler krizlerle boğuşurken, Türkiye ve Polonya’nın büyüme rekorları kırmayı başardığını söyledi.​

Türkiye ve Polonya iş dünyasının büyük bir başarı hikayesini yazdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Gelişmiş ülkelerdeki zengin işadamları paralarını nerede saklayacaklarını düşünürken, bizler risk aldık ve ülkelerimizin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik. Daha çok ürettik, daha çok ihracat yaptık, daha çok istihdam sağladık” dedi.

 

Avrupa’nın hızlı balıkları olan Türkiye ve Polonya’nın iş dünyalarının birbirini tanımadığını ve yeterince iş yapamadıklarına dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Tarihi bağlarımız çok güçlü. Gelecek sene diplomatik ilişkilerimizin 600.yılını kutlayacağız. Ama maalesef ekonomik ilişkilerimiz çok zayıf” ifade etti.

 

Türkiye ekonomisi hakkında bilgiler veren Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Bakın bugün Türkiye, İtalya ile Çin arasındaki geniş bölgenin en büyük sanayi üreticisi, en büyük lojistik merkezi ve en sağlam finansal sisteme sahip ülkesi.

 

100’ü aşkın ülkede inşaat projeleri tamamlayan müteahhitlerimiz, dünyanın en büyük ikinci gücü konumundadır. Yılda 32 milyon turist ağırlayan turizmcilerimiz, dünyanın 6. büyük kapasitesine sahiptir.

 

Türkiye, tamamına yakını sanayi ürününden oluşan 160 milyar dolarlık ihracatı ile bölgesinin en önemli sanayi malı tedarikçisidir. Hem de ihracatın yarısından fazlasını da Avrupa ve Amerika gibi dünyanın en rekabetçi pazarlarına yapıyoruz. Yani kalitemizle fark yaratıyoruz.

 

Peki, yaklaşık 200 milyar dolar ithalat yapan Polonya’ya ne satıyoruz? Sadece 1,8 milyar dolar.

Aynı şey Polonya için de geçerli. Siz yılda 230 milyar doların üzerinde ithalat yapan Türkiye’ye ne kadar mal satıyorsunuz? Sadece 3 milyar dolar.

 

Bu aslında, iş dünyalarımızın birbirini yeterince tanımadığının en büyük göstergesidir. Bunu değiştirmek bizlerin elinde. Birlikte çalışarak bu tabloyu çok daha parlak hale getirebiliriz.

 

Ticaretin yanı sıra yatırımlar alanında da ciddi bir potansiyel olduğu kanaatindeyim. Türkiye, son 10 yılda 123 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekti. Aynı şekilde Polonya da Avrupa Birliği’nin en fazla yatırım çeken ülkelerinden. Ama, rakamlara bakıyorum. Yatırımlarımız “sıfır” mertebesinde. Çok düşük”.

 

Polonyalı şirketleri Türkiye ile ticaret yapmaya, davet eden TOBB Başkanı, “Gelin birlikte ortak projeler geliştirelim, 21.yüzyılın örnek ortaklıklarını kuralım. Avrupa’nın geleceğini birlikte şekillendirelim. İki tarafın da oldukça başarılı olduğu sektörler var.  Yeni nesil mekanizmalar,  ortaklık modelleri, uygun hukuki ve idari alt yapının tesis edilmesiyle deneyimlerimizi birbirimize aktarabiliriz” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin, Polonyalı iş adamları için Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika’yı kapsayan yaklaşık 1 milyarlık bir pazara açılan kapı olduğunu, bu geniş coğrafyada birlikte iş yapabileceklerini belirtti.

 

AB’nin yeni üyeleri arasında parlayan Polonya ile üyelik müzakereleri devam eden Türkiye’nin başarılarının Avrupa Birliği’nin geleceği için son derece önemli olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin tam üyelik süreci haksız gerekçelerle bazı AB üyelerince bloke ediliyor, sürecin önü tıkanıyor. Gümrük Birliği felsefesine aykırı bir şekilde haksız vize ve taşıma kotalarıyla, Türk şirketlerinin Avrupa pazarındaki rekabet gücü zayıflatılıyor” diyerek, bu adaletsiz uygulamaların önüne geçmek için destek istedi.

 

-Ekonomi Bakanı Çağlayan

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde 200'ü aşkın iş adamıyla gerçekleştirilen ziyaretle ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini vurguladı.

 

Türkiye ve Polonya'nın, AB'nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmasını sağlayabilecek potansiyele sahip iki ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti: "Sektörlerinde dünyada marka olan, toplam 110 milyar dolarlık ciroya sahip iş adamlarıyla Polonya'dayız. 2002 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 585 milyon dolardı, 2012 sonunda ise beş milyar dolar seviyesine çıktı.

 

Ancak sanayiden, üretimden gelen bir arkadaşınız olarak bu rakamın yetersiz olduğunu biliyorum. Hem Polonya'nın hem Türkiye'nin 400'er milyar dolarlık ticaret kapasiteleri var. İki ülkenin toplam nüfusu 120 milyon. 5 milyar dolarlık ticaretimiz gerçek performansımızı göstermekten çok uzak."

 

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığına değinen Çağlayan, "Dün bir firmamızın Türkmenistan'da aldığı bir milyar dolarlık işle 102 ülkede 7 bin 212 ayrı iş yapıyoruz. Toplam 261 milyar dolarlık yapısal büyüklüğe sahibiz" ifadesini kullandı. 


Ayrıca, iş forumunda, TOBB ile Polonya Ticaret Odası arasında bir işbirliği anlaşması imzalandı.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA