TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

AB ile yakaladığımız iktisadi ilişkiyi ABD ile de yakalamalıyız


02.10.2013 / Ankara



ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myran Brilliant’ın başkanlığındaki işadamı heyeti, Türkiye ziyareti kapsamında, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde düzenlenen akşam yemeğine katıldı. Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada “Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin gelişimi iki ülkeye çok şey kazandıracak. Türkiye’nin iktisadi dönüşümü bundan yararlanacak. Türkiye’nin 2023 vizyonu daha anlamlı olacak” diye konuştu.​

Hisarcıklıoğlu Türkiye’nin bugüne kadar, iktisadi dönüşüm sürecinde, Avrupa Birliği ile ilişkilerinden çok yararlandığını ifade ederken, “Dış ticaretini daha çok AB ile yaptı. Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımlar ağırlıklı olarak AB ülkelerinden geldi. Şimdi, Türkiye’nin AB ile yakaladığı seviyedeki iktisadi ilişkiyi ABD ile yakalamayı arzu ediyoruz.

TOBB ve ABD Ticaret Odası işbirliğini, bu vizyonu destekleyecek çok önemli bir girişim olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

 

Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin geçmişine ilişkin bilgiler veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin gelişim süreciyle ilgili olaraksa Winston Churchill’in 1942’de, Mısır’da Alman ordularına karşı elde edilen, El Alameyn zaferi üzerine yaptığı konuşmadan örnek vererek, “Churchill ne diyordu? Bu zafer, bir son değildir. Hatta sonun başlangıcı bile değildir. Ama başlangıcın sonudur”  dedi.

 

-“Dönüşüm sürecinde başlangıcın sonuna geldik”

 

Türkiye’nin dönüşüm sürecinde yapılması gerekenlerin henüz tamamlanmadığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “Tamamlama sürecinin son aşamasına başlıyor filan da değiliz. Olsa olsa, Türkiye’nin iktisadi, sosyal ve siyasi dönüşüm sürecinde, başlangıcın sonuna gelmiş sayılabiliriz” diye konuştu.

 

Türkiye ile Amerika arasında iktisadi işbirliği imkanlarının eskiden son derece sınırlı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bugün imkanlar setimiz genişledi. Ama rakamlar hala tam iyileşmedi.  Bu akşam yemeği bizim için çok özel. Türkiye için özel. TOBB için özel.

Zira, biz yıllardır TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak birlikte çalışmak istedik. Karşılıklı iktisadi ilişkilerin geliştirilmesi için rol ve sorumluluk almak istedik. Bizleri bugüne getiren süreçte, Türkiye ile ABD ilişkilerinin sorumluluğunu, sadece diplomatların ve siyasilerin omzuna yüklemenin doğru olmayacağını vurguladık. İlişkilerimizin siyasi ve askeri boyutunu, iktisadi ilişkilerle tamamlamak ve daha da güçlendirmek istedik.

 

Şimdi artık Amerikan ekonomisinin çeşitliliğinin daha bir farkındayız. Her eyaletin bir karşılaştırmalı üstünlüğü olduğunu biliyoruz. Dünyada ne üretiliyorsa, hepsi de Amerika’da üretilebiliyor. US Chambers’ın kendi yapısı ile bize bu alanda rehberlik edebileceğini de biliyoruz. Nitekim çalışmaya da başladık.

 

Üzerinde çalıştığımız konular arasında Türkiye-ABD ilişkilerinin iktisadi boyutunu kapsayan karşılıklı ticaret, karşılıklı yatırım, turizm, girişimcilik, know-how transferi ve üçüncü ülkelerde işbirliği gibi çok geniş bir yelpaze var.

Gelişecek ve derinleşecek işbirliği ile Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerinin gelişimi iki ülkeye çok şey kazandıracak. Türkiye’nin iktisadi dönüşümü bundan yararlanacak. Türkiye’nin 2023 vizyonu daha anlamlı olacak.

Türkiye bugüne kadar, iktisadi dönüşüm sürecinde, Avrupa Birliği ile ilişkilerinden çok yararlandı. Dış ticaretini daha çok AB ile yaptı. Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırımlar ağırlıklı olarak AB ülkelerinden geldi.”

 

-G20 sürecinin önemi

 

“Küresel ekonomideki gelişmeler, G20 sürecinin bundan böyle daha da önemli olduğunu göstermektedir. Küresel yönetişimde yeni bir işbirliği mekanizması geliştirmek gerekiyor.

Küresel sistemin sağlıklı işleyişi açısından, küresel ekonomi politikaları koordinasyonu daha sağlıklı bir mutabakata bağlanmalıdır. Bu çerçevedeki görüşlerimizi B20 platformunda gündeme getiriyoruz.

 

Türkiye’nin yurt dışına yaptığı doğrudan yatırımların yüzde 78’i AB ve ABD’ye gidiyor. Dolayısıyla, Türkiye ekonomisi, AB ve ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’ndan doğrudan etkilenecektir. Bu nedenle, Türkiye’nin bu süreçte yer almasına önem veriyoruz.”

 

- ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myran Brilliant

 

ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myran Brilliant ise konuşmasında iki ülke ilişkilerinin önemine değinerek, işbirliğini artırmak istediklerini anlattı. Türkiye’de iki günde 9 Bakanlık tarafından kabul edildiklerini ifade eden Brilliant “Ankara’da iki gündür gerçekten şımartılıyoruz” diye konuştu. Ekonomik işbirliğinin temeli ne kadar güçlü atılırsa diğer ilişkilerin de o kadar güçlü olacağını ifade eden ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myran Brilliant, Ortadoğu’da şu anda çok derin belirsizlikler yaşandığından söz etti. Myran Brilliant, “Bölgede her şey sallantıda. Sorunlar var. Arap Baharı tam olarak gerçekleşmedi. İşte bu ortamda Türkiye ve ABD daha somut işbirliği yapmayı düşünmeli” diye konuştu.

 

Türkiye’nin Avrupa, Ortadoğu ve Ortaasya için önemli bir ticari merkez olduğunu kaydeden Brilliant, ABD’nin bu bölgelerde Türkiye ile birlikte daha fazla şansının olduğunu söyledi.

 

Brilliant, iki ülke ticaretinde çok önemli fırsatlar bulunduğuna dikkat çekerek, çok farklı alanlarda işbirliğinin mümkün olduğunu bildirdi.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA