22.05.2012 / İstanbul
TOBB'un 2023'te kayıt dışılık hedefinin, oranı yüzde 20'lerin altına indirmek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Kayıt dışı ekonominin olduğu yerde istediğiniz kadar yasa çıkartın, hak verin, demokrasiden bahsedilmez. Demokrasi hesap sorma işidir, vatandaşın kendisini idare edenlerden hesap sormasıdır, defolu adam hesap soramaz'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, kayıt dışılığın ''en önemli'' noktasının demokrasi olduğunu kaydederek, hesap soran demokrasiye ulaşmak için kayıt dışı ekonomiden kayıt altına girmek gerektiğini vurguladı.
Vergi ve prim yükleri artığı ölçüde kayıt dışılığın da artığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, geçen yıl 1 milyon 300 bin kişi istihdama katılırken, bunun 1 milyon 123 bininin SGK'ya kayıtlı olduğuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, ''Bundan 10 sene önce bunu konuşamazdık. Bu niye oldu? Üzerindeki yükü azalttığın zaman adam, 'aman SGK müfettişiyle uğraşmayayım' dedi'' şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu'na değinirken, yasanın bu haliyle geçmesi durumunda, muhasebecilerin ''defterini tutacak mükellef bulamayacağını'' söyledi ve salondakileri, mükelleflerini yasayı okumaları yönünde uyarmalarını önerdi.
-SGK Başkanı Acar
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar da Türkiye'de 74 milyon vatandaşın genel sağlık sigortası şemsiyesi altında bulunduğunu belirterek, 11 milyon 402 bin kişinin 4/A'lı olduğunu, 2008-2009 yıllarına bakıldığında 9 milyon 500 binlerden, reform sonrasında sigortalı sayısında ciddi bir artış olduğunu kaydetti.
3 milyon 312 bin kişinin de 4/B'li olduğunu ve 4/C'li memur sayısının 2 milyon 576 bin kişi olduğunu ifade eden Acar, toplam aktifin 17 milyon 291 bin kişi, toplam pasifin 10 milyon 80 kişi olduğunu söyledi.
Türkiye'de 10 milyondan fazla emeklinin bulunduğunu, aslında bunun olmaması gerektiğini anlatan Acar, ''Normalde sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilmesi için 4 aktif çalışanın 1 pasife bakması gerekir, ancak Türkiye'de bu oran 1,85'tir, 2 bile değil. Biz daha çok çalışmamız ve mesafeler almamız gereken noktadayız'' dedi.
Acar, Türkiye'de 1 Ocak itibariyle 8 milyon 865 bin yeşil kartlının da sisteme girmesiyle birlikte banka sandıkları dışında nüfusun tamamının genel sağlık sigortası çatısının altına girdiğini aktararak, şunları kaydetti: ''Mali yapımıza bakıldığında gelirlerimiz, 102,6 milyar TL, giderlerimiz 116,3 milyar TL'dir. Fark 13,6 milyar TL'dir. Aslında 25 milyar liraydı, fakat geçen yıl prim yapılandırmasıyla birlikte 13,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Transfer rakamımız da 43,8 milyar TL'dir. Hazine bu kaynağı SGK'ya aktarıyor. Burada bakıldığı zaman prim gelirlerimizin, emekli aylıklarımızı karşılayamadığı bir tabloyu görmüş oluyoruz. Prim gelirlerimiz 73,1 milyar TL, emekli aylıklarımız 80,066 milyar TL. Yani Türkiye'nin önümüzdeki süreçte bu makası daraltması gerekiyor.''
Acar, 2009 yılında 7,5 milyar TL peşin, 6110 sayılı yasa çerçevesinde 9 milyar TL'nin üzerinde tahsilat gerçekleştirdiklerini kaydetti.
-TÜRMOB Genel Başkanı Sanlı
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı da TÜRMOB'un kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğunu ve 87 bin üyesi bulunduğunu belirterek, birliğin, yıllardır iş dünyası ile devlet arasında köprü görevi gördüklerini kaydetti.
Sanlı, Türkiye'de meslek camiasında yorucu günler yaşandığını ifade ederek, Anayasa platformu çalışmalarıyla il il dolaşarak çalışmalara destek verdiklerini ve halkın taleplerini içeren dosyaları TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e ulaştırdıklarını söyledi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu sürecine ilişkin bir seferberlik şeklinde eğitim çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Sanlı, ''Türk ticaretinin çağdaşlaşması, gelişmesi için (yeni) Türk Ticaret Kanununun kısmi değişiklikler yapılarak mevcut yapısının korunarak, uygulanmasından yana olduğumuzu ifade etmek istiyoruz'' diye konuştu.
Sanlı, sosyal güvenlik uygulamalarının ülke nüfusunun büyük bir bölümü kapsadığını aktararak, şu görüşleri paylaştı: ''Bu sistem ne kadar verimli olursa toplumun en geniş kesimleri ona göre payını alacaktır. Bu düzenlemeyi başarılı kılan uygulamacıların gösterdiği başarılardır. 15-20 yıl önce 3 sosyal güvenlik kurumunun bir çatı altında birleşeceğini anlatsaydık kimse inanmayacaktı. Vatandaşlık numarasıyla işlem yapmak demek ki ütopik değil, eğer istenirse hayata geçirilir. SGK, kayıt dışı istihdamı önlemeyi hedefleri haline getirmiştir. Kayıt dışılık, uygun zaman bulunduğunda bir virüs gibi bütün bünyeye yayılmaktadır ve herkese büyük zarar vermektedir. Haksız rekabet zemini oluşturan, büyümeyi önleyen kayıt dışılığı önlememiz gerekiyor. Bizim mesleğimizin temeli kayıttır. Kayıt dışılıktan büyük zarar görmektedir. Kayıt dışılığa karşı hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor.''
Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun düzenlediği toplantıda, yeni Türk Ticaret Kanunu'na ilişkin bazı maddelerde ufak bir revizyona gidileceğini gördüğünü belirten Sanlı, şunları söyledi: ''Yeni kanun 400. maddesi çok önemli bir maddedir. TTK taşıyıcı kolonlarından bir tanesidir. Bu maddenin hiçbir yara almadan, ötelemeye gerek kalmaksızın kısmi bir geçiş yapılabileceği izlenimini aldım. Mikro işletmeler bunun dışında kalabilir. Bazı küçük, orta çaptaki işletmeler de bunun dışında tutulmaya çalışılıyor. Mümkünse TTK ruhuna uygun bütün ticari şirketlerin denetlenmesine ilişkin öngörü bozulmadan geçsin. Denetim maliyetini rahatsız edici unsur olarak gözlemledik. Bu konuyla ilgili bir erteleme, istisna yaratmayın biz denetim maliyetleri konusunda anlaşırız, bundan emin olun.
Özellikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan yasanın uygulama yetkisi Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlarına bırakılmak istenmektedir. Bu kurumun önemli yetki alanları vardır, ancak TTK uygulaması Bakanlık uhdesinden çıkarılmamalıdır.''
-İSMMMO Başkanı Arıkan
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan ise devlet ile iş dünyası arasında köprü görevini üstlendiklerini belirtti.
İtibar, saygı ve hak ettikleri ücretleri almak istediklerini ifade eden Arıkan, şöyle dedi: ''Özel usulsüzlük cezalarının kaldırılmasını istiyoruz. Müşterilerimizin işlerinin büyümesini istiyoruz. Kayıt dışı ekonominin ortadan kalkmasını istiyoruz. Hesap verebilir bir Türkiye istiyoruz. Ekonomisi, yatırımcısı olmayan bir ülke olabilir mi? Muhasebecisi olmayan yatırımcı olabilir mi? Ne sizi yok sayabilirler ne bizi yok sayabilirler. Mükellef bilgilerinin güncellenmesi gerekiyor. Biz muhasebe camiası olarak hizmet etmek istiyoruz, ama emeğimizin karşılığını da almak istiyoruz. Oda olarak mükelleflerimize tarifedeki 100 liralık rakamın alınmasını söyledik. Odanın telefonları kilitlendi. Biz sadece defter tutan değil, iş dünyasını devler ligine taşımak istiyoruz.''