TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Hedeflerimize ulaşmak için, yeni anayasayı yapmak zorundayız”


07.04.2012 / Trabzon



Trabzon, yeni anayasayı tartıştı. 2023 yılı için büyük hedefler koyduklarının altını çizen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “bu ülkenin her ferdini daha zengin yapacağız; kişi başı milli geliri, 25 bin dolara çıkaracağız. Bu ülkenin her vatandaşı, Avrupa vatandaşı ile aynı standartta yaşayacak” dedi. ​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.​


Anayasa Platformu adı altında biraraya gelen sivil toplum kuruluşlarının, TEPAV sekretaryasında düzenlediği geniş katılımlı “Anayasa Vatandaş Toplantıları”nın onuncusu, Trabzon’da gerçekleştirildi.

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılan toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile rassal olarak belirlenen vatandaşlar katıldı.

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bugün Vatandaş Toplantılarının onuncusunu gerçekleştirdiklerini belirterek, en büyük katılımın Trabzon’da olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Türkiye’nin hedefleri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Cumhuriyetimizin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağız. Bu ne demek? Bu ülkenin her ferdinin daha zengin olması demek. Kişi başı milli geliri, 25 bin dolara çıkaracağız. Bu ülkenin her vatandaşı, Avrupa vatandaşı ile aynı standartta yaşayacak. Çünkü bu millet, bunu hak ediyor. Kaybedecek 1 dakika bile vaktimiz yok. Ama artık mevcut sistemle, bu hedefler uyuşmuyor. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için yeni anayasa lazım” dedi.

-Tek yürek olduk

“Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır” diyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin tamamını temsil eden 21 meslek örgütü, sendika konfederasyonu ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldik; Anayasa Platformu’nu oluşturduk. Aramızda işadamı da var, işçi de var. Esnaf da var, memur da var, emekli de var. Aslında bu kuruluşların tamamının farklı fikirleri, farklı dünya görüşleri var. Hepimizin farklı farklı çıkarları var. Tek tek sorsanız, hepimiz farklı şeyler söyleriz. Ama bu ülkenin geleceği için bir araya geldik. Yeni Anayasa sürecinde tek yürek olduk” şeklinde konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Milleti daha özgür ve daha zengin kılacak; devletimizi daha güçlü kılacak, yeni bir sistemi inşa etmeliyiz. Herkesin adaletine güvendiği, geleceğine inandığı; fikir hürriyetini, din ve vicdan hürriyetini, teşebbüs hürriyetini garanti altına alacak; yeni bir sistem inşa etmeliyiz. O sistemin temeli de, Yeni Anayasa olacak! Yeni Anayasa, kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılacak. Bu sefer terzi, milletin kendisi olacak”.

-Özgürce konuşma günü

Trabzonlunun sözünü sakınmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Doğru bildiğini, her yerde dosdoğru söyler. Bugün; ne biliyorsanız, neyi düşünüyorsanız söyleyin. Her konuda özgürce konuşun. Nasıl bir ülke istiyorsunuz, nasıl bir devletin vatandaşı olmak istiyorsunuz samimiyetle anlatın. Eğer bugün konuşmazsanız, vebali sizindir. Bunun hesabını çocuklarınıza veremezsiniz” dedi.

 

-TBMM Başkanı Cemil Çiçek

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmada, ''Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak sizlerle konuşmaya gelmedik. Bizleri nasılsa televizyonlarda dinliyorsunuz. Biz, sizin görüşlerinizi almak için geldik. Burada huzurunuzda bulunan kuruluşların başkanlarının ve partilerimizin bu süreci desteklediğini, sizin görüşlerinizi önemsediğimizi, anayasayı yaparken sizlerin görüşlerinizin bizler için talimat olduğunu ifade etmek için bu toplantılara katılıyoruz'' dedi.

 ''Anayasaların vatandaşın devletten beklentisi olduğunu'' vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu: ''Vatandaşa sormadan, ne beklediğini onun adına biz söyleyemeyiz. Onun için bölge bölge dolaşıyoruz, vatandaşımız ne istiyorsa ne düşünüyorsa gelecekte devletinden ne bekliyorsa bunları açıkça söylesin diye bu toplantılara biz katılıyoruz. Bizim söylediklerimizden çok daha önemlisi, şu huzurunda gördüğünüz tablodur. Türkiye'nin böyle bir tabloya ihtiyacı var. Bu tabloya iyi bakın. Burada menfaat çatışması olan meslek örgütleri var, işçilerimizin temsilcileri var, iş verenlerin temsilcileri var. Memurlar, devlet adına konuşanlar var. Mecliste grubu olan 4 siyasi partinin temsilcileri var.

Meclis'teki 4 siyasi parti bu platform dışında hiçbir yerde yan yana gelebilmiş değil. Bu bizim için bir eksikliktir ama bu tablo bundan sonraki sorun çözme yöntemimiz açısından da güzel bir örnektir. Bu tabloyu milletimizin önüne koymak, anayasa da yapacaksak, gündemdeki sorunları da çözeceksek, aynen burada olduğu gibi, dostça, arkadaşça, kavga etmeden, vurup kırmadan, bağırıp çağırmadan, çözebileceğimizi gösterebilmek açısından biz bu toplantılara katılıyoruz. Onun için sözlerimize değil bu görüntüye iyi bakılmasında fayda var.''

-''Yeni bir anayasaya gerçekten ihtiyaç var''

Türkiye'de yeni bir anayasa konusunda toplumun her kesiminin talebi olduğunu ifade eden Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:  ''Bugün burada bulunan meslek kuruluşlarımız 30 yıldır bunu talep ediyor. Siyasi partilerimizin de talepleri var. Aynı zamanda 12 Haziran seçimlerine giderken taahhütleri var. Bunları buzun üzerine yazılmış taahhütler olarak kabul edemeyiz, siz de etmeyin, ettirmeyin. Bu toplumun tecrübesi var, 100 yılı aşan bir anayasa tecrübesi var. Çok şükür bu ülkenin çok yetişmiş akademisyenleri var, akademik birikim var. Yeni bir anayasaya gerçekten ihtiyaç var. 30 yıldır yürürlükte olan ve daha yapıldığı günün ertesi gününden itibaren herkesin değişmesini istediği, itiraz ettiği ve yaşadığımız birçok gerginliklere, kutuplaşmalara kaynak teşkil eden, bir anayasa ile 17 defa değiştirilmiş olmasına rağmen (ki Türkiye'nin inşaat sektörünün önde gelenleri Karadenizlidir, bir binada her sene değişiklik yapıyorsanız, çatısı akıtıyorsa, temelden su sızıyorsa, duvarlar çatlamışsa, penceresi kapısı birbirine uymuyorsa, bu binada huzur içinde oturmak mümkün değil) 30 senede 17 değişiklik bu anayasanın iki yakasını bir araya getiremedi. Dolayısıyla bir ihtiyaç var.''

 

-Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeleri

 

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Türkiye'nin kendini dünyadaki değişimlerden, dört bir etrafındaki dalgalardan ayrı tutamayacağını belirtti. Tan, şöyle konuştu: ''Bu yeni anayasa böyle tarihi bir kavşakta yapılıyor. Türkiye, ya bütün bir geçmiş kültürel, ekonomik, siyasi, sosyal tarihiyle barışarak bugünü doğru anlayarak, sorunlarını çözerek, ileriye doğru gidecek, bunun kotlarını, anahtarlarını belirleyecek bir anayasa yapacak veya bütün coğrafyadaki patinaj yapan ülkelerin içine kendisi de girecek''diye konuştu.

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk de 12 Haziran seçimlerinden itibaren milletin anayasa beklentisi içine girdiğini belirterek, ''İlk defa milletin katkısıyla bir anayasa yapma gayreti içerisindeyiz. Bu anayasa yapılırken, evrensel değerlerin bu anayasa içerisinde yer almasını istiyoruz, hukukun üstünlüğünün bu anayasada hakim olmasını istiyoruz'' dedi.

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ''Türkiye'nin çağdaş, demokratik ülkeler arasında yer alabilmesi için gerçek demokrasi ve özgürlüklere yeni anayasa ile ulaşabilmesi lazım. Yeni anayasa Cumhuriyetin değer ve kazanımlarına sahip çıkarak, demokrasiyi güçlendirme ve kurumsal hale getirme misyonunu yerine getirmelidir. Türkiye'nin tüm yurttaşlarını kucaklayan bir anlayışı hayata geçirmeliyiz''

''Biz bir anayasa yaptık. Bu konuda ne düşünüyorsunuz diye öğrenmek için gelmedik'' diyen  AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, şöyle konuştu: ''Artık Türkiye eski Türkiye, Meclis eski meclis değildir. 'Türkiye için, daha demokratik, daha özgür bir anayasa yapmak istiyoruz. Ey halkımız ne diyorsunuz' sorusunun cevabını öğrenmek için buradayız. Doğrusu buna Türkiye'nin ihtiyacı var. Bir anayasanın yapımına halk ne kadar katkı sağlarsa o anayasa o kadar halkın olacaktır.En yüksek katılım, ilgi Trabzon'da. Farklı düşüncelerde olmasına rağmen, aynı ilin, aynı bölgenin insanları bir araya geliyor, ama kavga etmiyor. Büyük bir hoşgörü, uzlaşı ortamı hakim. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Türkiye'nin yeni anayasa kadar bu diyalog ortamına ihtiyacı var. Bunu halkımızın sağlamış olduğunu görmekten de büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye yeni anayasa yapmayı mutlaka başarmalı, bu darbe anayasasından mutlaka kurtulmalıdır. Yargı darbeciler ile ilgili hesabını, yasal yoldan görüyor. Darbeciler yargılanırken, darbecilerin ürünü anayasa yürürlükte kalmaya devam ediyorsa, bundan bir yanlışlık vardır. Bunu düzeltmek meclisin görevidir.''

 

 

- Hisarcıklıoğlu ve Çiçek Trabzon TSO’yu ziyaret etti

Toplantı sonrasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı (TTSO) ziyaret etti.

Cemil Çiçek burada, Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu'ndan odanın çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ziyaret anısına TBMM Başkanı Çiçek’e hediye verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA