TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu Beceri’10 projesini değerlendirdi: İnsanlara faydalı olacak bundan daha büyük proje olamaz.


27.12.2010 / ANKARA



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, NTV’de canlı yayına katılarak Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri’10 Projesi’nin önemini vurguladı. Türkiye’nin en önemli sıkıntısının mesleksizlik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Sadece işverenlere değil, aynı zamanda işçi sendikalarına da bu duyuruyu yapmak istiyorum. Bunun farkına varmamız lazım, bu müthiş bir proje. Meslek sahibi olmuş ve işine kavuşmuş insanlar hedefliyoruz. İnsanlara faydalı olacak bundan daha büyük proje olamaz” dedi. ​ ​

Hisarcıklıoğlu, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever’in sorularını yanıtladı. Yılda yaklaşık 250 bin kilometre seyahat ettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Baktığım zaman özellikle Türkiye içinde gezerken, kahvehanelerde ve şehirlerimizde binlerce işsizi görüyorum. Bu işsizlerle birebir sohbet ettiğimizde ve iş talep ettiklerinde şu manzarayla karşı karşıya geliyorum. Belki birçok arkadaşımız da bu durumla karşı karşıya gelmiştir. ‘Ne iş yaparsın?’ diye soruyorsunuz, lise mezunu olsun, üniversite mezunu olsun, ‘her işi yaparım’ diyor. Aslında bu, hiçbir işi yapamayacağının en somut göstergesi. Maalesef eğitim sistemimizin çarpıklığından dolayı ‘her işi yaparım’ diyen binlerce insan var. Buradan şu sonuca gelmek lazım: Türkiye’de maalesef işsizlikten daha önemli mesele mesleksizlik. İnsanların mesleği yok. Mesleği olmayınca o zaman ihtisaslaşma söz konusu olamıyor”

 
Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi katkılarıyla Beceri’10 projesinin geliştirildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
 
“Bunun daha önce bir örneği Kore’de gerçekleşmiş. Kore’de de yaklaşık 600 bin kişiyi eğitime tabi tutmuşlar. Daha doğrusu insanları meslek edindirecek kurslara tabi tutmuşlar. Bu çerçevede bunu da rol model olarak alarak bu modeli geliştirdik. İlk defa kamu ve özel sektör iş birliğiyle böyle bir meslek eğitim projesi gerçekleşiyor. Ve hedef de 5 yılda 1 milyon kişiyi meslek sahibi etmek. Bu 1 milyon kişinin yüzde 90’ını da iş sahibi yapmak; projenin ana amacı bu.”
 
 
-“Öncelikle hangi mesleklere ihtiyaç olduğu tespit ediliyor”
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, projenin hangi aşamasında bulunulduğuna dair bir soruyu ise şöyle yanıtladı: “Şimdi ilk etapta bu projenin başlayabilmesi için iş yerlerimizin ne tip elemana ihtiyacı var bunu tespit ediyor olmak lazım. Yoksa siz elemanı yetiştirebilirsiniz, meslek sahibi olabilir ama o mesleğe ihtiyaç var mı, yok mu? Bilfiil sahada iş yerlerimiz ziyaret edilerek birebir ne tip, hangi yetişmiş insana ihtiyaçlarının olduğunu tespit ettik. Bu tespit etmiş olduğumuz nitelikte olan insanlara duyuruda bulunduk. Örnek vereyim, şu anda yüzde 40’lar seviyesinde bilişim teknolojileri üzerine iş yerlerimiz eleman arıyorlar, bulamıyorlar. Mesela bugünkü devrin en önemli kavramlarından bir tanesi; bilgisayar okur ve yazarlığı, bilgisayar kullanabilme, bilgisayar operatörlüğü. Bu noktada talep var. Kaynakçısından tutun, muhasebecisine kadar bir sürü ara elemana ihtiyaç var. Bu elemanları tespit ettikten sonra ne tip elemana ihtiyaç olduğuna ilişkin sonrasında bir duyuruda bulunuyoruz. Bu duyuruda müracaat edenleri iş yeriyle, iş yeri sahibiyle bir araya getiriyoruz. Bakın siz bizden muhasebeci istediniz. Bize İstanbul’da 40 tane muhasebeci müracaat etti. Bunların içinden birini seçin diyoruz. Seçtikleri kişiye 3 ay meslek yüksek okullarında, meslek liselerinde 3 aylık bir eğitim veriliyor. Bu 3 aylık meslek eğitimi sırasında her kursa giden kişinin cebine 15 TL yevmiye veriliyor. Yani bugün sanki bir işte çalışıyormuş gibi, asgari ücrete yakın cebine maaş giriyor. Aynı zamanda bunun sigortaları da yapılıyor, meslek sigortaları, kaza sigortaları, emeklilik sigortaları yapılıyor. 3 aylık eğitimi sonrasında o iş yerine bakın siz bunu seçmiştiniz. Biz buna okulda eğitimini verdik. Şimdi 3 ay da sizin iş yerinizde staj yapacak diyoruz. Bu 3 aylık staj boyunca da yine kamu olarak, 15 TL cep harçlığını verilecek. Yine sigortasını kamu karşılayacak. 3 ay da sizin yanınızda çalışacak. 6 aylık eğitim bittikten sonra, eğer siz bundan memnunsanız bu arkadaşımızı istihdam edin diyoruz.
 
 
Gerçek istihdama kavuştuğu andan itibaren de, minimum 1 seneyle, 4 seneye kadar sosyal sigortalarının işveren hissesini de yine kamu tarafından karşılayarak, istihdam sağlanacak.”
 
 
-“20 bin kişiye yakın eğitim almış işine başlamış arkadaşımız var”
 
 
Hem Türkiye’de, hem dünya çapında işsizliği yenebilecek, bugüne kadarki en büyük ve insanları meslek sahibi edindirecek çok önemli bir projeyi başlattıklarına dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, projeye şu anda 19 pilot ilde başladıklarını bildirdi.
 
 
19 pilot ildeki ticaret ve sanayi odalarının bunun öncülüğünü yaptıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Şu ana kadar ilk etapta 20 bin kişiye yakın, eğitim almış ve işine başlamış durumda arkadaşlarımız var. Seneye bu hedef 200 bin, 5 yılda da 1 milyon kişiye ulaşacağız" diye konuştu
 
 
Projedeki kamu desteğine de değinen Hisarcıklıoğlu, özellikle meslek liselerinin altyapısını iyileştirmek için yaklaşık 100 trilyon liraya yakın bir harcamanın söz konusu olduğunu açıkladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak da, gerek TOBB ETÜ gerekse TEPAV’la beraber, saha araştırmaları dahil olmak üzere, bu işin lansmanı dahil olmak üzere bütün altyapı çalışmalarını karşıladıklarının altını çizdi.
 
 
-Hisarcıklıoğlu’ndan bütün iş alemine ve işçi sendikalarına mesaj
 
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Verdiğiniz bir demeçte, ‘sanayicilerimize sesleniyorum, ne olur bunun farkına varın’ diyorsunuz. Burada bir umutsuzluk mu var, yoksa başka bir mesajınız mı var? şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:
 
 
“Hayır, işe dikkatleri çekelim diye. Biz maalesef işi görmeden işe atlamayız. Burada müthiş bir avantaj var. Hem istediğiniz elemana kavuşuyorsunuz, hem de bunun yükü yetiştirirken, eğitime tabi tutulurken, işverenin üzerinde değil. Bunun farkına varılsın diye söylemiştim.
 
 
Tabi burada özellikle iş alemine, özellikle bunun altını çizerek vurgulamak istiyorum, bu işin farkına varılması lazım. Şimdi hep biz diyoruz ki insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır. İnsanlara faydalı olacak bundan daha büyük proje olmaz. Eğitim görüyor ve size bir yükü yok işveren olarak. Öteki taraftan istediğiniz tipte eleman da yetişmiş oluyor. Ve uyum maliyeti işverene sıfır. İşverenin açısından istediği nitelikte elemana kavuşmuş oluyor ki bu çok önemli bir avantaj. Burada sadece işverenlere değil, aynı zamanda işçi sendikalarına da bu duyuruyu yapmak istiyorum. Bunun farkına varmaz lazım, bu müthiş bir proje. Toplumumuz açısından, geleceğimiz açısından… Meslek sahibi olmuş ve işine kavuşmuş olan insanlar olacak.”
 
Haber videosu için tıklayınız





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA