TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

10 ülkeden 150 girişimci ''istihdam'' için bir araya geldi


02.12.2011 / İstanbul



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ''Yeni Başlangıçlar için Ortaklar'' (Partners For a New Beginning-PNB) Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, yeni oluşan çok kutuplu dünyada küresel bir çekim merkezi haline geleceğini belirterek, ''Türkiye ve Türkiye'nin girişimcileri bu yeni role hazırdır'' dedi.​ ​

 


Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için Mart 2011'de oluşturulan PNB Türkiye tarafından İstanbul'da toplantı düzenlendi.

10 ülkeden 150 girişimcinin ''istihdam'' için bir araya geldiği toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, geçen yıl başlattıkları ortaklıklarının yeşermeye, filiz vermeye başladığını, bugün toplantıda Cezayir'den, Mısır'dan, Endonezya'dan, Ürdün'den, Fas'tan, Pakistan'dan, Filistin'den, Tunus'tan ve ABD'den misafirler bulunduğunu anlattı.

Dünyanın ''yeni bir başlangıca'' hazırlandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Doğru bildiklerimizin yanlış, yanlış bildiklerimizin doğru olduğu günler yaşıyoruz'' dedi.

Batıda giderek derinleşen ve artık siyasi bir kriz haline de dönüşmeye başlayan bir ekonomik çalkantıyla karşı karşıya olunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, doğuda ise Orta Doğu halklarının haklı taleplerinin ciddi bir siyasi dönüşümü beraberinde getirdiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, ''Kartlar yeniden karılıyor. Yeni bir düzen kuruluyor. Ve hepimiz, iş dünyası temsilcileri olarak, bu dönüşüm sürecinden en az hasarla çıkmak için büyük bir gayret sarf ediyoruz. Elbette bu süreçte, tüm karar alıcılardan beklentilerimiz var. Öncelikle Avrupalı liderlerden karar almalarını bekliyoruz. En kötü kararın bile kararsızlıktan iyi olduğunu artık anlamış olmaları gerekiyor'' dedi.

Bugün, Avrupa'nın kararını vermesi gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Ya birbirinin borçlarına sahip çıkacaklar, entegrasyonu artıracaklar ve tek mali yönetime doğru bir süreci başlatacaklar ya da 'herkes kendi yoluna' deyip bu işi bitirecekler'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Ortadoğu coğrafyasındaki liderlerden beklentilerinin de suyu tersine akıtmaya çalışmamaları, dönüşümün önünü açmaları olduğunu vurguladı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ''Dönüşümden kastımız da sadece bir siyasi dönüşüm değildir. Çünkü bu ülkelerdeki sorun sadece siyasi değildir. Ciddi bir ekonomik yapılanmaya ihtiyaç duyulduğu gayet açıktır. Son dönemde hepimiz gördük ki, petrol ve doğalgaz halkları zengin etmiyor. Refahı topluma yaymıyor, istikrarı sürdürülebilir kılmıyor. Bunun için en zengininden, en fakirine tüm ekonomilerin dönüşüme ihtiyacı var'' diye konuştu.

-''Göz yaşlarımızın rengi hepimizin aynıdır''

Dünyadaki dönüşümü halklar için fırsata çevirmenin yolunun ortaklıktan ve güç birliğinden geçtiğini, bunun için PNB'nin artık daha önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Dünyada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için yeni bir başlangıç yapmak ve yer kürenin ortakları olarak yakınlaşmak zorundayız. Güvenlik ve tehdit merkezli değil, güven ve refah eksenli bir küresel mimariyi oluşturmak bütün halkların refahı için son derece önemli. Refah dolu yarınlar için bölgelerde şer eksenleri değil, istikrar eksenleri inşa edilmeli.''

1971 yılında dünya genelinde az gelişmiş ülke sayısı 21 iken, 2011 yılı itibariye 48 ülkeye çıktığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''En Az gelişmiş ülkelerin sayısı azalmadı. Aksine arttı. Zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu. Güçlü kalkınma, daha adil paylaşım ve daha dayanışmacı bir dünya için hep birlikte mücadele etmek zorundayız'' dedi.

Haksızlığa değil hukuka, çıkara değil vicdana dayalı bir dünya düzeninin kurulması için herkesin yapması gerekenler bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Yanı başımızdaki ülkelerde baskı, zulüm sürerken, Somali'de çocuklar açlıktan ölürken huzur içinde yaşayamayız. Tunus'ta işsiz kardeşim kendisini yakarken biz kendi sırça köşkümüzde, çevre duvarlarını yükselterek huzur içinde yaşayamayız. Unutmayın, yüzümüz ve gözlerimiz farklı renklerde olsa da göz yaşlarımızın rengi aynıdır'' diye konuştu.

-''Yeni düzende Türkiye'nin önemli bir rolü var''

Bu yeni düzende Türkiye'nin önemli bir rolü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu yeni rol de Türkiye için yeni bir başlangıçtır. Bu süreçte Türkiye, yeni oluşan çok kutuplu dünyada küresel bir çekim merkezi haline gelecektir. Bugün Türkiye, dünyanın 17, Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisidir. Türkiye, bölgenin dönüştürücü gücüdür. Türkiye ve Türkiye'nin girişimcileri bu yeni role hazırdır. PNB ve çok değerli ortaklarıyla bir arada olmak bizim için bu nedenle son derece önemlidir. Sadece Amerikalı girişimcilerle değil, diğer PNB ülkelerinden girişimcilerle de ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Eminim bu vizyonla Türkiye, bölgemizde girişimciliğin merkezi haline gelecektir.''

Yarından itibaren bölgeden ve tüm dünyadan bin kadar girişimcinin İstanbul'da bir araya geleceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ilki ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğinde Washington'da yapılan Küresel Girişimcilik Zirvesi'nin ikincisinin İstanbul'da yapılmasının, Türkiye'nin bölgesinde bir girişimcilik merkezi olduğunun kanıtı olduğuna işaret etti.

Hisarcıklıoğlu ''Zirve'nin 5 Aralık gününü TOBB olarak programlıyoruz. Hem rol model girişimcilere ve hem de İstanbul'un bir girişim sermayesi merkezi olmasına ilişkin ilgi çekici oturumlar yapacağız'' dedi.

-''Artık kendimiz hem Amerika'yı, hem de bölgemizi keşfe çıkıyoruz''

PNB Türkiye olarak, sivil toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği bir yapı kurduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, yerele indiklerini, ülkenin dört bir yanından kanaat önderlerini yönetim kuruluna dahil ettiklerini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, ''Birinci yılımızda yürüttüğümüz faaliyetlerle özellikle Amerikalı girişimcilerle ortaklıklarımızı artırmak konusunda büyük adımlar attık. Çok sayıda projeyi aynı anda uygulamaya başladık. İlk olarak hızlı büyüyen girişimcilerimizin görünür hale getirilmesi gerektiğini düşündük. Bunun için Harvard Üniversitesi ile birlikte Türkiye 25 Yarışmasını başlattık. Kazanan firmaları belirledik. Türkiye'nin kriz döneminde en hızlı büyüyen 25 şirketine yarın Küresel Girişimcilik Zirvesi'nde ödüllerini vereceğiz'' dedi.

Türkiye'de girişim sermayesinin geliştirilmesi ve Amerikalı fonlarla ilişkilendirilmesi için bir proje başlattıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ''Bu kapsamda öncelikle Türkiye'de faaliyet gösteren girişim sermayesi şirketlerini TOBB bünyesinde örgütledik, şimdi Amerikalı fon yöneticileri ile bağlantılar sağlamaya başlıyoruz. Üçüncü olarak üniversite öğrencilerini hedef aldık. Intel ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu'nun inisiyatifi ile üniversite öğrencilerine girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Onların iş planı hazırlamasını sağlayıp, promosyonunu yapıyoruz. Dördüncü projemizi CISCO Türkiye yürütüyor. 'Kadınlar için Bilişimde Genç Hareket' Projesiyle kadınlarımıza bilişim eğitimleri veriyoruz.''

Kadınlar için ayrıca Coca Cola Türkiye'nin bir proje yürüttüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, bu projeyle İstanbul'un az gelişmiş bölgelerindeki kadınları girişimciliğe yönlendirmek için hibe verdiklerini, Brown Üniversitesi ile Koç Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen ''Heritage as Bridge'' projesiyle kültürel mirasları tanıtıcı faaliyetler organize ettiklerini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, ''TOBB olarak Chamber Academy projesini başlattık. Bu sene yapılan programda 20 İslam ülkesinden 22 üst düzey oda temsilcisine sahip olduğumuz bilgi ve birikimi aktardık. Bölge ülkelerinin iş dünyaları ile ağımızı genişlettik. İlk olarak Filistin, İsrail ve Türkiye iş dünyasını bir araya getirmek amacıyla Ankara Forumu'nu kurduk. Bu kapsamda Cenin'de bir sanayi bölgesi kurmayı ve 10 bin Filistinli'ye iş sağlamayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.

Ankara Forum'undan aldıkları ilham ile Afganistan, Pakistan ve Türkiye iş dünyalarını bir araya getiren İstanbul Forumu'nu kurduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Şu anda bu girişimin ilk somut projesi olan ve İstanbul'dan İslamabad'a uzanarak, Pakistan'ı Türkiye'ye ve dolayısıyla Avrupa'ya bağlayan demiryolu projesi üzerinde çalışıyoruz. Bugüne kadar biz 'keşfedilmeyi' bekliyorduk. Artık kendimiz hem Amerika'yı, hem de bölgemizi 'keşfe çıkıyoruz'. Bu keşif sürecinde de ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

 

​- İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İhsanoğlu

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu da, İİT ülkelerinin, ortadaki siyasi sorunlar için siyasi çözüm aradığını ifade ederek, İİT'nin ABD ile çok meyveli ve çok somut sonuçlar veren işbirliğini geliştirmiş bulunduğunu söyledi.

İhsanoğlu, İİT'nin insan haklarıyla ilgili sorunları ele almak üzere bağımsız bir daimi komisyon kurduğunu belirterek, İİT'nin, dini azınlıklar ve ifade özgürlüğü gibi konulara eğildiğini, böyle özgürlüklerin bir takım sorumlulukları beraberinde getirdiğine işaret ettiğini bildirdi.

İİT ve İİT kurumlarının bilim, fen ve yüksek eğitim alanında son 5 yılda kaydettiği ilerlemelere de değinen İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Ortaya konan hedefler 10 yıllık bir programın hedefleriydi. 2005 yılında İİT üyelerinin ARGE'ye harcadığı para GSYH'ın binde 2'siydi. Şimdi bu oran 2 katına çıktı ve geçen yıl yüzde 0,41 oldu. Hedefimiz 2015 yılına kadar yüzde 1'e varmaktır. Türkiye kendi başına yüzde 1'e yaklaşmış durumda. 2015 yılı geldiği zaman 2-3 tane İİT ülkesinin yüzde 1 oranına yaklaşmasını bekliyoruz. Yüzde 1'in ilerleme için bir eşik olduğunu kabul etmekteyiz.''

İİT ülkeleri arasında ticaret alanındaki başarılara da işaret eden İhsanoğlu, İİT ülkeleri arasındaki ticaretin 2004'de 205 milyar dolardan geçen yıl 240 milyar dolara yükseldiğini, ticaretin 2010'da yüzde 17 arttığını kaydetti. İhsanoğlu, İİT üyesi ülkelerin GSYH'sının 2 trilyon dolardan 8 trilyon dolara yükseldiğini de bildirdi.

İhsanoğlu, konuşmasını tamamlarken, ''Bu toplantı, daha önce hiç görülmemiş bir değişimin, İslam dünyasındaki bir değişimin paralelinde yer almakta. İnsanlar demokrasi, iyi yönetişim ve insanlık gururu için seslerini yükseltiyorlar. Müslüman dünyadaki bütün insanların da gerçekten ABD'lilere karşı çok büyük saygı duymalarının sebebi budur. İİT de bu konuda çok önemli bir rol oynamaktadır, Müslüman dünyayı ve ABD'lileri çok yapıcı ve çok anlamlı bir ortaklıkta bir araya getirmektedir'' şeklinde konuştu.

-Coca Cola Başkan Yardımcısı Malik

Coca Cola Başkan Yardımcısı Afzaal Malik de konuşmasında, Tunus, Endonezya ve Mısır'da çalışmaların devam ettiğini belirterek, en son yerel platformlarının, özellikle ekonomik büyüme ve Arap dünyasında iş olanakları yaratma konusunu oluşturduğunu, bununla beraber 70 tane inisiyatif başlattıklarını ifade etti.

Bu platformun hem kamu hem özel ortaklıkların tanıtımını yaptığını ve ileriye yönelik projelerin belirlenmesini sağladığını söyleyen Malik, Coca Cola'nın bu çabalara destek olmaktan gurur duyduğunu kaydetti.

İstanbul Ticaret Odası ve TOBB'la beraber çalışmaktan mutluluk duyduklarını da dile getiren Malik, ''Bunlar hem küçük ve orta ölçekli şirketlere destek sağlamakla kalmıyor aynı zamanda destekleri devam ettiriyor. Mısır'da 2020'ye kadar 100 tane köyün kalkınmasına yardım sağlayacağız. Aynı zamanda kadın girişimcilere destek verilecek. Pakistan'da yerel ajanslarla okulların inşaatı için çalışmaktayız'' dedi.

Malik, PNB ortaklarının, inovatif yenilikçi ortaklıkları yerel platformlarla geliştirdiklerini, Cisco, İntel'in de yine Türkiye'de kadınlara iş imkanları sağladığını anlattı.

Malik, ''Yeni başlangıçlar için ortaklar, ilişkilerin güçlendirilmesi, ekonomik, sosyal ve çevresel fayda sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Coca Cola Üst Yöneticimiz (CEO) Muhtar Kent'in de söylediği gibi bu ortaklık içerisinde bir destek üçgen oluşturmuş durumdayız. Biz bu ortaklığımızı devam ettirmek ve etkimizi önümüzdeki yıl daha da derinleştirmek istiyoruz'' dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA