TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dünyanın dört bir yanındaki Türk girişimciler, hayalleri hedef, hedefleri gerçek yapmak için birarada


18.11.2011 / İstanbul



Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türk girişimciler, İstanbul’da Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nda buluştu. Kurultay’ın açılışında konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Avrupa krizlerle boğuşurken, komşu coğrafyalar yeniden şekillenirken, aynı salonda hayallerimizi hedef, hedeflerimizi de gerçek yapmak için tekrar buradayız” diye konuştu.​ ​

 

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN.

DTİK HAZIRLIK TOPLANTISI FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.​

DTİK 1. GÜN AÇILIŞ PROGRAMI FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.​

PROFESYONELLER OTURUMU FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.​

DTİK ÇALIŞTAY YEMEĞİ FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.​


Dünya Türk Girişimciler Kurultayı, TOBB/DEİK/DTİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve çok sayıda Türk girişimcinin katılımıyla, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.

Hisarcıklıoğlu konuşmasına “Bu seçkin topluluğa özellikle “Dünya Türk İş Konseyi Başkanı” ve 2004 yılından beri sürdürdüğüm Kurultay Başkanı sıfatıyla hitap etmekten duyduğum memnuniyeti ve gururu ifade etmek istiyorum” diyerek başladı.

TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kurultay’da buluşan işadamlarına “Sizler gurbet öykülerinden küresel başarı öyküleri yazan örnek girişimcilersiniz. Gurbette geçen 50 yılın öyküsü, Türk Diasporasının başarı portresidir. Sizlere büyük saygı duyuyorum, sizleri bir kez daha tebrik ediyorum” diye seslendi.

Kurultayı Ekonomi Bakanlığı ile birlikte düzenlediklerini hatırlatan M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu birlikteliğin önemi üzerinde durdu. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:
“Yoksulların ve mazlumların ümidi haline gelen, sadece 2010 yılında 1,7 milyar dolar insani yardım yapabilen bir Türkiye var artık. Hatırlarsınız, çok değil 10 sene önce, Türkiye bu miktarda bir kredi alabilmek için IMF kapısında bekliyordu. Şimdi 147 ülkeden öğrencilerin yükseköğrenim için geldiği bir Türkiye var. Yıllardır baskıcı rejimler altında ezilen Arap halkları Türkiye’den ilham alıyor. İşsiz kalan Yunanlı gençler Türkiye’de iş arıyor!

Hükümetimizin girişimleri ile 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan İstanbul, bir İngiliz diplomatın belirttiği gibi, Avrupa’nın geleceğini belirleyecek yegâne şehirdir!
Bu dönüşümün arkasındaki en dinamik aktörler sizlersiniz! Yerkürenin her bir köşesine yayılmış, Küresel Türkler var artık!
Bu hazinemiz, sayıları 6 milyona yaklaşan Türk Diasporasıdır! Danimarka’nın nüfusundan daha fazlayız.”

-Dünyada onuncu büyük diaspora, Türk diasporası

Türk diasporasına ilişkin bazı rakamlar veren Hİsarcıklıoğlu “Türk diasporası dünyada onuncu büyük diaspora. Yurt dışında 3900 Türk Derneği faaliyet gösteriyor. Yurt dışında 130 bin Türk üniversite öğrencisi var. Viyana’nın batısında 50 yıl geçiren Türklerin Avrupa’da 140 bin Türk işletmesi var, toplam 50 milyar Avro ciro yapıyorlar. Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk 50 yılda 75 bin işyeri açtı, 337 bin kişiye iş veriyor. Dünyanın en büyük yazılım ve bilişim şirketi Microsoft'ta 350, dünyanın en büyük internet arama motoru Google'da 35, Boeing’de ise 75 Türk mühendis görev yapıyor” diye konuştu. 

Bugün dünyanın en büyük sanayi devi Almanya’da, girişimci olma oranı yüzde 1 civarında iken, Türk kökenli vatandaşlarda bu oranın yüzde 12 düzeyine çıktığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “ Bu girişimci ruhla, 50 yılda 1500 işçiden, 75 bin patron çıkarmayı başardık. Sayıları 6 milyona yaklaşan Türk diasporası, acı gurbet hikâyelerinden, küresel başarı öyküleri çıkardı” ifadesini kullandı.

-“Bu güç bizi Turbo-Türkiye yapar

Kurultay’a katılan işadamlarının hikayelerini dinlediğinden söz eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Hepsi birer başarı öyküsü: Japonya’da bankacıyken emekli olup, şimdi Mozambik’te 50 bin tonluk maden işleten girişimcimiz var. Avustralya’da 3 kız çocuğunu büyütürken, 2001’de garajda başladığı işini 6 şirketle 5 ülkeye yayan kadın girişimcimiz var. 20 yıl önce 300 sterlinle İngiltere’ye gidip, 450 satış noktasına, 40 milyon dolarlık ciroya ulaşan girişimcimiz var. 30 yıl önce gittiği Almanya’da işçi olarak çalıştığı kilit fabrikasını satın alan girişimcimiz var. 1982’de Amerika’ya gidip General Motors’a, Ford’a, Boieng’e yazılımlarını satan tekno-girişimcimiz var. Bu gücü ortak ülkü etrafında birleştirdiğimizi düşünün! Bu güç neleri başaramaz?
Bu güç bizi Turbo-Türkiye yapar! Artık Türkiye’nin de, Türk diasporasını küresel hedeflerimiz etrafında odaklama zamanı geldi. Bizler diaspora gibi, lobi gibi kavramlara hep çekince ile yaklaşmıştık. Bu kavramları başka diasporaların ülkemizin aleyhine gerçekleştirdiği faaliyetlerle özdeşleştirmiştik. Kendi diasporamızın farkına varamamıştık.
Şimdi Türk Diasporası olarak “biz de varız” diyoruz! Bu başarılarımız değişimin öncüsü olmayı, değişimi şekillendirmeyi arzuluyoruz. Bizim hedefimiz 10’lar Kulübüne girmek!
10’lar Kulübü; dünyanın en büyük 10 ekonomisine sahip ülkeler. Dünyaya yön verenler. 10’lar kulübünün Kilidi Güçlü Ekonomi, Anahtarı Güçlü Diaspora! Bu Kulübe diaspora ile gireceğiz! Yani sizlerle gireceğiz. Biz yol haritamızı hazırladık. Geleceği birlikte tasarlayacağız.”

-Başbakan Erdoğan’a öneri paketi

Başbakan Erdoğan’a içerisinde 40 öneri bulunan bir öneri paketi sunacaklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını ifade etti. 15 başarılı diaspora modelini incelediklerinden bahseden Hisarcıklıoğlu, “Nasıl örgütlenmişler, nasıl hedefler belirlemişler, kapsamlı bir çalışma hazırladık. İki yıl önce ilk tohumu Dünya Türk İş Konseyi ile atmıştık. Şimdi artık hızlanma zamanı geldi. Elbette kurumsal yapılar kurmak zaman ister. Unutmayalım ki; Roma bir günde inşa edilmedi. Bizler de hasadı önümüzdeki 10 yılda toplamalıyız” dedi.

Girişimcilerin duayeni Henry Ford’un bir söylediği “Bir araya gelmek başlangıçtır. Bir arada kalmak ilerlemedir. Beraber çalışmak başarıdır” sözünü hatırlatan TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları dile getirdi:

Türk diasporasının kanaat önderleri, Bize benzeyen ülkelerin tecrübelerine baktığımız zaman diasporası ile güçlü bağlar kurabilen ülkeler, küresel değer zincirindeki konumlarını güçlendirdiler, daha rekabetçi hale geldiler.

“Bugün 40 milyon Çinli adeta Çin’in ticaret müşavirleri gibi çalışarak, Çin’i dünya ihracat devi yapıyor. Çin’e yapılan yabancı yatırımların %80’inde mutlaka bir Çin diasporası üyesi yer alıyor. 26 Milyon Hintli, Hindistan’ı bir sağlık merkezi, bilişim gücü yapıyor. Hizmet ihracatını zirveye taşıyorlar. Amerika’daki 35 bin Hintli doktor; hastası öksürse Hindistan’a gönderiyor. 1 milyar dolar kazandırıyor.

Biz de 500 milyar dolar ihracat hedefini diaspora ile yakalarız. Eskiden siz bizim büyükelçilerimizdiniz, şimdi buna ilaveten ticaret neferliği de yapacaksınız.

Bugün büyük bir yapboz gibiyiz. Her parçamız var. Ama dağınık olduğumuz için ortaya tek bir resim çıkartamıyoruz. Benim “puzzle sendromu” dediğim bu durumu aşmalıyız. İnşallah şimdi bu resmi hep beraber, hükümetimizle el ele tamamlayacağımız.

Bugün dünyanın dört bir yanından Dernek Başkanları burada. Diasporanın kanaat önderleri sizlersiniz, daha katılımcı, daha etkin, daha kapsayıcı olmalısınız. Burada Ticaret ve Sanayi Odalarımızın, Borsalarımızın Başkanları var. Onlar bölgelerinin kanaat önderleri. Anadolu’nun kılcal damarlarına kadar örgütlenmiş bir yapı kurabiliriz.
Nevşehir’i Frankfurt’a, Maraş’ı Moskova’ya, Trabzon’u Tokyo’ya, Türk diasporası ve odalarımızın işbirliği, güç birliği ile bağlayıp 10’lar kulübü için gerekli sinerjiyi de yaratmalıyız.”

-“Aynı hedeflerde birleşilmeli”

Organize olunması ve aynı hedefler etrafından birleşilmesi gerektiğini vurgulayan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu, rekabet yerine işbirliği yapılması halinde önlerinde engel olmadığını dile getirdi.
Hisarcıklıoğlu, “Gönül dostu Hacı Bektaş-ı Veli’nin dediği gibi, bir olalım, iri olalım, diri olalım. Sadece kötü günde değil, iyi günde de birleşirsek, bu büyük güç engelleri aşar, hep birlikte büyük hedeflere koşarız” dedi.

-Devir girişimci hareketliliği devri

Artık işçi göçü devrinin sona erdiğini ve girişimci hareketliliği devrinin başladığını belirten Hisarcıklıoğlu “Artık acı gurbet öykülerini değil,  sizlerin küresel başarı öykülerini konuşuyoruz. Daha parlak günler için birlikte çalışma vakti geldiğine inanıyoruz. Bunun için de Türkler olarak gönül birliğine, akıl ortaklığına, kurumsal yapılara ihtiyacımız var.
 Bu inançla diasporamızı küresel hedeflerimiz doğrultusunda örgütlemek, hedeflerimiz etrafında kenetlenmesini sağlamak amacıyla Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Dünya Türk İş Konseyini (DTİK) kurduk.
Diliyle, kültürüyle, gelenekleriyle, inançlarıyla var olan ve ayakta duran ve yaşadığı ülkeye her yönden önemli katkılar yapan bir Türk toplumu görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

-Sürdürülebilir diaspora stratejisi

Bu kurultayda nasıl “sürdürülebilir bir diaspora stratejisi” tasarlamamız gerektiği ve bu stratejilerin nasıl uygulamaya aktaracağı hususlarının konuşulacağını açıklayan Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Ortak bir geleceğimize sizlerle birlikte yürüyeceğiz. 2023 küresel hedeflerimizi sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz.
Usta şair Necip Fazıl’ın dediği gibi, Surda bir gedik açtık mukaddes mi mukaddes. Ey kahpe rüzgar artık ne yandan esersen es.
Hedefimizi koyduk, kararlıyız, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Bunu da sizlerle yapacağız.”


-Ekonomi Bakanı Çağlayan

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise, Türk diasporasına, ''Sizlerden beklentimiz yüksek; sizler mutlaka, bulunmuş olduğunuz ülkelerde, tabii ki hiçbir zaman için asimile olmayacaksınız, dilinizi ve dininizi asla unutmayacaksınız, o ülke vatandaşlığına geçerek, o ülkenin tüm siyaset ve ticaret kanallarına geçerek, o ülkelerde hesap soran ve oy veren konumda olacaksınız'' şeklinde seslendi.

Çağlayan, 2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik kriz ile 2011 yılının başında yaşanan Arap Baharı 'nın bölgeyi ve dünyayı önemli bir değişim içine soktuğunu kaydetti.

Bugün Türkiye'nin yıllar önceki gibi ''borç alan'', ''borç aldığı için emir alan'' ve ''emir aldığı için gündemi başka ülkeler tarafından belirlenen bir ülke'' olmaktan çıktığını dile getiren Çağlayan, artık Türkiye Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde rol model olarak gösterildiğini, ekonomideki katettiği mesafenin bir bir incelendiğini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin bugün çok büyük başarılar elde ettiğini, ancak şimdi aslolanın bu başarıların artırılarak sürdürülmesi olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, artık Türk Diasporası olmaktan onur ve gurur duyulacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:''Bugün Fransa'nın Devlet Başkanı ekonomik krizin müsebbibi olmayı bir kenara bırakarak, kalkıp Ermeni meselesini eğer dünyada gündeme getiriyorsa, inanın ki bunun arkasında yatan sebep tamamen iç siyasete yöneliktir. Sarkozy'nin Fransa'da bulunan Ermenilerden oy alma çabası yatmaktadır.  Sizlere soruyorum; Fransa'da 500 bin Ermeni varsa 500 bin de Türk vatandaşı var. Nedir o Ermenileri başarılı kılan şey? Oradaki Ermenilerin Fransız vatandaşlığına geçmiş olması ve oradaki ticarete, siyasete tüm nüfuslarıyla girmesi. Evet bizim de 500 bin nüfusumuz var fakat 85-90 bin civarında vatandaşımız ancak Fransız vatandaşı olmuş, vermiş olduğu oy sayısı da ancak bu kadar.

Şimdi sizlerden beklentimiz yüksek; sizler mutlaka, bulunmuş olduğunuz ülkelerde, tabii ki hiçbir zaman için asimile olmayacaksınız, dilinizi ve dininizi asla unutmayacaksınız, bunun yanı sıra bulunmuş olduğunuz ülkelerde o ülke vatandaşlığına geçerek o ülkenin tüm siyaset ve ticaret kanallarına geçerek, o ülkelerde hesap soran ve oy veren konumda olacaksınız. Bunları yaptığımız zaman hiçbir güç, bu gücün karşısında duramayacak.''

 

-DEİK İcra Kurulu Başkanı Yırcalı

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da, iki yıl önce, 80 ülkeden yaklaşık 2000 kişinin katılımı ile yapılan kurultayın pek çok açıdan bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “Düne kadar göçmenlikle özdeşlenen ve sayıları 6 milyonu geçen Türkleri bugün “Türk diasporası” olarak niteledik ve Türkiye’nin güçlü bir unsuru olarak değerlendirdik” dedi.

Diasporanın bu güne kadar hep olumsuz çağrışım yarattığını söyleyen Yırcalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zira, diaspora, komşu ulusların Türkiye aleyhine yürüttüğü faaliyetleri ile anlam kazanmış bir kavramdı.

Oysa, artık yurt dışında yaşayan Türkler misafir işçi göçmenler değildir. Bulundukları ülkelerde her alanda muvaffak olmaya başlamış ve dördüncü kuşağa kadar uzanan güç unsuru haline gelmiştir.

Dolayısıyla, geçen kurultay’ı bir etkinlik olarak tasarlamak ve gerçekleştirmekle yetinmedik. Küresel Türk girişimcilerini bir şemsiye altında buluşturacak olan Dünya Türk İş Konseyi’ni DEİK bünyesinde kurduk”.

Kurultayın bir dönüm noktası olacağına inandıklarını belirten Yırcalı, “Nitekim geçen kurultaylarda kendi gücümüzün farkına vardık. Yalnız farkına varmakla kalmadık aynı zamanda, uzun vadeli bir strateji gerektiği üzerinde de hem fikir olduk.

Bu kurultay’da ise hükümetimizin, kamu görevlilerinin, sivil toplumun ve iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirerek, katılımcı bir yöntemle, ortak geleceğimizi tasarlayacağız” dedi.

 

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç da konuşmasında, başkanlığını yaptığı kurum hakkında bilgiler vererek, yaptıkları çalışmaları anlattı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA